Az Istennek tetsző vállalkozás (1)

Ha nem számítjuk a gyerekkoromban eladott üdvözlőlapokat, jégkaparókat vagy újságokat, az első vállalkozásom egy autókölcsönző volt. Miután felszámoltam ezt a céget, elhatároztam, hogy soha nem indítok újabb vállalkozást. Ekkor kezdtem megtanulni, hogy ha meg akarjuk nevettetni Istent, csak el kell mondanunk neki a terveinket – az Ő tervei nagyon különböznek a mieinktől. Az elhatározásom időpontjától mostanáig legalább hét vállalkozás elindításában volt részem!

A piaci trendeket nyomon követő szakemberek arról számolnak be, hogy a COVID-járvány kezdete óta több mint egymillió vállalkozás indult el, így helyénvalónak tűnik egy „Monday Manna”, amely azt vizsgálja, hogy mit tanít a Biblia az „Isten elvei alapján működő üzlet beindításáról”.

Az első alapelv, amelyet észben kell tartani egy új vállalkozás indításakor: kövesd Isten hívását és vezetését, és ne a saját tervedet akard végrehajtani. Ennek megfelelően járjunk el. A Példabeszédek könyve 19,21 így fogalmazza meg: „Sokféle szándék van az ember szívében, de csak az Úr tervei valósulnak meg.”

25 éves koromban elhagytam a pénzügyi-számviteli pályát, és csak nagyon nehezen tudtam eldönteni, mit szeretnék ezután csinálni. Olvastam a Rent-a-Wreck („bérelj ki egy ócska autót” ford. megjegyzése) nevű új koncepcióról. Úttörő ötletnek tűnt, ezért megalapítottam saját használtautó-kölcsönző irodámat. Eszembe sem jutott, hogy Isten vezetését keressem, és megkérdezzem, hogy szerinte ez jó ötlet-e.

Visszatekintve, az egyetlen valódi célom az volt, hogy sok pénzt keressek.

Nem volt komoly tudásom vagy szenvedélyem az autóbérlés iránt, mint ahogy elfogadható válaszom sem a kérdésre – a második alapelvre – miért létezzen ez a vállalkozás?. A Példabeszédek könyve 20,5 ezt írja: „Mély víz az ember szívének a terve, de az okos ember kimeríti.” Ha vállalkozás indítását fontolgatjuk, gondoljuk végig: „Miért kellene ennek a vállalkozásnak léteznie?” Ha az egyetlen válaszunk az, hogy sok pénzt keressünk, akkor inkább tűzzünk ki más karrier célokat.

Miután fiamat autizmussal diagnosztizáltak, egy csoport szülővel úgy döntöttünk, hogy iskolát indítunk speciális igényű gyermekek számára. Egyes szakemberek úgy vélték, hogy alapíthatunk iskolát tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek számára, vagy autista gyerekek számára, de mindkét igényt nem szolgálhatjuk ki.

Szülőként nem tudtuk elfogadni el ezt a megközelítést. Több hónapig tartott, de végül rá kellett jönnünk, hogy a szakembereknek igazuk volt: nem tudjuk mindkét csoportot hatékonyan fejleszteni. Felfedeztük a harmadik alapelvet, hogy vállalkozás indításakor meg kell határozni, hogy kit szolgáljon ki a tevékenység. Így végül megalapítottunk egy iskolát a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek számára, annak ellenére, hogy többünk gyermeke soha nem tudna oda járni. Ez az iskola azóta több mint ezer gyermeknek segített.

A Máté evangéliuma 6,24 ezt tanítja: „Senki sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket fogja gyűlölni, a másikat pedig szeretni, vagy az egyikhez ragaszkodik majd, a másikat pedig megveti.” Vállalkozásunknak jól meghatározott célközönsége kell, hogy legyen. A világosan megfontolt üzleti cél hiánya miatt előfordulhat, hogy túl sok különböző irányba indulunk el, és nem tudjuk megfelelően kiszolgálni a kívánt ügyfélkört.

A jövő héten a vállalkozás indításával kapcsolatos további három alapelvvel fogunk foglalkozni.

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2022. április 7.