Hogyan maradjunk tiszták, ha volt már szexuális kapcsolatunk?

Hogyan maradjunk tiszták, ha volt már szexuális kapcsolatunk?

Egy világban… (ez nem egy film ismertetője), ahol bárhova mész is, folyton találkozol olyan üzenetekkel, amelyeket szándékosan az arcodba irányítanak, vagy esetleg finomabb módon, de megpróbálják ellopni a jóságodat. Nehéz lehet hű maradni ahhoz, amiről tudjuk, hogy helyes és igaz.

Különböző embereknek különböző kísértései vannak: amit könnyű lehet elkerülni egyeseknek, az monumentális akadály lehet másoknak. Ma úgy tűnik, hogy a tisztaság erénye áll leggyakrabban támadás alatt, és mivel senki sem tökéletes, elbukunk. A házasságon kívüli szexuális kapcsolat egyike az ilyen kísértéseknek, és sokaknak nagyon nehéz ezt leküzdeni. Ne add fel. Van remény és esély, hogy valóban előre lépj a lelki életben, ha megerősíted magadat ezen a területen. És ne feledd, nem vagy egyedül. Sok más ember is megvívja ezt a harcot.
Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde 1854-ben született. Könyvein és színdarabjain kívül valószínűleg arról ismert, hogy pazarló és szexuálisan aktív életmódot folytatott. Sokan ismerik személyes történeteit, ezek nagy része elkendőzi az egyik legfontosabb dolgot – ő is áttért a katolikus hitre. „Minden szentnek van múltja, minden bűnösnek van jövője” – ez a kedvenc Oscar Wilde idézetem.
Szent Ágoston is irodalmi sikereknek örvendett fiatal éveiben, pogány erkölcstelenségben élt hosszú évekig. Biztos vagyok benne, hogy ez feltűnt anyjának, Szent Mónikának, aki szüntelenül imádkozott, és feláldozta magát a fia megtérése érdekében. Lassan, fokozatosan, tele kudarcokkal és válsággal, Ágostont végül katolikusnak keresztelték 387- ben, húsvét idejében. Most természetesen Szent Ágostonról, az egyháztanítóról van szó.
Ha nehezen tudod megtartani a szemérmes/tiszta életmódot, de még mindig a cölibátus (a nemi élettől való tartózkodás. A ford.) a szabvány számodra, akkor ajánlom Oscar Wilde és Szent Ágoston példáját, hogy adjanak reményt az erőfeszítésekhez. Amíg élsz, és hajlandó vagy megpróbálni, Isten megadja számodra a szükséges kegyelmeket a siker eléréséhez.
Lehet, hogy az eszed mindezt tudja és érti, de a kísértés egy pillanatában a szíved nem tudja felfogni ezt. Ez van. Mindannyian akarjuk és szükségünk van a szeretetre, és a pillanat hevében nem könnyű legyőzni a testi kísértést, amikor az elönti mindent, amire csak támaszkodhatnánk, esetleg a félelem van csak jelen a tetteink következményeitől.
Ha akarod megújítani elköteleződésedet a tisztaságra, miután hibáztál (vagy még jobb akkor, mielőtt hibázol), akkor kell egy stratégia. Szeretnék ajánlani néhány gyakorlatias lépést, ami segít a stratégia felépítéséhez.

1. Vedd körül magadat hasonló gondolkodású emberekkel

Mindenkinek szüksége van egy támogató rendszerre a céljai eléréséhez. Ha főiskolai diplomát szerzel, diákok vesznek körül, akik saját oktatási céljaikat követik. A cégtulajdonosok és a vállalkozók hálózatot hoznak létre hasonló gondolkodású emberekből, hogy előbbre lépjenek a saját iparágukban.

Van értelme hasonlóképpen cselekednünk, ha spirituális célokat akarunk elérni. Kellenek a barátok, akik megértenek és egyetértenek azzal a vágyaddal, hogy tiszta akarsz maradni. Gyakorlatilag lehetetlen, hogy az erény magjai úgy növekedjenek a szívedben, hogy közben megfulladnak a tövisektől (Máté 13: 8). Ezért lesz különösen fontos számodra, hogy olyanok vegyenek körül, akik támogatnak téged. Ellenkező esetben komoly hátrányba jut az a törekvésed, hogy megtartsd a szexet a házasság számára.

2. Tanuld meg, hogyan mutatod ki nem szexuális érzelmeidet

Igaz, hogy a szeretet több kell, hogy legyen a belső tudásnál, s ki kell mutatni ezt. A kérdés tehát az, hogyan lehet randizni, vagy olyan elkötelezett kapcsolatban lenni, amelyben jelen van a tisztaság erénye a gondolattal, szóval és cselekedettel? A válasz abban rejlik, hogyan mutatod ki az érzelmeidet.
A szeretetet ki lehet mutatni ragaszkodó cselekedetet, odaadással vagy kedveskedéssel; valami, amit azért teszünk, hogy kimutassuk a szeretetet, de úgy, hogy közben nem váltunk ki ezáltal szexuális vágyat. Ez a szeretet legigazabb formája, amivel egy másik embert szolgálhatunk. Amikor ezt a fajta szeretetet mutatod mások felé, akkor kiderül számukra, hogy neked ez a szokásod: másokat előbbre helyezni. Ragyogó példája lehetsz így a valódi szeretetnek, ami leveszi majd az embereket a lábukról, meg akarnak majd ismerni és együtt lenni veled.

3. Imádkozz és olvass

Természetesen az imádság a kulcs, hogy leküzdj bármilyen kísértést akkor is, ha úgy érzed, hogy gyenge a vágyad arra, hogy továbbra is tiszta maradj. Imádkozz sokáig, mint Szent Ágoston, és kérd Istent, hogy növelje a vágyadat, hogy továbbra is tiszta maradj. Szeretnék ajánlani néhány fontos könyvet, melyek segítenek felépíteni ezt a stratégiát:

Lady in Waiting: Becoming God’s Best While Waiting for Mr. Right, Jackie Kendall/Debby Jones

These Beautiful Bones, Emily Stimpson

The 5 Love Languages, Gary Chapman

Mindegyik könyv kitűnő dolgokat kínál a kísértés stratégiájának kialakításához.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2023. november 6.