Trump elnök bioetikai testülete 13 projektet utasít el, mert abortált csecsemők testrészeit használják fel

A Donald Trump elnök által kinevezett új bioetikai tanácsadó testület nemrégen tette közzé első jelentését, azt javasolva, hogy a kormány utasítson el 14 kutatási projektből 13 finanszírozását, mert abortált babák testrészeit tervezik felhasználni.

A New York Times felhívta az Egyesült Államok Egészségügyi és Humánszolgáltatások (HHS) minisztériumi államtitkára, Alex M. Azar II figyelmét a testület ajánlásaira, hogy „de facto kormányzati tilalom” van azon tudományos kutatások finanszírozására, ahol abortált csecsemők sejtjeit használják.

Az ajánlás jó hír. Az életpárti vezetők évek óta sürgetik a Trump adminisztrációt, hogy ne használják az adófizetők pénzét évekig etikátlan kutatások finanszírozására. Az Obama kormány alatt több millió  adódollárt használtak fel zavaros kutatások finanszírozására, köztük egy olyat, hogy hozzanak létre „humanizált egeret” potenciálisan életképesen abortált csecsemők szöveteiből.

A Trump adminsiztráció törölte azt a szerződést, és további lépéseket tett az etikátlan kutatások finanszírozásának leállítására, többek között egy új tanácsadó testület megalakításával.

A testület 14 kutatási támogatási kérelmet vizsgált meg „a javasolt HFT [emberi magzati szövet] felhasználásának valamint az alternatív modellek alkalmazása mennyiségének tudományos igazolása” alapján, valamint hogy a jelentés szerint a megfelelő tájékoztatáson alapuló beleegyezés megtörtént-e az adományozó anyák részéről.

Többségi szavazással egy kivételével elutasították az összes finanszírozási kérelmet. Aggodalomra adott okott egy tanulmány, amely „túlságosan összefonódott az abortusz gyakorlattal”, és más tanulmányok, melyeknél elvetélt csecsemők szöveteit használhatták.

A testület jelentése megjegyezte, hogy több tag támogatná a kutatási projekteket, ha csak etikus forrásból származó anyagokat használnának.

„A vita során számos olyan javaslat esetében, melyre a tagok többsége végül úgy szavazott, hogy javasolják a források visszatartását, néhány tag egyes projektek támogatását jelezte, ha a HFT használatára vonatkozó részt kivennék”, állapítja meg a jelentés. „Különösen igaz volt ez több projektre, ahol azt javasolták, hogy közvetlenül hasonlítsák össze az emberi magzati szövetből származó modelleket, mint ahogy ezt ösztönözte a közelmúltban egy NIH kérés, mely az alternatív kísérleti emberi szövetmodellek kutatásának fejlesztésére, bemutatására és validálására összpontosít.”

2018-ban a HHS létrehozott egy új 20 millió dolláros támogatási keretet, hogy befektessenek az abortált babák testrészeit tudományosan kutató etikai alternatívákba. Ez része volt a Trump adminisztráció azon tervének, hogy támogassa a tudományos fejlődést, és arra ösztönözze a tudósokat, hogy etikus forrásból származó anyagokat használjanak fel ehhez.

A támogatásra irányuló végső javaslat, melynek jóváhagyását a testület javasolta, összhangban van ezzel a céllal. A Buzz Feed News szerint a projektben résztvevő tudósok remélik, hogy kidolgoznak alternatívákat az abortált csecsemőkből származó szövetek helyett a kutatási projektekhez. Azt tervezik, hogy olyan sejteket használnak, melyeket már „bio-raktárban tárolnak, és begyűjtésük megfelel az irányelveknek, és nem kell kinyerni további szöveteket a tervezett vizsgálatokhoz,” állapítja meg a jelentés.

A jelentés a HHS államtitkárához, Azarhoz kerül, aki várhatóan elfogadja az ajánlásokat.

Az ajánlás két meg nem nevezett igazgatósági tag írásos ellenvéleményét is tartalmazta.

„Ez a testület egyértelműen … úgy állt fel, hogy a tagok nagy többsége nyilvánosan ellenzi az emberi magzati szövet bármilyen típusú kutatását,” mondták. „Ez egyértelműen kísérlet arra, hogy blokkolják a finanszírozást minden szerződésnél és támogatásnál, ahol ez lehetséges.”

