Amit minden katolikusnak tudnia kell a Mexico City Policy abortuszrendeletről

Csütörtökön Biden elnök mindenre kiterjedő erejű rendeletet adott ki, amely hatályon kívül helyezte a Mexico City Policy-t, és helyreállította az az ENSZ Népesedési Alap finanszírozását.

WASHINGTON – Joe Biden elnök feloldotta a nemzetközi abortuszpárti csoportok amerikai finanszírozására vonatkozó tilalmat, ami messzemenő következményekkel járhat.

Biden csütörtökön kiadott egy mindenre kiterjedő erejű elnöki memorandumot „A nők egészségének védelme itthon és külföldön” címmel, ami hatályon kívül helyezi a Mexico City Policy rendelkezéseit és a Trump-adminisztráció által bevezetett bővítéseit is.

Mit jelent a Mexico City Policy és miért annyira jelentős a hatályon kívül helyezése?

A Mexico City Policy-t először Reagan elnök vezette 1984-ben. Nevét az ENSZ népesedési konferenciájának helyszínéről kapta, ahol bejelentették ezt. Ezt a politikát már érvénytelenítette Clinton és Obama és most Biden demokrata elnök, George W. Bush és Trump republikánus elnöki ciklusa alatt visszaállították.

A szakpolitika alapján az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) nem biztosíthatja a családtervezési alapok felhasználását olyan külföldi, nem kormányzati szervezeteknek (NGO-k), amelyek végrehajtják vagy elősegítik az abortuszt.

Chris Smith republikánus képviselő (R-N.J), aki társelnöke volt a Ház Pro-Life Választmányának évtizedek óta, már hivatalban volt, amikor a politikát először bevezették.

Azt mondta a CNA hírügynökségnek, hogy a meglévő politika, a Helms-féle módosítás megtiltotta az abortuszok közvetlen finanszírozását külföldön, de szükség volt erősebb pro-life finanszírozási védelemre is.

„Az abortuszpárti csoportok egy számviteli trükköt használtak, mellyel igénybe vették a teljes amerikai finanszírozást, majd elmondták nekünk, hogy a pénzünket nem használták az abortusz finanszírozására,” mondta. „És aztán finanszírozták a kívánságra elvégzett [korlátlan] abortuszt, akármennyit is akartak csinálni, és lobbiztak ezért.”

A Mexico City Policy, ahogy elmondta, „arról szólt, hogy azt mondták, eleget gondoskodunk a meg nem született gyermekek drága életéről, akiket fel fognak darabolni, vagy vegyszermérgezést kapnak egy szervezet által,” akkor „nem fogjuk hagyni, hogy a könyvelési trükkök és számviteli módszerek megakadályozzanak bennünket, hogy annyi védelmet nyújtsunk, amennyit csak tudunk.”

Számos nemzetközi abortuszpárti csoport, amely a múltban az Egyesült Államokkal társult – mint például a Marie Stopes International és az International Planned Parenthood Federation [abortuszklinikai hálózat] – agresszíven támogatja az abortuszt a fejlődő országokban.

„Ez könyörtelen,” mondta Smith az abortuszt támogató bizonyos nem kormányzati szervezetekről. „Sok ország életpárti, különösen Afrikában és Latin-Amerikában, és sajnos arra vagyunk kényszerítve, hogy támogassuk ezen csoportok lobbizását és abortusz tevékenységét.”

Ezek a csoportok együttműködnek olyan multilaterális szervezetekkel, mint például az Egyesült Nemzetek Szervezete és az Afrikai Unió, hogy támogassák az abortuszt a fejlődő világban, mondta. Példaként megjegyezte, hogy az egyik NGO, amely amerikai támogatást kapott, elkészítette azt a jogszabályt, ami lehetővé tette az abortuszt Kenyában.

A Mexico City Policy eredetileg mintegy 600 millió USD összegű amerikai pénzt biztosított nemzetközi családtervezési projektekhez. A kritikusok nevezték el „globális tilalmi szabálynak”, azt állítva, hogy elhallgattatja a címzetteket, hogy beutalják őket abortuszra, vagy a legális abortuszt támogassák.

2017-től azonban a Trump-kormányzat nemcsak visszaállította a szakpolitikát, hanem több mint 8 milliárd dollárra kiterjesztette a globális egészségügyi segítségnyújtást.

Mivel az abortuszpárti csoportok kivonultak az USA partnerségből az életpárti követelmények miatt, finanszírozási hiányuk nagyra nőtt. Az International Planned Parenthood Federation [abortuszklinikai hálózat] 2017-es becslése szerint évente 100 millió dollárt veszített a finanszírozásból, míg a Marie Stopes International finanszírozási hiánya 80 millió dollár.

A szakpolitika kritikusai azt állították, hogy az életpárti korlátozások olyan mértékűek, hogy ártanak fontos globális egészségügyi kezdeményezéseknek, mint amilyen például az AIDS enyhítése. Azzal érveltek, ha az NGO-k elvesztik az amerikai támogatást a külföldi abortusz korlátozások miatt, és az Egyesült Államok nem talál megfelelő helyettesítő partnereket, akkor jelentős hiányosságok keletkezhetnek a kritikus egészségügyi ellátásban.

