Mesejóga ovisoknak – nagyon nem ajánljuk

“Mesejóga indult 3-7 éves korosztály számára” – olvasom az egyik internetes portálon.

Az egész úgy kezdődött, hogy a kedves óvónéni megismerkedett a jógával (remélhetőleg nem kreditpontos továbbképzés volt, mint korábban az agykontroll az általános és középiskolás tanítók részére). Annyira megtetszett neki,  hogy egészséges életmódja részévé vált.

Első riasztás: ne gondold, hogy a jóga kizárólag egy testgyakorlat, csak légzés, csak technika. Nincs jóga szellemi háttér nélkül, ezt világosan kifejti James Manjackal atya kiváló írásában.

A kedves óvónéni, miután átgondolta a jóga üzleti lehetőségét, arra gondolhatott: miért ne lehetne a magánóvodai tevékenységet kiegészíteni némi egyéb foglalkozással – ráadásképpen szépen beburkolta a mesének nevezett csomagolásba. Innen kezdve szülő legyen a talpán, aki ellen tud állni a csábító hirdetésnek, no meg csemetéje (“anya, de a többiek is járnak”) kérésének.

Személy szerint veszélyes fegyvernek tartom a jóga bevezetését és oktatását, különoösen ilyen fiatal korban – nem gondoilom, hogy az óvónéni gyorstalpalón végzett jógaismeretei azonnal adaptálhatók óvodások számára. Nem ismert, hogy a mesének mi a szerepe az egész történetben,  a jógára (ellazulási gyakorlatként?) miért van szükség egyáltalán, egy kis ugrálás vagy csoportjáték helyett.

Második riasztás: arra gondolok, hogy a mesejóga a “keresztény meditáció” egyik válfaja lehet. Ratzinger bíboros mondta, hogy a keresztény meditáció összekeverése a keleti meditációs technikákkal elvezethet a szinkretizmushoz (a vallások keveredéséhez).

Nem értem, hogyan vállalhat valaki ilyen oktatást bármifajta képesítés nélkül. A szülők tájékoztatásáról természetesen egy szó sem esik – nekik is “bemesélik” az egészet, mindenfajta szellemi háttér említése nélkül?

Hívő keresztény szülők (és gyermekeik) számára a mesejóga kifejezetten ellenjavalt.

A vatikáni New Age dokumentum, XVI Benedek pápa mint Ratzinger bíboros, II. János Pál pápa, Avilai Szent Teréz, a katekizmus, és Fr. Amorth is figyelmeztet az elme-üresítő imával  (Centering prayer) kapcsolatban. Emlékeznünk kell arra, hogy az ima Istennel folytatott párbeszéd. Ha valaki szeretné elérni a szemlélődést, akkor közönséges imával kell kezdenie, vagy maradhat csendben, miközben szerető tekintete Isten felé fordul.

Létrehozva 2022. december 4.