Jézus és a Facebook

Olvasom az interneten, hogy a világon először interaktív Facebook-misére szólítja a hívőket a német katolikus egyház. Hm. A felhasználók aktívan részt vehetnek az istentiszteleten: javaslatokat tehetnek imákra, közbenjáró imádságokra vagy épp “kommentekkel” mondhatnak véleményt a prédikációról. Ekkor már ráncolni kezdtem a szemöldökömet.

 

“A Szentlélek az interneten is jelen van” – mondta Dietmar Heeg atya, a 20 percesre tervezett áhítat vezetője. Mi jöhet még? – gondoltam magamban. “Ha Jézus ma élne, lenne Facebook-profilja, azon keresztül terjesztené üzenetét, és interaktív utakon folytatna párbeszédet az emberekkel” – mondta. A mise április 1-jén, vasárnap 17 órakor kezdődik a kölni Maternushaus kápolnájában. Még egyszer végiggondolom az egész dolgot.

A cikk szerzője sincs teljesen tisztában a fogalmakkal: beszél áhitatról meg miséről is. Az áhitatot 20 percesre tervezik, ami érthető. Ennyi idő viszont egy “vadászmisére” sem lenne elegendő.

Nem értem a misén való aktív részvételt, ami a cikk szerint a Facebook/internet által valósul meg. Elképesztő, hogy közben lehet kommentezni – az atya gondolom megszakítja a misét a stop gombbal, gyorsan válaszol a beírónak, töröl néhány imajavaslatot, majd egy sornyi plusz jellel zárja (kereszt gyanánt) saját hozzászólását.

Jézus csendben várakozik…

Még szerencse, hogy mindez április 1-én lesz. És ettől valóban megnyugodtam.

Létrehozva 2012. március 23.