“Csak egy bizonyos típusú szexképet nézek meg a neten”

 

Ismered azt a helyzetet, állapotot, amikor valami azt mondja benned: “csak egy bizonyos típusú szexképet nézek meg a neten, csak kíváncsiságból. Megnézem és kész. Az egész nem tart tovább 1 percnél.” Ellenállhatatlannak tűnik. Mintha minden azon múlna, hogy ezt a képet megnézed-e. Ha nem nézed meg, valami óriásit veszítesz el.

Ismered azt a vacillálást, amikor a kettő között feszengesz: megnézzem – ne nézzem meg. Van, hogy ez akár órák hosszáig tart, vagy akár egy napig is. Közben egyre izgatottabb vagy.

 Miért van, hogy nem vagy képes nemet mondani arra, amiről ezerszer bebizonyosodott, hogy hova vezet: az önkielégítéshez, a szégyenhez, a bűntudathoz? A válasz egy kissé csavaros, de meg fogod érteni. Egy idő után biztos.

Azért nem tudsz nemet mondani, mert azt hiszed, hogy nemet tudsz mondani. 😉

Tudom, ez furán hangzik. Megmagyarázom. A kulcsszó a kontroll. Úgy gondolod, hogy amikor belekezdesz a pornóképek és videók nézegetésébe, akkor képes leszel kontrollt gyakorolni önmagad, akaratod fölött. Úgy gondolod, akkor hagyod abba, amikor csak akarod.

Legalábbis ezt próbálod elhitetni magaddal újra és újra. És mivel ebben a önámításban élsz, igent mondasz a “privát böngészésbe”. Ugyanoda jutsz, ahová előző alkalommal is. Ütöd-vered magad, és fogadkozol, hogy ez volt az utolsó. Soha többé. Ezzel pedig csak megerősíted a benned élő függő gondolkodásmintát, vagyis arra teszel ígéretet, hogy legközelebb kontrollt gyakorolsz akaratod fölött. Pedig éppen a kontroll-utópia vezetett az eleséshez.

Mi tehát a kiút ebből a mókuskerékből?

1. Belátom és elismerem: teljesen erőtlen és tehetetlen vagyok: ha egyszer belekezdek a pornóképek és videók nézegetésébe, mindig a szexuális kiélésnél (önkielégítésnél) fogok kikötni.

Meg kell vallani, ezt könnyű leírni, de sokszor évek kellenek ahhoz, hogy valaki eljusson ide. Attól a naptól kezdve, amikor fölfedezed, hogy valami nincs rendben ezzel az önkielégítéssel – odáig, hogy kimondd a tehetetlenséged igazságát, valakinek sok száz vagy sok ezer elesésre van szüksége. Más valakit az a tapasztalat juttat el ide, hogy élete valamelyik területét kezdi leuralni a függés. Gondolj csak arra, amikor vered a fejed a falba, hogy hány órát töltöttél el a pornóval, ami helyett kialudhattad volna magad.

2. Azért nem kezdek bele a pornó nézésbe, mert tudom, hogy teljesen kiszolgáltatott vagyok. Más szóval, tudom, hogy egy függő ember gondolati mintái érvényesülnek nálam.

Ez kb. olyan, mint mikor X. Józsinak felajánlják, hogy a falubeli öregfiúk focicsapatával játszhat egy meccset a Barcelona csapatával. X. Józsi valószínűleg azt fogja mondani, hogy köszönik, de inkább meghívják a Barcelonát egy korsó sörre. Nem megy bele a játékba, mert csak vesztés lehet a vége a részükről.

3. Maradhatok szexuális értelemben józan, kiélés nélkül, de ha egyszer a függő gondolkodás jellemző volt rám, elég valószínű, hogy életem hátralévő részében kísérni fog.

A józanság egy út, a gyógyulás útja. Ha ráállok, egyre teljesebb módon áthatja életemet a gyógyulás – szellemi és érzelmi szinten, kapcsolataim és szexuális életem szintjén. Ez az út akkor járható igazán, ha vannak melletted mások is, akik ugyanezt az utat járják.

Szeretnélek bátorítani titeket, akik a teljes tisztaság útját akarjátok járni, hogy ismerkedjetek meg a Sexaholics Anonymous (Anonim Szexoholisták) gyűléseinke lehetőségével, amely már Magyarországon is jelen van, 2019 szeptember óta. Ez egy régi, az Anonim alkoholisták 12 lépése alapján működő csoport, ahol heti szinten találkoznak a tagok – a jelen helyzetben még csak online formában. 

Kívánok nektek józan napokat!

Testvéretek a felépülésben:

Antal

Létrehozva 2020. június 19.