Virágok közt veled lenni… – virágterápiák

A cikkben természetesen nem a híres dalról lesz szó, hanem a virágterápiát, virágterápiákat (mivel több is van belőlük) járjuk körül. A szép, színes szirmú virágokat ki ne szeretné, de vajon tényleg bírnak gyógyító hatással? Írásunkban két, elterjedt módszert, a Bach-féle virágterápiát és az ausztrál virágesszenciákat vizsgálunk meg közelebbről.

Edward Bach(1886-1936) angol homeopata orvos volt. 1930-ban fektette le a Bach-féle virágterápiaalapjait. Nem a növényi részeket (tehát leveleket, termést stb.) használja föl gyógyításra, hanem azt a “gyógyító energiát“, ami a virágszirmokban rejtezik. Ezt a “gyógyító energiát” (állítása szerint) a hajnali napsugár viszi át a harmatcseppekbe, amiket összegyűjtött és brandyvel kevert el, ebből nyerte az őstinktúrát, amit tovább hígított (megjegyzendő, hogy nem a homeopátia szabályai szerint).

Mivel a harmatcseppekből sokszor csak keveset tudott összegyűjteni, ezért egy idő után inkább forrásvízben áztatta a virágokat. Összesen 38 virágesszenciát alkotott meg ezzel a módszerrel. A javallatokat az érzéseire támaszkodva határozta meg (mivel a betegségeknek az okai lelki tényezőkre vezette vissza): ha valamilyen rossz érzelmi állapotból egy virág jobb kedvre derítette, akkor annak a virágnak az esszenciáját az adott lelki problémára tartotta hatásosnak. 

Néhány példa: kis ezerjófű jó az önfeladásra és a kóros lemondásra, míg a vadrepce a depresszió ellenszere (2-szer négy csepp naponta). A modern technikának köszönhetően ma már online felmérő is rendelkezésre áll ahhoz, hogy eldönthessük, melyik virág energiájára van szükségünk. A virágterápia alkalmazása meglehetősen széleskörű (jóllehet elsősorban lelki eredetű panaszokra javasolják), a teljesség nélkül: éjszakai ágybavizelés, allergiás reakciók, a már említett depresszió stb.

A módszerről vannak klinikai adatok(igaz, kis elemszámúak), de egy kivételével nem találtak a placebóhoz képest különbséget. Ennél az egy kivételnél túlhordott várandósságokra gyakorolt hatást vizsgálták, de a kicsiny elemszám (n=24), valamint a placebó kontroll hiánya rontja a hitelességet.

Az írás elolvasható a ködpiszkáló blogon.

A szerkesztő megjegyzése: a Bach-féle virágterápia “önleleplező” meghatározását itt találtam: “A Bach-virágterápia módszert dr. Edward Bach homeopata orvos dolgozta ki 1930-ban. Célja a homeopátia magasabb rezgésekre való felemelése és leegyszerűsítése volt. Míg a homeopátia szinte végtelen számú szerrel dolgozik, addig a Bach-virágterápia 38 növényből speciális úton kinyert, nem testi szinten ható szert használ.”

Bach-virágterápia – keresztény szemmel (Magyar Kurír)

Létrehozva 2017. április 8.