Négy ötlet, hogy Mindenszentek előestéjén a családdal együtt ünnepeljük a “Holywins”-t

A „Holywins” (A szentség győz) ünneplése egy 2002-ben Párizsból indult kezdeményezés, amelynek célja, hogy Mindenszentek előestéjét, október 31-ét keresztény módon ünnepeljék meg. Idővel ez a katolikus ünneplés a világ többi részére is átterjedt.

Ezen a napon a plébániai és katolikus közösségek összegyűlnek, hogy szentmisével ünnepeljenek, eucharisztikus szentségimádáson és imaórákon, valamint szabadidős tevékenységekben vegyenek részt, ösztönözve a gyermekek, fiatalok és családjaik részvételét.

Az ünnepségeken az a szokás, hogy a gyerekek beöltöznek kedvenc szentjeiknek, beszélgetnek a szentek példamutató életéről, és emlékeztetik a gyerekeket a szentté válásra való elhívásra. Emellett általában játékokat játszanak, vidám énekeket énekelnek, és ételeket, édességeket osztanak meg.

A spanyolországi Alcalá de Henares egyházmegye 2009 óta rendez teljes körű Holywins programot gyermekek és fiatalok számára, amely magában foglalja a játékokat, műhelymunkákat, a székesegyházba vezető körmenetet, esti tevékenységeket és eucharisztikus szentségimádást.

Íme néhány ötlet, hogyan ünnepelheted a Holywins-t a családoddal.

1. Öltözz úgy, mint kedvenc szentjeid

A jelmez elkészítéséhez nem kell nagy beruházás, néhány szövetdarab vagy háztartási cikk segítségével jó jellemábrázolás érhető el.

Sienai Szent Katalinhoz például csak egy hosszú, fehér vagy krémszínű ruhára van szükség, amely a domonkos rendi habitust jelképezi, valamint egy fekete, fátyolszerű kendőre, amellyel az apácák a fejüket takarják. Ezenkívül a fejre száraz ágakból koronát lehet készíteni, a kézben pedig egy keresztet és egy kis liliomcsokrot lehet hordani.

Límai Szent Rózsának öltözhetsz, ha ugyanazt a ruhát használod, mint Sienai Szent Katalin esetében, csak a száraz ágakból készült koronát cseréld le vörös rózsákra.

Szent Juan Diegóhoz csak egy nagy fehér vagy krémszínű takaróra vagy lepedőre van szükség, amelyet a test köré lehet tekerni, és az elejére lehet helyezni a Guadalupei Szűzanya képét, néhány vörös rózsával a lábánál.

Szent Dominik Savio, a gyermekkórusok védőszentjének ábrázolásához csak barna nadrágra, zöld zakóra, fehér ingre és csokornyakkendőre van szükség. Loyolai Szent Ignáchoz csak egy fekete palástra van szükség, Assisi Szent Ferenchez pedig egy barna palástra.

További jelmezötleteket itt találsz.

2. Osszatok meg tematikus ételeket és finomságokat

Minden ünnephez általában ételek is társulnak; használjátok ki ezt a napot arra, hogy a családdal együtt főzzetek, és készítsetek olyan süteményt, amely utal arra a szakmára vagy tevékenységre, ami a kedvenc szenté, a védőszenté, vagy a kedvenc szentre jellemző elemekkel. Az ételek élvezete közben ossza meg családjával a választott szent vagy szentek történetét vagy anekdotáit.

Például Szent Juan Gualberto, a parkok és az erdei munkások védőszentje számára készíthettek fehér mázzal díszített csokoládés süteményeket és csokoládéból vagy nyújtható tésztából készült kis fákat. Límai Szent Rózsa esetében készíthetünk vörös rózsa alakú cukormázzal bevont süteményeket.

Szent Antal apát, a háziállatok védőszentje vagy Assisi Szent Ferenc, az állatok és a környezetvédők védőszentje esetében készíthetünk vagy vásárolhatunk állatok, levelek vagy fák formájú süteményeket.

3. Találjatok ki játékos tevékenységeket szentekről

Az elkészített desszertek mellett nagyméretű edényeket vagy poharakat tölthetsz meg édességekkel, amelyek mindegyikét egy-egy papírdarabba csomagolhatod, amelyre az áhítat szentjeinek néhány leghíresebb idézetét írtad. A poharakat is megtölthetitek cukorkával, és beletehettek egy nyalókapálcikát vagy egy rövid pálcikát, amelyre egy szent képét ragasztjátok.

