Az Egely kerék egy drága szélforgó

A para-kutatók nem para-hívők. Az Egely wheel egy korszakalkotó találmány, vagy trükkös átverés? Szerintem egyértelműen ez utóbbi. Az Egely kerék csak egy drága szélforgó.

“Összegyűjtöm az eddig feltárt adatokat és új kísérleteket és összefüggéseket is megosztok majd az olvasókkal. Engem felháborít, hogy még mindig a magyar minisztériumok által, tehát államilag felügyelt, ellenőrzött és lebonyolított természetgyógyászati vizsgakérdések közt szerepel, mint bioenergia mérőeszköz. A legszélesebb nyilvánosság bevonásával legyen lezárva végre ez a téma” – írja blogjában Iván Gábor.

Az Egely kerék, a feltalálót idézve; “játékszer”. A banális tévedésen túl, a tények alapján valóban az, csak az. A kereket nem az életenergia, hanem a levegő mozgatja. (tanulmány, Bp., 2000.09.19. – képekkel, linkekkel kiegészítve 2012.05.23.)

Egely írásaiban a bioenergia, az életenergia és a vitalitásenergia, vagy röviden vitalitás fogalmait felváltva használja, ezért úgy tűnik, számára ezek egyazon dolgot jelentenek. A vitalitás fogalmának megérthetőségét még tovább bonyolítja a vitalitás-kvóciens kifejezés, amelyet egy meghatározó táblázattal együtt idézek is tőle:

“A mért értéket VQ-nak (vitalitás-kvóciensnek) vagy vitalitás hányadosnak nevezzük. Ez összehasonlító érték, amely azt mutatja, hogy az átlaghoz képest mekkora a mi pillanatnyi bioenergia szintünk. Míg az intelligencia hányadosnál (IQ) nincs nagy különbség két ember között (a mérése sem egzakt), a vitalitás érték pontosan mérhető és nagy különbségek lehetnek. Az intelligencia hányados értéke is befolyásolható egy-egy embernél. Fáradtság vagy idegesség lerontja, de azt tapasztalták, hogy kellemes zene hatására megnőhet az IQ érték. A vitalitás hányadost, a VQ értékét még több paraméter befolyásolja. …. “

A tanulmány elolvasható itt.

A kerékkel használatát, bioenergia szintünk meghatározását (a készülék működési elvének igen magas New Age tartalma miatt) keresztény hívőknek egyáltalán ajánljuk. A  szerk.

Létrehozva 2022. augusztus 20.