Hogyan végezzünk eucharisztikus szentségimádást a kisebb gyerekekkel?

Ha megfélemlít a gondolat, hogy kisebb gyerekeket (vagy akár tizenéveseket) elvigyél egy csendes eucharisztikus szentségimádásra, egy kápolnába… vagy akár a tabernákulum előtti imára… akkor bátorság: sok szülő már most is elviszi gyermekét a szentségimádásra, és jó eredményekkel.

Kimberly Fries azt mondja, hogy férje rendszeresen elviszi ötéves kislányukat a szentségimádásra. „Ez komolyan a hét fénypontja számára! Imád a családi oltárnál szentségimádást játszani! Csak egy rózsafüzért és egy könyvet hoz magával. Néha csak ülni akar, és nézni az Eucharisztiát, máskor kicsit ideges lesz, ezért a férjem engedi, hogy átmenjen a kápolna melletti kis könyvtárba, és válasszon egy másik könyvet. Azt mondta, hogy ez sem befolyásolja igazán az imádkozást, mert ebben a korban már jól tud ülni.” Férjével együtt még a hároméves kislányukat is elhozzák, aki „tudja, mit kell csinálni”, még ha nem is tud túl sokáig ott maradni.

Az eucharisztikus szentségimádás annak gyakorlata, amikor a szentostya formájában jelen levő Jézus előtt imádkozunk. A szentostya lehet kitéve egy különleges tárolóban, az úgynevezett monstranciában, vagy a tabernákulumban (A tabernákulum az a hely, ahol a szentmise ünneplése után a szentostyát őrzik; ezt egy [állandóan égő] fény vagy gyertya jelzi).

Sok nagyobb katolikus közösség támogatja a folyamatos (24 órás) szentségimádást a kitett Eucharisztia előtt egy külön kápolnában, amely a nyilvánosság számára is nyitva áll. Néha a plébániák korlátozott ideig biztosítanak eucharisztikus szentségimádást.

Ahol lehetőség van állandó eucharisztikus szentségimádásra, ott az egyének jelentkezhetnek egy rendszeresen ismétlődő szentórára. A szentségimádás azonban mindenki számára nyitott, aki szeretne eljönni és időt tölteni az Oltáriszentség jelenlétében.

Az emberek sokféleképpen imádkoznak az eucharisztikus szentségimádás alatt: a meditatív ima, a szemlélődő ima és a Jézussal való csendes beszélgetés egyaránt gyakorlat, csakúgy, mint a rózsafüzér mondása (lásd: Imádkozzuk a rózsafüzért). Vannak, akik dicsőítő énekeket énekelnek (ha egyedül vannak), míg mások imanaplóba írnak vagy szent olvasmányt visznek magukkal. De az eucharisztikus imádás lehet olyan egyszerű is, mint a napozás … csak ülni és magunkba szívni Isten szeretetét Jézus jelenlétében.

Kisebb gyermekek (3-6 éves kor)

Emlékezve Jézus parancsára, hogy „engedjétek hozzám a kisgyermekeket” (Mt 19,14), sok katolikus szülő még a nagyon kicsi gyermekeket, beleértve a csecsemőket és a kisgyermekeket is, elviszi az eucharisztikus szentségimádásra. Mivel azonban a kisgyermekek zavaróak lehetnek a többi ember számára, érdeklődjön a lelkipásztoránál vagy az szentségimádási órák szervezéséért felelős személynél, hogy ez a gyakorlat általánosan elfogadott-e az Ön plébániáján.

Kerülje, hogy ételt vagy zajos játékokat vigyen az imádkozó kápolnába; hozhat azonban vallásos képeskönyveket vagy zsírkrétát és vallásos színező lapokat. Ha olyan szerencsések vagytok, hogy a kápolna csak a tiétek, akkor a rózsafüzér egy módosított változatában vagy vallásos énekek éneklésében vezethetitek a gyerekeket.

Idősebb gyermekek és tizenévesek (7 éves kor felett)

XVI. Benedek pápa azt ajánlotta, hogy az elsőáldozásra való felkészülés részeként tanítsák meg a gyerekeket arra, hogy értékeljék az Eucharisztia jelenlétében töltött időt (Sacramentum Caritatis #67). Íme néhány tipp a gyermekek bevezetéséhez ebbe a gyakorlatba:

Tanítsd meg a gyermekeknek Krisztus valóságos jelenlétét az Eucharisztiában. Lásd az Eucharisztia ünneplése című beszélgetési pontokat, vagy a Katolikus Egyház Katekizmusa #1373-1381 részeit.

Vidd el gyermekeidet rendszeresen a szentmisére. Az eucharisztikus liturgia ünneplése „a keresztény élet forrása és csúcspontja” (Katekizmus #1324); az eucharisztikus imádás a szentmiséből fakad.

Gyakoroljátok az Eucharisztia tiszteletét. Hajolj meg és vessetek keresztet a templomban a tabernákulum előtt, és egy imát mondjatok el, amikor egy katolikus templom előtt elhaladtok.

Fogd rövidre. Legyenek rövidek az első látogatások az Oltáriszentség előtt – mondjuk tíz percig. Ha az eucharisztikus szentségimádás rendszeres gyakorlattá válik családod számára, fokozatosan növelheted az időt.

Adj segítséget az imádsághoz. Adj gyermekeidnek rózsafüzért, gyermek imakönyvet vagy naplót, hogy le tudják írni a Jézushoz intézett imáikat.

Tanítsd meg a gyerekeknek, hogy az Eucharisztia tisztelete nem ér véget a szentségimádási kápolnában. Az Eucharisztia beilleszt minket Krisztus testébe, és megerősít bennünket, hogy folytassuk Jézus küldetését a világban, különösen a szegények között (Katekizmus #1397).

Beszélgetési pontok: Miért az eucharisztikus szentségimádás?

A gyerekek (és néhány felnőtt) talán elgondolkodnak azon, hogy miért végzik a katolikusok az eucharisztikus szentségimádást; végülis Isten nem mindig és mindenhol jelen van?

Bár igaz, hogy bárhol imádkozhatunk Istenhez, az Eucharisztia kiváltságos helyet foglal el a keresztény imádatban, mert benne Krisztus teljesen jelen van: test és vér, lélek és istenség (Katekizmus #1374). Gondoljatok erre így: Isten szeretetében a lehető legközelebb akar lenni hozzánk; ezért testesült meg – test és vér – Jézusban. De még akkor is, amikor arra készült, hogy ebben a formában elhagyjon minket, továbbra is fizikailag, bensőségesen jelen akart maradni velünk, ezért adta nekünk az Eucharisztiát (Katekizmus #1380). És az Eucharisztia által válunk Krisztus testévé, az Egyházzá, így folytatva fizikai jelenlétét és küldetését a világban.

Bővebben a Katekizmusban

A Katolikus Egyház Katekizmusa #1378-1379,

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2024. április 11.