10 idézet Aranyszájú Szent Jánostól

Aranyszájú Szent Jánost az különböztette meg kortársaitól, hogy képes volt a Szentírás szavait a mindennapi körülményekre alkalmazni.

A Római Katolikus Egyház szeptember 13-án ünnepelte Aranyszájú Szent János püspököt és egyháztanítót. A prédikációiról és nyilvános beszédeiről híres egyházatyát halála után chrysostomosnak, azaz aranyszájúnak nevezték.

Aranyszájú Szent János 349-ben született Antiochiában, ahol egy pogány retorikatanárnál tanult, aki számos szónoki készségre megtanította és elültette benne a nyelv és az irodalom szeretetét.

Miután pappá, majd püspökké szentelték, János művészien használta fel ezeket a készségeket szentbeszédeiben és a hitoktatásban.

Jánost az különböztette meg kortársaitól, hogy képes volt a Szentírás szavait a mindennapi körülményekre alkalmazni. Arra tanította az embereket, hogyan élhetik a mindennapjaikat az evangélium szerint.

Gyakorlati érzéke miatt szavai a mai napig is aktuálisak. Több mint ezer évvel halála után még mindig inspirálják a férfiakat és nőket az egész világon.

A következőkben 10 inspiráló idézetet kínálunk Aranyszájú Szent Jánostól, hogy érzékeltessük, nem véletlenül kapta az „aranyszájú” melléknevet kortársaitól, valamint megmutassuk János képességét arra, ahogy az evangélium tanításait a mindennapi életre alkalmazta.

  1. „Ha nem ismered fel Krisztust a koldusban, a templom ajtajában, nem találod meg a kehelyben sem.”
  2. „Engedjük, hogy a szentek belépjenek az otthonunkba a gyermekeinknek adott név által, hogy ne csak a gyermeket, hanem az apát is neveljük, amikor arra gondol, hogy ő János, Illés, vagy Jakab édesapja; mert ha a nevet megfontoltan adjuk a gyermeknek úgy, hogy  tiszteljük azokat is, akik már eltávoztak, és inkább ragaszkodunk az igazakkal való rokonságunkhoz, mint őseinkhez, az nagy segítség lesz nekünk és gyermekeinknek. Ez egy kis dolog, de ezért még ne tekintsd csekélységnek, a célja az, hogy segítsen nekünk.”
  3. „Bármilyen igazságosak is a szavaid, mindent tönkreteszel, ha haraggal beszélsz.”
  4. „Ne szégyelljetek újra belépni az Egyházba. Szégyelld magad, amikor vétkezel. Ne szégyelld, amikor megbánod. Figyelj arra, hogy mit tett veled az ördög. Két különböző dolog a bűn és bűnbánat. A bűn olyan, mint egy seb; a bűnbánat pedig, mint egy gyógyszer. Ahogy a testnek vannak sebei és azokra gyógyszerek, úgy a léleknek is vannak bűnei és azokra bűnbánat. Míg a bűn szégyent hordoz, addig a bűnbánat bátorságot.”
  5. „A magzat elpusztítása rosszabb, mint a gyilkosság. Az, aki ezt teszi, nem egy már megszületett életet vesz el, hanem megakadályozza, hogy megszülessen.”

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2023. október 21.