Tower Vilmos: Kihez menjek feleségül? (10)

10. fejezet: Légy szemérmes!

A feleség törekedjék erkölcsileg megengedett módon női mivoltát is érvényesíteni és férjének tetszeni. Iparkodjék megőrizni vonzóerejét és varázsát, nehogy férjében idegen ingerek vágya keletkezzék és más nőn akadjon meg a szeme. Ehhez persze a feleség részéről sok ember- s önismeret szükséges. Íme néhány rövid tanács:

Jelenj meg urad előtt mindig tisztán, csinosan. Idevág a gyakori mosakodás, fürdés, öltözködjél gondosan. A legnagyobb és dicsérendő egyszerűség mellett is terjesszél magad körül rendet és csínt. De a túlzott kendőzéssel és kozmetikai kezelésekkel csak ronthatsz hatásodon.

Légy a házasságban is nagyon, de nagyon szemérmetes, intim, finom, tapintatos, tiszteletteljes és tiszteletreméltó, de ne hideg, érdektelen, közömbös.

A férfi természeténél fogva vonzódik a nőhöz, de ha ez szemérmetlen, női mivoltában is pongyola, könnyen megunhatja, megutálhatja feleségét, sőt undort és csömört érezhet iránta. A nemi visszaélésekről és erotikái praktikákról ne is essék itt szó. Ezeket a sátán találta ki a házastársak kölcsönös tiszteletének, értékelésének és szerelmének szétrobbantására.

„Szép a nő, ha angyalarcán A szemérem lángja ég,

S mint a gyöngy, tenger mély ölében, Tiszta gerjedelmű szívében Rendítlen ül a hűség.”

(Barna)

A szemérmetesség mellett is légy férjed számára pótolhatatlan ajándék, meglepetés, élmény és mint a költő mondja:

„Maradjon szent talánynak ő, Maradjon mindíg újnak.” (Ady)

A jobb anyagi viszonyban élő házastársaknak ajánlom a külön-külön hálószobát. A szerelem és nemi értékelés egyrésze illúzión alapul. Az állandó együttlét, még éjjel is, az egymás előtt történő egyes ténykedések kölcsönös szemlélése könnyen ronthatja, gyengítheti, halványíthatja az illúziót.

11. fejezet: Az anyagiak terén

Légy takarékos időben, pénzben, de egyúttal erőddel is!

Természetesen jogod van érdeklődni férjed kiadásai, vásárlásai és beszerzései iránt, de ezt mindig feltűnés, hangsúly és főképp az ellenőrzés látszata nélkül tedd.

Gondoskodjál arról, hogy háztartásod gépezetének kerekei halkan működjenek!

Ne legyenek anyagi téren sem elérhetetlen vágyaid. Ruházkodásban is légy komoly, józan és mérsékelt! Ne akarj mindenáron kitűnni barátnőid és ismerőseid közül!

 

Vezesd magad a konyhát, vagy legalább ügyelj rá erősen. Milyen megvetendő az az asszony, aki különben egész délelőtt ráérne; minden fontos ok nélkül csak ebédre jön haza és a szakácsnőtől kérdezi meg, hogy mi lesz ebédre.

Törekedjél a kosztban is alkalmazkodni férjed ízléséhez. Régi mondás, bevált állítás, hogy: „A szerelem útja a gyomron vezet át.” Nem tudom, igaz-e, de egy tudós azt állítja, hogy az ízlések azonosságából a lelki alkat egyezésére is lehet következtetni, mert „Der Mensch ist, was er isst.” Annyi mindenesetre igaz, hogy: „A szerelem elmegy, de az étvágy megmarad.”

Jegyezd meg férjed kedvelt ételeit. Ne készítsd el ezeket nagyon gyakran, ellenben okvetlenül nevenapján, születése évfordulóján, ünnepeken, ha messzi útról hazaérkezik és így tovább.

