Egy kemény katolikus szerelmi történet

A következő kísérletben krónikába foglalom a jelen idő katolikus kultúráját, egy kemény katolikus szerelmi történetet adok.

Nem mondom, hogy a szerelmi történeteknek így kellene lenniük, vagy hogy ez a szerelmi történet felette áll a többinek – valójában nem gondolom ezeket. Nem mondok minőségi ítéletet a család nagyságáról sem.

Csupán megfigyelek és lejegyzek egy jelenséget, amelyet saját katolikus egyetemi éveiben láttam évtizedekkel ezelőtt, és amelyet a mostani egyetemi diákokban látok és szüleikben, akiktől kirepülnek.

A főiskolán találkoztok. Az egymás iránti szereteteket úgy fejezitek ki, hogy közel ültök egymáshoz Misén. Először egy kávézóban esztek. Az első randira gyalog mégy. Az első közös éjszaka egy éjszakai Szentségimádás. Az első közös kirándulásra a ,,Menet az életért” felvonulásra mentek. Az emberek, akik nincsenek a Facebook-on, tudják, hogy hivatalosan együtt vagytok, amikor látják, hogy kézen fogva sétáltok.

Egy kicsit el vagy ragadtatva a szerelmeddel, hogy az igazat megvalld. Túl sok szüzességről szóló előadáson vettél részt lelkesen ahhoz, hogy nehogy túl messzire menj, vagy hogy elbukva maradj, ha mégis messzebbre merészkedsz. Ha valaki jobban figyelne téged, akkor talán észre venné, hogy a gyakorinál többször állsz a gyónók sorában – de senki sem figyel, nem kell aggódni.

Végül elhatározzátok, hogy megházasodtok. Valójában, nem elhatározzátok. Hívást éreztek arra, hogy kövessétek a Szentháromság példáját egy életadó szerelem egységében.

Mindketten álmodoztok az esküvő napjáról. A lány elképzeli a találkozást az emberek előtt, körülményekhez illő ruhában. A fiú elképzeli, hogy egyedül találkoztok semmi mást nem viselve, mint egy érmés nyakláncot és egy mosolyt.

De nem hanyagoljátok el a lelki oldalt. Egyáltalán. Igazából túlhangsúlyozzátok a lelki oldalt. Tudjátok, hogy nem kellene önelégültnek lenni, de ennek ellenére sajnáljátok a szegény párokat a házassági előkészítőn, akik nem kapták meg a hit ajándékát.

Ha csak tudnák, hogy milyen gyönyörű a házas szerelem! Ha csak értenék az ajándék törvényét! Ha csak értenék a test jelentését a házasságban! Ha csak tudnák az ima fontosságát!

Azután megházasodtok és minden megváltozik.

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2013. október 5.