A Trump adminisztráció az év elején létrehozta a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) Emberi Magzati Szövetkutatási Etikai Tanácsadó Testületét, amely felszólított arra, hogy vessenek véget annak az etikátlan gyakorlatnak, hogy az adófizetők által finanszírozott kutatásokban abortált csecsemők  testrészeit használják. Az elnök ezután olyan tudósokat és bioetikai szakértőket nevezett ki, akik szerint az anyaméhben lévő csecsemők alapvető emberi jogokat érdemelnek.

Abortuszpárti aktivisták és a liberális hírügynökségek elfogultsággal vádolták a testületet, de néhány kritikus elismerte, hogy a testület tagjai között vannak „igazi tudósok” és bioetikusok, akik értik a kutatás fontosságát.

Korábban Mallory Quigley, a Susan B. Anthony List [abortuszellenes szervezet. A szerk.] szóvivője azt mondta, hogy úgy gondolják, a testület megfelelően kiegyensúlyozott. Rámutatott, hogy korábban a szakértői panelek a „hasonló témákban”, „erősen húztak olyan emberek felé, akik pártolták a korlátlan abortuszt és az olyan kutatást, ahol elpusztítják az embriókat.”

A Trump adminisztráció hallgat az életvédők azon kéréseire, hogy ne használják az adófizetők pénzét a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) által finanszírozott kutatásokra, ahol abortált csecsemők testrészeit használják fel.

Decemberben Trump tisztviselői felbontottak egy szerződést a NIH és a Kaliforniai Egyetem (San Francisco) között, ahol abortált babák testrészeit használták fel „humanizált egér” létrehozásához, orvosi kísérletekhez. Néhány hónappal korábban az NIH új szabályokat vezetett be, melyek korlátozzák az olyan adóbevételből finanszírozott kutatásokat, ahol abortált csecsemők testrészeit használják.

Egyes tudósok panaszkodtak a Trump adminisztráció okozta változásokra. Mások azt mondják, hogy a kutatás az emberi magzati szövet felhasználásával nem volt sikeres. Kutatók a Charlotte Lozier Intézetben azt mondták, hogy vannak etikus alternatívák, melyek a tudósok rendelkezésére állnak, és melyek nem járnak az emberi élet elpusztításával.

Brett Giroir, a HHS egészségügyi miniszterhelyettese 2018-as levelében azt írta, hogy a Trump adminisztráció „teljes mértékben elkötelezett az ezen alternatívák fejlesztésére és végrehajtására irányuló erőfeszítések fontossági sorrendbe állítása, növelése, bővítése és felgyorsítása mellett”. Azt is mondta, hogy a minisztérium „élet- és tudománypárti”.

2018-ban a CNS News egyik jelentése rávilágított arra, hogyan költik el az adófizetők pénzét ezekre az etikailag aggasztó kísérletekre. Ez tárta fel a NIH szerződését a kaliforniai egyetemmel, és ott folyó „humanizált egér” kisérletekkel.

A kísérletekben felhasznált, elvetélt csecsemők testrészei egészséges, a terhesség késői szakaszában levő, meg nem született csecsemőkből származnak. A jelentés szerint, az elvetélt babák 18-24 hetes korúak voltak, „normál terhességi lefolyású nőktől, akik annak megszakítását választották nem orvosi okokból.” Egy másik cikk szerint abortált csecsemők máját és csecsemőmirigyét is felhasználták. Ezek 20. és 24. hét közötti terhességből származtak.

Egy 2017-es szaklap cikke szerint a kutatók elvetélt magzatok beleit is felhasználták a kísérletekben.

Néhány évvel ezelőtt, a Center for Medical Progress tárt fel egy vizsgálatot, mely aggályokat vetett fel a Planned Parenthood [abortuszklinikai hálózat. A szerk.] által illegálisan értékesített emberi testrészeket illetően. Bizonyítékot tártak fel, hogy az abortuszt végzők a nők életét veszélyeztető abortusz eljárások megváltoztatásával állítólag jobb eredményt érnek el az abortált csecsemők testrészeinek kinyeréséhez. A vizsgálat során szintén bizonyítékot találtak a betegekre vonatkozó adatvédelmi szabályok esetleges megsértésére vonatkozóan.

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2020. szeptember 8.