Ha az urad nagyon kényes vagy válogatós, állítsd össze vele együtt előre néhány napra az étrendet.

Az étkezésre megállapított időt tartsd meg pontosan, úgyhogy hazaérkező férjednek a kész ételt nyújthasd. Erre a legtöbb férfi nagy súlyt helyez. Ha pedig urad el akar utazni vagy sürgős ügyben távoznia kell, ne vesd oda neki az ételt forrón, hanem idejében készítsd el és hűtsd ki. 

12. fejezet: „Már nem az!”

E fejezetnek azt a címet is adhattam volna: „Félbemaradt álmok.” Ti. a legtöbb leány és menyasszony a jövő házaséletet sokkal rózsásabbnak, szebbnek, boldogabbnak, eszményibbnek gondolja el, mint az a valóságban egyáltalában lehetséges. A valóság aztán benne könnyen a csalódás, az elégedetlenség, szinte a kiábrándulás érzetét keltheti fel és állandósíthatja.

Még a fiatalasszony is gyakran abban a hiszemben él, hogy házasságuk csupa mosoly, ének, jókedv, szerelem és boldogság együtteséből fog állni, holott nemsokára rá fog ébredni arra, hogy a házasélet is tele van hétköznapokkal, egyszerűséggel, néha egyhangúsággal, megszokottsággal, gondokkal, nehézségekkel s mindkét fél részéről bizonyos önzéssel, egyéni hibákkal és gyarlóságokkal.

A csalódások bizony gyakran a boldogságnak túlzott és helytelen elképzeléséből származnak. Az elképzelt és megvalósult gyönyör két külön világ és az utóbbi semmiképp sem jelenti az elsőnek a beteljesülését. Az élet amúgyis és más téren is gyakran szertefoszlott remények és be nem teljesült vágyak temetője.

Mármost mit jelentenek ez általános megállapítások a feleség szempontjából?

Azt, hogy némelyik egy év múlva, a másik már egy hónap vagy hét, sőt napok múltán észreveszi, hogy ő a házaséletet nem így képzelte el. A férje már nem az, aminőnek udvarló és vőlegény korában ismerte. Valamikor azt hitte és meg volt győződve arról, hogy olyan férfi, mint Ő, csak egy van a világon. Ilyen nem volt, nem lesz, de nem is lehetséges rajta kívül. Kimondottan félisten. És most ráébred, hogy voltaképp nincs rajta semmi különös, Ő sem a felhőkön jár, hanem a sáros, poros, göröngyös földgolyóbison. Férje már nem a csupa méz, csupa csók, csupa figyelem és odaadás, nem a jegyeskorbeli szalonruhás, szmokingos, kivasalt nadrágú úr, hanem még lelkileg és érzelmileg is néha álmos, fésületlen, borotválatlan, pongyolában megjelenő közönséges – ember! Egyszóval: már nincs rajta semmi különös!

És azért jó ezt előre tudni, hogy megérthesd, kedves fiatalasszony olvasóm, hogy ne vedd hát csalódásnak, kiábrándulásnak, szerencsétlenségnek, ha észreveszed, hogy férjed melegebb érzéseit közöny kezdi felváltani. Ne tekintsd magadat elhanyagoltnak és félreismertnek, ha már nem babusgat, cirógat és csókolgat oly gyakran, oly melegen és jólesőn, mint kezdetben.

 

Ha okos vagy, nem is fogod kívánni, hogy férjed folyton a mézeshetek rajongásával csüngjön rajtad és az első szerelem hevének udvarlásaival és gyengédségeivel ostromoljon. Azt sem fogod kívánni, hogy gondolataiban és szívének szeretetében kizárólag csak Veled foglalkozzék és évek múlva is maradjon meg a nyaló-faló, hízelgő, turbékoló vőlegénynek.

