4 tévedés az Ouija tábláról

Ne forduljatok halottlátókhoz, ne keressétek fel a jósokat, mert beszennyezitek magatokat. Én vagyok az Úr, a ti Istenetek.” (Lev 19,31.)

„Hogyan használjuk az Ouija táblát – az útmutató a halottakkal való biztonságos kommunikációhoz Halloween idején” – ez a címe a New York Post október 25-i cikkének. A Register portállal beszélgető két ördögűző szerint azonban a cím ellentmondásos. A szellemvilágba belépni, hogy Ouija-tábla segítségével kommunikáljunk a szellemekkel, mindig veszélyes.

„Azt írják a cikkben, hogy veszélyes” – mutatott rá Patrick atya [nem az igazi neve], aki közel 20 éve ördögűző, plébános és az amerikai hadsereg egykori harci mérnöke. A hadseregben a robbanóanyagok felrobbantásához hasonlította ezt. „Megtanították nekünk, hogyan kell biztonságosan bánni ezekkel, de te nem vagy ott, amikor felrobban. Miért akarnál ott lenni, amikor egy Ouija-tábla felrobban? Az egyetlen módja a biztonságnak, ha nem használjuk [a táblát]. A spiritualitásnak ezt a dimenzióját nem tudod irányítani.”

Az Ouija-táblán keresztül történő bármilyen kommunikáció nem a rokonodról szól, aki jót kíván a síron túlról, hanem inkább egy gonosz szellem,

mondja Msgr. John Esseff, a pennsylvaniai Scranton egyházmegye nyugalmazott ördögűzője, aki 95 évesen tavaly májusban ünnepelte ötven éves papi szolgálatát.

„A sötét oldal elszigetelte magát, így az emberek azt hiszik, hogy valamiféle védelemmel rendelkeznek a sötétséggel szemben” – mondta Msgr. Esseff. “De a végén mindig a földre döntik az embereket. Szenvedés van, ami akkor következik be, amikor az emberek eladják magukat.”

A cikk azt ajánlja, hogy „kísérletezzünk halottidézéssel”, miközben követjük a „tapasztalt médiumtanácsadók” alapvető szabályait. De mind az Ó-, mind az Újszövetség tele van szigorú figyelmeztetésekkel ez ellen. A halottidézés a halottakkal való kommunikációt jelenti, például médiumok és Ouija táblák segítségével.

„A halottidézés bűn” – figyelmeztetett Msgr. Esseff. „Bármifajta kommunikáció démontól származik.”

Patrick atya azt mondta, hogy sokak szerint a démoni tevékenység szórakoztató.

„Mint ördögűző, szívesen magammal vinném őket, amikor olyan embereknek segítek, akiknek démoni tevékenységgel kapcsolatos problémáik vannak, és akkor nem gondolnák, hogy ez vicces. Ez veszélyes.”

Elmagyarázta, hogy a démonnak való ajtónyitás hatással lehet egy személyre vagy egy helyre, vagy mindkettőre. Például, ha egy ház kísértet járja át, a szellemek nagyon zavaró dolgokat tehetnek.

„Ha megnézel egy filmet egy kísértetjárta házról, történnek ilyen dolgok. A démonok különböző módon jelenhetnek meg és nyilvánulhatnak meg, például képekben, vagy mozgathatnak dolgokat, vagy lefoghatnak, vagy fizikailag támadhatnak. Bármi, ami egy ember által megtörténhet veled, azt egy démon is megteheti.”

Íme néhány a médiumok állítólagos biztonsági szabályaiból, szemben az ördögűzők figyelmeztetéseivel.

1. „Ne használj egyedül Ouija táblát”

„A szeánsz legyen csapatsport” a „pszichológiai vagy érzelmi stressz lehetősége miatt” – tanácsolta a cikk. Azt állította, hogy a csoportosan végzett szeánsz segíti a későbbi „egészséges feldolgozást” is.

Msgr. Esseff megjegyezte, hogy lehetséges a csoportos megtévesztés és a sötétség.

„Lehet hamis összetartozás is” – mondta. „Az emberek összejönnek és úgy érzik, hogy együtt vannak, és van egyfajta megosztás, de amit megosztanak, az sötétség.”

2. „Legyél udvarias”

Ügyelj arra, hogy tiszteletteljes búcsút mondj, ami „megfelelő búcsúval zárja le a kommunikációt” – tanácsolják az olvasóknak.

Ha a démoni szellemtől való elbúcsúzás lenne minden, ami egy gonosz szellemmel való kapcsolat megszüntetéséhez szükséges, akkor az ördögűzőknek sokkal több szabadidejük lenne.