Ha van hozzá sütőtök, rajzolhatsz rá egy csillagot vagy keresztet, és megtöltöd cukorkákkal, amelyek köré kedvenc szentjeid idézeteit csomagoltad. Így elkerülhetővé válnak a jellemzően tökre faragott ijesztő arcok, és keresztényebb értelmet nyer ez a tevékenység.

Később elmondhatjátok néhány szent történetét, vagy a család együtt megnézhet szentekről szóló filmeket – esetleg animációs filmeket gyerekeknek -, majd kérdéseket tehettek fel, hogy lássátok, mennyit értettek meg a családtagok. Azokkal, akik már ismerik a szentek különböző történeteit, akár társast is játszhattok. Aki helyesen válaszol, azt cukorkával lehet jutalmazni.

Azt is megteheted, hogy a család legkisebb gyermekei dramatizálják vagy előadják valamelyik kedvenc szentjük történetét, epizódját vagy anekdotáját. Ez a tevékenység még szórakoztatóbb lehet, ha van jelmezük vagy valami, ami a szenthez kapcsolódik.

Ezenkívül a család minden tagját arra lehet ösztönözni, hogy rajzolja le a kedvenc szentjét, vagy készítsen origamit, kézműves munkát, amely a védőszentjét vagy a szent valamilyen jellegzetes elemét ábrázolja. Ezt követően minden tag elmondhatja, hogy miért éppen ezt a szentet választotta, és megoszthatja a többiekkel egy kedvenc idézetét a szentről.

4. Díszítsétek fel az otthoni oltárt, és imádkozzatok együtt, mint család

Először is állítsatok fel egy családi oltárt otthonotokban, ha még nincs. Ez kiváló hely arra, hogy családként imádkozzátok a rózsafüzért, és ezt az áhítatot jobb közösségben végezni, mint egyénileg.

A szentek képeit gyakran helyezik el az oltárokon tiszteletadás céljából, és nagyon tanulságosak is lehetnek.

Emlékezve arra, hogy ennek az otthoni térnek különlegesnek kell lennie, és az imára való emlékezésre kell ösztönöznie, használjátok ki ezt a különleges napot, és díszítsétek fel családként kedvenc szentjeitek képeivel és Szűz Mária virágaival, akár természetes, akár origami technikával papírból készített képekkel.

Ezután imádkozzátok a rózsafüzért az egész családdal, kérve Istentől a szentséget a családotok számára, és szenteljetek egy imát az általatok imádott szentnek vagy szenteknek. Minden családtag felolvashatja a rózsafüzér egy-egy misztériumát, a végén pedig mindenki elénekelhet egy Mária-himnuszt.

A Holywin koncepciója

A tavalyi Holywins ünneplése kapcsán az Alcalá de Henares-i egyházmegye kifejtette, hogy „a Halloween szóval való fonetikai hasonlóság nem véletlen, mivel a Holywins a Halloweenre gyakorolt növekvő” pogány befolyással szemben igyekszik segíteni a Mindenszentek keresztény ünnepének megerősítését.

Az egyházmegye rámutatott, hogy bár „a Halloween angolul ‘Mindenszentek estéjét’ jelenti, jelenleg ennek az ünnepnek nincs köze a keresztény hithez. Éppen ellenkezőleg, az élet és a halál, a jó és a rossz megközelítésének módja teljesen eltér Krisztus evangéliumától és egyházának hagyományától.”

A Holywins olyan kezdeményezés, amely a „halál kultuszával és a vele járó szörnyűség vagy csúfság felmagasztalásával való szakítást kívánja ösztönözni, hiszen ami a keresztényeknek jár, az az élet diadalának ünneplése, valamint a szépség és [a jóság] előmozdítása” – közölte az egyházmegye.

A Holywins „ugyanazt az üzenetet igyekszik közvetíteni: az élet szép, és a célja a mennyország, sokan vannak, akik már megérkeztek, és mindannyian arra vagyunk hivatottak, hogy osztozzunk a boldogságukban, hiszen mindannyian szentek lehetünk” – mutatott rá az egyházmegye.

Az egyházmegye azt is megjegyezte, hogy „az élők halotti jelmezeivel, amelyek október 31-én a halloween ünnepe alkalmából megtöltik a városok utcáit”, „egyre több egyházmegye csatlakozik a Holywin ünnepséghez.”

“Mi katolikusok szeretnénk visszaadni ennek a napnak a valódi értelmét és ünnepelni mindazokat, akik hősiesen követték Jézus Krisztust, Mindenszentek fényes ünnepével, amely túlárad az örömtől és a reménytől” – zárul a közlemény.

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2022. november 2.