Augusztusban egy szövetségi jelentés megállapította, hogy a globális egészségügyi segítségnyújtásban az amerikai partnerek „túlnyomó többsége” elfogadta a Trump-adminisztráció által bevezetett új életpárti szakpolitikát. Azoknál, akik nem fogadták el, egy alternatív egészségügyi szolgáltató, külföldi kormányok vagy adományozók léptek be, hogy megszüntessék a kritikus egészségügyi ellátás hiányosságait.

Smith korábban a Ház globális egészségügyi albizottságának elnöke volt, 2018-ban pedig aláírta az amerikai elnök AIDS-segélyezés vészhelyzeti tervének (PEPFAR) ötéves meghosszabbítását. Megerősítette azt, hogy a szakpolitika változása következtében nem voltak jelentős hiányosságok az egészségügyben.

„Tehát nem volt egy dollárral sem kevesebb bármilyen egészségügyi kezdeményezéshez – egyhez sem. Átirányítás történt, de a legtöbb esetben elfogadták ezt” – mondta Smith.

„A helyzet az, hogy abortusz nem egészségügyi ellátás,” mondta. „Ez egy nagyon erőszakos cselekedet, és nem akarunk bűnrészességet abortuszban globálisan.”

A Trump-kormányzat az abortuszlobbi vagy az abortuszban való állítólagos részvétel miatt is alkalmazott finanszírozási korlátozásokat multilaterális szervezeteknél.

A Trump-kormányzat 2019-ben csökkentette az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) finanszírozását, mert lobbiztak az abortuszért. 2017-ben leállította az ENSZ Népesedési Alap (UNFPA) finanszírozását, mivel az Alap Kínával kötött partnerséget a családtervezés területén, és állítólag bűnrészes Kína kétgyermekes politikája miatti kényszerabortuszokban és sterilizációkban.

Csütörtökön Biden elnök mindenre kiterjedő rendeletet adott ki, amely hatályon kívül helyezte a Mexico City Policy-t, és visszaállította az ENSZ Népesedési Alap finanszírozását. Utasította a szövetségi ügynökségeket, hogy keressék meg a globális egészségügyi partnereket és tájékoztassák őket arról, hogy az abortusz mennyiségére, támogatására és a lobbizásra vonatkozó korábbi korlátozások már nincsenek érvényben.

„Most több pénz fog áramlani azokhoz a nem kormányzati szervezetekhez, melyek agresszíven hirdetik az ártatlan emberi élet megsemmisítését,” mondta Smith.

Ezen túlmenően, csütörtökön Biden utasította az egészségügyi és humán szolgáltatások államtitkárát – Xavier Becerrát jelölték a pozícióra, de még nem hagyták jóvá -, hogy vizsgálja felül a Trump-adminisztráció „életvédelmi előírását.”

Ez az előírás vonatkozott a Title X programra, melyet 1970-ben hoztak létre, hogy támogassák a családtervezést és a fogamzásgátlást. A Trump-kormányzat előírta a X. cím alatti részesülőknek, hogy ne hivatkozzanak abortuszra, és ne legyenek egy helyszínen az abortuszklinikákkal. Az eredeti törvény, amely létrehozta a X. címet, kimondta azt, hogy a finanszírozás nem mehet „olyan programokra, ahol az abortusz a családtervezés egyik módszere.”

A Planned Parenthood, az ország legnagyobb abortuszszolgáltatója 2019-ben az új követelmények teljesítése helyett inkább kilépett a X. cím alatti programból. Ezzel elvesztett becslések szerint 60 millió dollárt évente az X. cím alatti támogatások kiesésével.

Biden azt mondta, hogy az abortuszra való beutalás tiltása „a nők egészségét veszélyezteti azáltal, hogy megnehezíti számukra, hogy teljes körű orvosi információkat kapjanak.”

A Protect Life előírás hasonló, mint a Mexico City Policy, Smith azt mondta: annak biztosítása, hogy adódollárból ne finanszírozzanak olyan klinikákat, ahol abortuszt is végeznek.

„Támogatjuk a szervezetet, és ebben az esetben az egy fedél alatt van egy másikkal, ahol a csecsemőket feldarabolják vagy kémiailag megmérgezik” – mondta.

A Biden-kormány is visszalép a genfi nyilatkozattól, amit az Egyesült Államok és 31 más ország írt alá októberben, amikor kijelentették, hogy az abortusz nem nemzetközi emberi jog.

Biden támogatja az abortuszt – miután egyszer már támogatta a Mexico City Policy-t 1984-ben, szenátorként – „ez tragikus,” mondta Smith.

„Közel fél évszázada, 48 éve vagyok az életpárti mozgalomban. Tragikus, hogy egy ember, aki állítólag életpárti – még a kampány során is, majd feladta azt nyomás alatt- a legagresszívebb támogatója lesz az abortusznak a földön.”

„Ezt az alapvető meggyőződését darabokra tépte a politikai célszerűség miatt. Ez pedig szerintem tragikus.”

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2021. február 16.