Patrick atya felidézett egy diákot, aki felhívta őt a főiskoláról, miután előző este Ouija táblát használt.

„Igaza volt, atyám” – vallotta be, utalva arra a figyelmeztetésre, amit a paptól kapott az ifjúsági csoportban, amikor még középiskolás volt.

„Karmolásokkal a hátán ébredt” – mondta Patrick atya. „Mondtam neki, hogy menjen el a megbékélni. Az Úr megengedte neki, hogy belássa, tettei súlyosságát. Legalább lelki bölcsességről tett tanúbizonyságot, hogy papot hívott.”

Az ördöggel való kommunikáció nem ér véget egy egyszerű búcsúval Msgr. Esseff szerint.

„Mindig szórakozással kezdődik” – mondta, – „de katasztrofálisan végződik.”

Néha ördögűző segítségére van szükség, bár gyakran már a gyónás is enyhülést hozhat. „Egy szentgyónás többet ér, mint száz ördögűzés” – mondta Msgr. Esseff. Elmagyarázta, hogy a szentgyónás helyreállítja a kegyelmet a lélekben, míg az ördögűzés egy áldás, amely valakit a szentségek felé mozdít.

3. „Állítsd fel a határaidat”

A New York Post hamis szakértői azt tanácsolták, hogy az Ouija-tábla használatakor világos határokat kell felállítani és nyílt kommunikációt kell fenntartani a résztvevők és a szellemek között.

A határok felállítása sötét szellemek számára olyan, mintha kocsonyát szögeznénk egy fához.

Ahelyett, hogy Isten határait átlépve szellemeket hergelünk, Msgr. Esseff azt ajánlja, hogy imádkozzunk a halottakért és miséket mondassunk értük, hogy segítsük őket a mennybe jutni, ha még nem kerültek oda.

„A meghalt személynek előnye származik a szentmiséből” – mondta. „Amikor valaki meghal, a gyászmise biztosítja, hogy imádkoznak érte.”

4. „Tartsd fent a pozitív és tiszteletteljes légkört”

Az utolsó javaslat szerint a „résztvevőkkel és minden lehetséges spirituális entitással való tiszteletteljes bánásmód hozzájárul ahhoz, hogy minden érintett pozitív élményben részesüljön. Boldog Halloweent és vidám halottidézést mindenkinek.”

Az igazán pozitív és szent élményt a Halloween ünneplése során a papok szerint az jelentené, ha reflektálnánk Halloween valódi jelentésére – Mindenszentek előestéjére, annak elismeréseként, hogy a következő nap Mindenszentek napja. Ez magában foglalja a dekoráció és a jelmezek bölcs megválasztását is.

„A valóság az, hogy amikor felöltözünk valaminek vagy viselünk valamit, azzal azt mondjuk, hogy támogatjuk azt” – mondta Patrick atya. „A kedvenc focistánk számozott pólóját viseljük, és szeretjük azt a csapatot. Kapcsolatot létesítünk azzal a számmal és azzal a csapattal. A jelmezek esetében, amikor valaminek felöltözünk a spirituális világban, akkor azzal a dologgal létesítünk kapcsolatot.”

Patrick atya megosztotta, hogy nemrégiben egy másik pappal együtt megálltak egy étteremben, hogy bekapjanak valamit. Halloween alkalmából fel volt díszítve, tele hátborzongató képekkel. „Megvan a szellemek megkülönböztetésének képessége, és éreztem ott valami sötét spirituális tevékenységet” – mondta. “Minden köteléket megszakítottam, és oltalmazó imákat imádkoztam.” Ezután találtak egy másik helyet, ahol étkezhettek.

„Ne felejtsétek el, hogy a démonok rövid pórázon vannak” – emlékeztetett Patrick atya. „Ha hagyod, hogy Isten legyen a főnök, akkor Ő védelmet nyújt.” Rajtunk múlik, hogy kinek van hatalma az életünk felett – mondta. „Ha Istennek adjuk a hatalmat, azzal őrangyalainknak is lehetővé válik, hogy megvédjenek minket. Isten szeret minket, ezért az angyalok is szeretnek minket.” Azt is ajánlotta, hogy naponta mondjuk el az Őrangyalhoz intézett imát.

Msgr. Esseff egyetértett ezzel. „Nagyon sok szép példa van arra, hogyan öltöztessük fel gyermekeinket mindenszentek estéjére” – mondta. „A szentek esetében utánozhatjuk és követhetjük a szent férfiakat és nőket. A gyönyörű szentek fényként ragyognak az élet sötétségében, mint gyönyörű példák az emberekről, akikhez hasonlónak kell lennünk.”

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2023. november 13.