A feleség azután nagyon hajlandó a szeretet, tisztelet és érzékelés külső jelei elmaradásának okát férjében keresni s találni. Pedig az ok a legtöbb esetben nem a férjben van, hanem az emberi természetben, a lélektan törvényeiben és a reális életben, a valóságban!

De valljuk meg, gyakran maga a feleség is oka annak, ha a közöny a kelleténél korábban jelentkezik.

Oka lehet a feleségnek túlzott érzékenysége. Oka lehet, hogy a feleség a maga részéről semmit sem tesz, hogy férje szerelmét lekösse. Csupán csak kapni óhajt a nélkül, hogy a maga részéről is mindent megtenne a házasélet megédesítésére.

Rettenetes hiba, ha ilyen esetekben a nő szemrehányással illeti férjét, vádakkal kínozza, előtte csalódottnak, kiábrándultnak vallja magát. És még végzetesebb hiba, ha szüleinek, rokonainak, barátnőinek, ismerőseinek panaszkodva, sírva közli „boldogtalanságát, csalódását, szenvedését”.

Vegyük tudomásul, hogy e földön nincsenek, soha nem is lesznek, nem is lehetnek tökéletesen boldog emberek. Ezért nem is lehetnek tökéletesen boldog házasságok és házastársak sem! Nincs házasság, amelyben a felek mindig rózsákon pihenhetnek, és ha igen, érzik töviseit is!

Ha mindezt előre tudjuk és számítunk is rá, megóvjuk és megkíméljük magunkat egy szerfelett fájdalmas és következményeiben súlyossá válható csalódástól!

13. fejezet: Amitől óvakodjál

 

1. Óvakodjál attól a törekvéstől, hogy a házasság után is tovább élheted vagy éppen sokkal kényelmesebben élheted a magad egyéni életét, csupán azzal a különbséggel, hogy most már hozzájárul egy másik lénynek gondoskodása, szeretete, ajándékozása, kényeztetése és becézése. Az ilyen elképzelés s törekvés csak egy satnya, kisértékű, kóros női lélekben lehetséges.

 

2. Óvakodjál attól, hogy állandóan „asszonyi jogokra” hivatkozzál. Minden joggal kötelesség is jár!

 

3. Óvakodjál a szenvtelen, érzéktelen, teljesen passzív, közömbös, unalmas viselkedéstől. Az ilyesmi bántja, néha sérti, keseríti, csalódottá teszi és könnyen más, oly nők felé hajtja a férjet, akikben több életet, együttérzést és érdeklődést sejt, kíván vagy talál.

 

4. Kerüld az önfejűséget, dacot, durcáskodást. A keményfejűséggel egyértékű az asszony haragtartó és bosszús hallgatása, amely megfagyasztja a szívet, kiöli a kedélyt, mélyebbre fúrja az ellenszenvet, kiűzi otthonából a férjet és nehezebbé teszi a kibékülést.

Az asszony már egy hete duzzogott és némává vált. Egyik este a férj gyertyát gyújtott és vagy negyedóráig keresgélt vele minden sarokban. A feleség végre megkérdezi: – „Mit keres?” – „Ezt” – mondta a férj. – (Ti. a feleség hangját.) Azóta megnyílt az asszony ajka.

5. Óvakodjál a kicsinyességtől, ingerlékenységtől és túlzott érzékenységtől. A túlzott érzékenység nem egyéb, mint durva érzéketlenség mások iránt.

Nem kell minden bolhából elefántot csinálni! Nem szabad férjed minden hangárnyalatát mérlegre tenni!

Vannak minden férjben apró rossz szokások. Az egyik elfelejti az ajtókat betenni, a másik a cigarettavégeket a földre dobja, a harmadik a széket elmulasztja helyére tenni és így tovább. Ilyenkor ne dühösködjél, ne tégy mérges, haragos vagy gúnyos megjegyzéseket. Hanem: először is szokd meg férjednek ez apró szokásait. Sőt szokd meg, hogy ezeket mosolyogva, jókedvvel, tréfásan, humorosan fogd fel és ebben a hangulatban itt-ott azután szóvá is  teheted a dolgot. Másodszor ajánlatos, hogy ha férjed egyszer-másszor elhagyja a rossz szokást, pl. a cigarettacsutkát nem a földre dobja, hanem történetesen a hamutálcába veti: ilyenkor mosolyogva dicsérd meg.

