Nyílt levél Ferenc pápának

Kedves Ferenc pápa!

A parrhesia szellemében írok, ez egy olyan bibliai szó, melyet többször is használtál, hogy arra bátoríts bennünket, hogy szabadon, bátran és a nézeteltéréstől való félelem nélkül beszéljünk. A szinodális küldöttekhez szerdán intézett nyitóbeszédében azt mondtad, hogy „mindenkinek szabadon kell kifejeznie magát”. Kérem, fogadd a következő szavakat szabadon, nem Rómából, hanem a perifériáról, egy egyszerű plébánostól.

Papa Francesco, meg kell mondanom, hogy megnehezíted a plébánosi munkámat. A kaliforniai San Francisco egyik hanyatló plébániáján dolgozom, egy olyan városban, amely büszke arra, hogy túllépett az Istenbe vetett hiten. Városomban a hitet nyíltan kigúnyolják és támadják, és a plébániám hívei küzdenek azért, hogy higgyenek Jézusban. A legtöbb családtagjuk, barátjuk és munkatársuk elhagyta a keresztény hitet. Plébániám tagjai nem viselhetnek keresztet vagy nem mondhatják ki Jézus nevét a munkahelyükön, mivel félnek, hogy elveszítik az állásukat. Iskoláink óvodától kezdve arra tanítják gyermekeiket, hogy kételkedjenek testük természetes jóságában, vessék meg a házasságot és a családi életet. Egyházközségem hívei ragaszkodnak hitünk egyszerű igazságaihoz, különösen az egyház tanításához az emberi személyről. 

Szentatya, amikor a homoszexualitást támogatod, akkor megbántasz engem és a plébániámat. Amikor nem beszélsz világosan, nagyon megnehezíted a papi munkámat.

Azt mondtad, hogy két férfi nem „házasodhat össze”, és hogy a homoszexuális cselekedetek helytelenek, de ugyanakkor bátorítod azokat a püspököket is, akik megáldják az azonos neműek párkapcsolatait.

Egy diáklány a plébániámról, aki egy jezsuita egyetemre jár, az Egyesült Államok törvényei szerint „összeházasodott” egy másik nővel. Később műtéti úton eltávolította a mellét és a méhét, hogy férfinak tűnjön. Gyűlöli az édesanyját, amiért katolikusnak nevelte, az édesanyja pedig lánya és unokái elvesztését fájlalja. De ez a főiskolai hallgató rád mutat, Szentatya. Azt mondja, hogy engedélyezed a homoszexuális párkapcsolatok megáldását Németországban, és hogy kedvezel azoknak a papoknak és bíborosoknak, akik támogatják a homoszexuális kapcsolatokat.

A lány tudja, hogy egy olyan európai bíborost neveztél ki a szinódus élére, aki támogatja a homoszexuális párkapcsolatokat.

Te az én lelki atyám vagy, Francesco pápa. Kérlek, tudd, hogy fájdalmat okozol nekem és fájdalmat okozol az egyházközségemnek. Szükségünk van arra, hogy Jézus Krisztus evangéliumát világosan tanítsd a nagy zűrzavar és fájdalom idején.

Szükségünk van arra, hogy tanítsd a Biblia első könyvének egyszerű igazságát, hogy Isten férfinak és nőnek teremtett minket, és ezért „a férfi a feleségéhez ragaszkodik, és egy test lesz a kettő.”

Ha ezt nem tanítod világosan, akkor mi, plébánosok nem tudjuk jól evangelizálni népünket, és minden ember szenved.

Fr. Joseph Illo
Tenger Csillaga plébánia, San Francisco, Kalifornia
Amerikai Egyesült Államok.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2023. október 24.