Liguori Szent Alfonz a szentgyónásról (3)

III. — VÁLLALÁS

Másodszor, a bánat szükséges; ez a legfőbb feltétel, amely szükséges a bűnök bocsánatának elnyeréséhez. A legszomorúbb, nem a leghosszabb gyónások a legjobbak. A jó gyónás bizonyítéka, mondja Szent Gergely, nem a bűnbánó szavainak sokaságában, hanem a szív igazi bűnbánatában rejlik. De azok, akik gyakran járnak gyónni, és még a bocsánatos hibáktól is irtóznak, száműzzenek minden kétséget bánatuk őszinteségét illetően. Némelyek azért aggódnak, mert nem éreznek bánatot; szeretnék, ha könnyeket hullatnának, és gyengéd bánatot éreznének minden alkalommal, amikor a bűnbánat szentségét veszik; és mivel minden igyekezetükkel sem tudják ezt a gyengéd bánatot kiváltani, mindig nyugtalannak érzik magukat a gyónás miatt. De meg kell győződnöd arról, hogy az igazi bánat nem abban áll, hogy érezzük, hanem abban, hogy kívánjuk. Az erény minden érdeme az akaratban van; ezért mondta Gerson a Hit erényéről szólva, hogy néha az, aki hinni akar, több érdeme van, mint egy másiknak, aki hisz. A bánatról szólva Szent Tamás azt mondja, hogy a gyónáshoz szükséges alapvető bánat a bűn elkövetése miatti elégedetlenség; és ez a bánat nem a lélek érzékeny részében van, hanem az akaratban; mert az érzékeny bánat az akarat elégedetlenségének hatása, amelyet nem mindig vagyunk képesek előidézni, mert az alsóbbrendű rész nem mindig követi és engedelmeskedik a lélek felsőbbrendű részének. Amikor az akarat mindenekelőtt a bűn elkövetése miatt elégedetlenkedik, a gyónás jó.

Vigyázzunk, hogy tartózkodjunk az érzékeny bánat gerjesztésére irányuló erőltetett erőfeszítésektől. Ne feledd, hogy a belső cselekedetek tekintetében azok a legjobbak, amelyeket a legkevesebb erőszakkal és a legnagyobb kedvességgel végzünk; mert a Szentlélek mindent édesen és békésen rendel (Wis. 1). Ezért mondta a szent bűnbánó Ezékiás a bűnei miatt érzett bánatról: Íme, békességben a legkeserűbb az én keserűségem (Ézs. xxxviii. 17). Nagy bánatot érzett, de ez békességgel párosult.

Amikor feloldozást szeretnél kapni, a gyónásra való felkészülésed során ügyelj arra, hogy először is Jézus Krisztustól és a fájdalmas Szűzanyától, Máriától kérj igazi fájdalmat bűneidért. Utána végezz, amint már mondtuk, egy rövid lelkiismeretvizsgálatot, majd a bánatot illetően elég, ha őszintén kimondod:

Jézus Krisztus vére által remélem minden bűnöm bocsánatát, melyeket teljes szívemből bánok, mert megbántottam és megharagítottam velük a Te végtelen Jóságodat; minden rossznál jobban irtózom tőlük, és egyesítem az irántuk való irtózatomat azzal az irtózattal, amelyet Jézus érzett irántuk a Getszemáni kertben. Kegyelmeddel soha többé nem akarlak megbántani Téged.

És ahányszor csak őszintén kívántad ezeket a cselekedeteket, menj el békében, hogy feloldozást kapj, félelem és aggályok nélkül. Szent Teréz adott egy másik kiváló eszközt a bűnök miatti aggodalom megszüntetésére. “Nézd meg – mondta a szent -, hogy van-e őszinte szándékod, hogy ne kövesd el a bűnöket, amelyeket meggyónsz; ha igen, ne kételkedj abban, hogy igaz bánatod is van”.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2024. április 4.