Van okunk az örömre!

“Lelkünk az URat várja, ő a mi segítségünk és pajzsunk. Benne van szívünk öröme, mert szent nevében bízunk.” (Zsoltár 33, 21-22)

Egyes felmérések szerint Magyarországon az orvoshoz fordulók közel harminc százaléka nem annyira testi okokból beteg, hanem lelki okokból, túlterheltségből, gondokból vagy éppen ellenkezőleg, a túlságosan üres élete miatt nem érzi jól magát a saját bőrében, és ezért így előbb-utóbb testi betegségtünetei keletkeznek. Az ilyenre szokták mondani, hogy “idegalapon” van a betegsége.

Amivel azonban baj van, az a lélek, a sivárság, a boldogtalanság, a képtelenség arra, hogy az ember örülni tudjon. Aki lelkileg beteg, az nem szereti a saját életét, nem szereti a többieket, nem szereti a világot és ez a szeretet-gátoltság és ez az örömtelenség előbb-utóbb valahogy megbetegíti a testet is. Nagyon nagy szám ez a harminc százalék, a neurotikus eredetű panaszok száma, és ezért is fontos, hogy Isten az ő szavával örömre hív minket.

Az öröm dolgában nagyon is rászorulunk Istennek arra az emlékeztetésére, hogy van okunk az örömre. Van okunk, mert megváltottak vagyunk, és az Úrhoz tartozunk. Ez az öröm igazi forrása, ezért mondja a zsoltáríró, hogy Teljes öröm van nálad. Az ember igazi öröme az, hogy az élete a helyén van, Isten kezében, Őtőle várjuk a boldogságot, a segítséget, a megoldást életünk minden helyzetében. Ezért távol kerül tőlünk az aggódás, a félelem, a gondok, a magány érzése, hiszen tudjuk, hogy Jézusban olyan Urunk van, aki mindig szeretettel van velünk, ahogyan megígérte, minden nap, a világ végéig. És ennél több jó semmi nincs az életben és aki ezt már megtapasztalta, az jól tudja, hogy ez így is van.

Ez tehát az örömünk titka: ne feledkezzünk meg arról, hogy kié az életünk, kihez tartozunk , hogy ki él a szívünkben. Van okunk az örömre!

De hogyan lehet miénk ez az Úrral való közösség? Hogyan kerülhetünk az Ő közelébe? Úgy, hogy Ő jött közel hozzánk. “Isten közelsége oly igen jó nékem!” – ujjong fel a zsoltáros, és ezzel azt az örömét mondja el, hogy Isten jött el, ő közeledett hozzá. Nem is lehet ez másként, hiszen minket elválaszt Istentől bűnös életünk. Isten számára azonban ugyanúgy örömöt jelent az, ha kapcsolatba kerülhet az emberrel, ahogyan ez jelenti az örömöt a mi számunkra is. De ott van közöttünk a bűn szakadéka. Ezt mi, emberek nem tudjuk áthidalni. Isten azonban megtette.

Van egy egyszerű kis rajz, ami megmutatja, hogy hogyan. Egy mély szakadék látható, az egyik oldalon Isten, a másikon az ember. És a szakadékon keresztbe fektetve, mint egy híd, ott van a kereszt. Isten Jézusban, az ő keresztjében jött közel hozzánk, áthidalta a bűn szakadékát és Jézus személyében belépett az életünkbe. És Jézussal együtt beköltözött lelkünkbe az öröm is. Az Ő közelében az emberben átrendeződnek a dolgok.

Létrehozva 2016. május 20.