6. Kerüld a felesleges vitatkozást, szóváltást, heves kifakadásokat. Némely nő, ha kifogyott az érvekből, a fölényesség vagy sértődöttség álarcát rakja magára. Egy másik gúnyosan megremegő szájszéllel, sértő vállrándítással, lesajnáló tekintettel, csípőre tett kezekkel, durcás fintorral pótolja a szóbeli visszavágást. Arról pedig szó se essék, hogy az asszony saját véleményének sodrófával vagy vasalóval adjon nagyobb súlyt!

Az egyik leggyakoribb ok, amiért a férfiak elhagyják otthonukat vagy a legszebben induló házasság is zátonyra fut: feleségük folytonos zsémbeskedése, zsörtölődése, kötődése, kihívó modora, csúfondáros megjegyzései vagy veszekedésre hajlamos, kardos természete.

Milyen csúnya, ördögi vonás is az, hogy gyakran éppen azzal szemben vagyunk a legközönségesebbek és leggondatlanabbak, akit legjobban szeretünk vagy legalábbis legjobban szeretnünk és értékelnünk kellene.

És hozzá a legszégyenteljesebb, ha a feleség a cseléd, idegenek vagy az ellenség előtt pocskondiázza, gúnyolja, sértegeti, gorombítja le a férjét.

7. Ne emlegess különbséget a férjed és más férjek között! Ahogy az édesanyádat sem hasonlítod össze más anyával, a férjedet se helyezd más férfi mércéje mellé!

8. Kerüld a hazugságot, sőt a sok beszédet is, „Legyen minden ember gyors a hallásra, de késedelmes a szólásra és késedelmes a haragra” – mondja a Szentírás. (Jak 1,19) Gyakorold magadat a csendes, nyugodt, halk beszédben!

9. A férfi tévedése, sikertelensége, balesete, szerencsétlensége esetén ne éreztesd vele ezt a magad részéről.

10. Ne kívánd a munkában, hivatalában agyonfáradt, ideges, kedvetlen uradtól, hogy meleg érdeklődést tanúsítson ruhád színe, kalapod összeállítása, hajad frizurája iránt.

11. Ne akard uradat folyton otthon marasztalni. A legtöbb férfi nem szeret otthon ülni. Ne törekedjél férjed függetlenségét nagyon korlátozni. Minél rövidebb a póráz, amelyen tartani akarod férjedet, annál jobban igyekszik a megkötözött szabadulni belőle. A hűtlenség néha a

hűség kényszerének ellenhatása.

12. Soha ne várakoztasd férjedet fontos ok nélkül. A várakozás pillanatában néha a kellemetlen szeszélyeknek egész rakása halmozódhatik fel.

13. Ne nyűgösködjél mindig férjeden. Ne kövesd őt lépten-nyomon árnyékként. A túlságba vitt odaadás fárasztja, untatja, idegesíti a férfit. Ez teher rá nézve. „Szép – mondja Jókai – az a muzsikáló óra, de nem, hogyha egyre-másra muzsikál.” Ezért hagyd férjedet mindennap negyed-, fél-, egész óráig teljesen egyedül, zavartalanul!

14. Ne kutasd gyanús kíváncsisággal férjed múltját, titkait, zsebeit vagy fiókjait!

15. Férjedet soha ne pirongasd, fedd, korhold gyermekeid előtt. Az apa tekintélye a család boldogságának és boldogulásának egyik alappillére. Ezt nem szabad gyengítened!

(folyt.)

Létrehozva 2021. január 26.