4 hazugság a házasság előtti együttélésről

Ma már a keresztény párok között is az élettársi kapcsolat van elterjedőben, a “hagyományos” szűzként megházasodom bibliai felfogás helyett. Felicia Alvarez négy pontban foglalta össze, milyen ellentmondások veszik a témát körül.

„Na, megkérted már a kezét?” – kérdezte a fodrász a srácot elégedett mosollyal az arcán.

A mellette lévő széken ülve egyre csak a fülemet hegyeztem mivel ez a beszélgetés igencsak érdekesnek ígérkezett (igen, be kell vallanom, hogy szeretek hallgatózni).

„Nem, ” – válaszolta az atlétikus termetű szőke fiú.

„Hogyhogy? Mióta vagytok már együtt?”

„Négy éve, ” – válaszolta a hangjában a legnagyobb természetességgel.

Négy év hosszú idő, konstatáltam magamban.

„Megkérdezted a barátnődet, hogy mit gondol a házasságról?”

„Aha.”

„Na, gyerünk már, ember, nem lesztek már fiatalabbak,” – nyaggatta tovább a fodrász.

„Tudom, tudom. 28 voltam mikor találkoztunk, most vagyok 32.”

„Rendben van, nem vagy már tavaszi csirke. De akkor miért vársz ilyen sokáig és a lány meg mi a francért van még mindig veled?”

Hajrá kedves fodrász! Csak így tovább, noszogasd még egy kicsit! Csak egy kis bátorításra van szüksége, hogy végre tovább merjen lépni!

„Nem is tudom…” – válaszolta feszengve.

„Mégis mit nem tudsz négy év után?”

A fodrász mikor kezdte érezni, hogy már eléggé kényelmetlenné vált a téma, megpróbált kellemesebb hangot megütni.

„Sajnálom, tudom, hogy ez egy nagy döntés és komolyan meg kell gondolnod. Csak azt szerettem volna, ha elgondolkodsz egy kicsit.”

Igeeen, pont arra van szüksége, hogy valaki szembesítse a döntésképtelenségével!

„Oké, köszi… épp most kaptunk egy kiskutyát!” – válaszolta a fiú hangjában némi megkönnyebbüléssel, mintha a közös kutya a barátnőjével segített volna sokkal inkább elkötelezni magát a lány mellett.

Furcsa, hogy ennek a srácnak az életében a legnagyobb felelősség amit vállal, egy kiskutya. Ez annyira kiábrándító. Fuss te lány, rohanj, hagyd ott ezt a fiút!

„Igazán? Hát ez nagyon szuper dolog volt tőled!” – bukott ki a fodrászból.

Emlékeztek még a régi versikére az óvodából?

John and Sally sitting in a tree
K-I-S-S-I-N-G
First comes love,
Then comes marriage
Then comes Sally with a baby carriage

(John és Sally ülnek a fán, csókolóznak, először jön a szerelem, aztán a házasság, aztán Sally a babakocsival.)

A szőke srácot és a fodrászt hallgatva egy kicsit átfogalmaztam a verset:

John and Sally sitting in a tree
K-I-S-S-I-N-G
First comes house,
Then comes schnauzer,
Then comes Sally with a pre-nup paper.

(John és Sally ülnek a fán, csókolóznak, első a ház, aztán a schnauzer, aztán Sally az élettársi megállapodással.)

Úgy gondolom, hogy a mai társadalmunkban sokkal inkább a második verzió helytálló. Az élettársi kapcsolatok száma csak az elmúlt két generáció alatt robbanásszerűen megnőtt, az USA-ban 439 000-ről 5.4 millióra. Mára pedig ez lett a normális, a mindenki által természetesnek vett állapot.

Ugyanakkor az élettársi kapcsolatok nem korlátozódnak csak a nem keresztényekre. A Barna Group felmérése szerint az élettársi kapcsolatban élők 37%-a kereszténynek vallja magát. Egy mostanában rendszeresen gyülekezetbe járó 13 és 17 év közötti fiatalok között készült felmérés szerint pedig minden második keresztény fiatal elfogadhatónak tartja a házasságkötés nélküli együttélést.

Talán azért, mert a kultúránk is azt sugallja, hogy egy kapcsolat előrehaladásával az összeköltözés a leglogikusabb lépés.

Még a gyerekműsorok is ezt a nézetet népszerűsítik! Nemrég egy a Disney csatornán futó sorozatban láttam, hogy egy általános iskolás kislány kérte a tinédzser nővérét, ha eléggé elkötelezettnek érzi magát a barátjával, akkor költözzenek össze. Teljesen megdöbbentem, amikor ezeket a mondatokat a csöpp színésznő szájából hallottam. Miért egy kisiskolás lányt használnak a házasság előtti együtt élés propagálására egy gyerekeknek szóló csatornán? 

Csak azért, mert ma már ez az elfogadott norma, el is kell, hogy fogadjuk? Nem, nem kell, csak azért sem, mert számos hazugságon alapszik.

1. Hazugság: Egy srác sem fog szeretni, hacsak nem költözöl vele össze

Nézzük meg alaposan ezt a kérdést. A Biblia világosan beszél az együttélésről:

„Az az Isten akarata, hogy megszentelődjetek: hogy tartózkodjatok a paráznaságtól, hogy tanuljon meg mindenki szentségben és tisztaságban élni feleségével, nem a kívánság szenvedélyével, mint a pogányok, akik nem ismerik Istent” 

Ha egy fiú elvárja, hogy költözz össze vele, nem tiszteli sem Istent sem téged, így nem érdemli meg a figyelmedet sem. Egy keresztény értékeket képviselő férfi sem nem fogja tőled elvárni, hogy odaköltözz hozzá anélkül, hogy elvenne, hanem tiszteletben tartja a Biblia tanítását a szexuális kötelékekről. Ugyanakkor, ha egy fiú csak azért utasítja el a kapcsolatot veled, mert nem vagy hajlandó összeköltözni vele, akkor vajon tényleg téged akar?

2. Hazugság: Ha együtt élsz valakivel, a változás érdekében sokkal jobb hatást tudsz rá gyakorolni

Ne gondold, hogy valaki egy csapásra fejlődésnek indul, csak azért, mert ugyanaz a címetek. Miért is érezné miattad szükségét a változásnak, ha már megkapta tőled azt, amit akart? Egy okos nő mondta egyszer nekem a következőket: „Amit látsz, azt kapod. Igazából miután összeházasodtok és ugyanabban a házban éltek nem fog sokat változni. Ezért mielőtt elkötelezed magad, gondold végig, mi az, amivel ki tudsz békülni és hozz bölcs döntést. Ahhoz, hogy ezt a döntést meghozd, nem szükséges az otthonodat megosztani.”   

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2018. május 28.