A közös tévhitek eloszlatása az apákról

Én egy „tévedés” voltam. Nem tervezett… nem szándékos… valójában nem kellett volna megszületnem. A fogantatásom egy esküvőhöz vezetett – várandós menyasszonnyal. És néhány bizonytalan év után, amikor anya és apa nem igazán tudta, hogy sikerül-e, a dolgok végül rendeződtek mindkettejük számákra. Apa visszaköltözött. Összeszedték magukat. Nekem pedig mindkét szülőm együtt segített az életben.

Azóta apám a legfontosabb férfi az életemben, és a későbbi öt testvérem életében is. (Igen… nagy család. Én, ikertestvéreim, majd egy bátyám, plusz még egy ikertestvérpár.) Tudjuk, milyen szerencsések vagyunk, hogy olyan apukánk volt, aki gondoskodott rólunk, megvédett minket, és játszott velünk.

Emlékszem, hogy apa hosszú utakra vitt el a teherautóján, amikor emberek holmiját szállította, gyakran a szövetséges államok közötti úton. Játszottunk autós krikettet, i-kémkedtünk, és zenével kapcsolatos játékokat. Játszottunk egy kézcsapkodós játékot, amikor a kezét a köztünk lévő ülésre tette, és nekem meg kellett ütnöm a kezét, mielőtt elmozdította volna. Ha elvétettem, akkor ő volt soron, hogy addig üsse az enyémet, amíg el nem hibázta. Brutális. De nagyon szórakoztató.

Emlékszem, hogy apa hogyan tanított meg a munkára. Bútorok mozgatására. Hosszú órákat dolgoztam. De másoknak is segítettem. Füvet nyírtunk a barátoknak vagy a szomszédoknak, akik nem voltak jól. Földet hordtunk egy barátunknak, akinek korlátozottak voltak a lehetőségei, de csak a munka elvégzésére volt szüksége.

Emlékszem, hogy szörfözni jártunk, eveztünk be a hullámokba, és feszegettük a biztonságosnak érzett határokat. Egyszer a partvidék közepén, egy Seal Rocks nevű helyen az áramlat elkapott. Apa volt az első, aki deszkával a hóna alatt rohant a vízhez, hogy beevezzen és kimentsen a dübörgő hullámok és a könyörtelen hullámverés közül.

Talán az egyik legkedvesebb emlékem apámról egy este történt, amikor hazafelé tartottunk egy cserkészprogramról, amelyen részt vettem. Körülbelül 7 vagy 8 éves lehettem. Ahogy vezettünk, egy buckát láttunk a földön, pont a földút közepén, amelyen haladtunk. Megálltunk, és rájöttünk, hogy egy ember. Apa kimászott a kis teherautóból, amelyben ültünk, és óvatosan odament hozzá, leguggolt, hogy megnézze, szüksége van-e segítségre. A férfi bűzlött az alkoholtól, és apa rájött, hogy részegen ájult el. Apa nagy heveskedéssel, szuszogással és fújtatással beemelte a férfit a teherautó hátuljába. Megvizsgálta a fickó pénztárcáját, megtalálta a címét, és hazavitte.

Mindig emlékezni fogok arra, ahogy apám segített valakin, aki a saját rossz döntései miatt került kiszolgáltatott helyzetbe. Nem ítélkezett. Nem panaszkodott. Csak segített. Ezeket az élményeket egyedülálló módon éltem át az apámmal, és ez azért van, mert az apák valami egyedit hoznak a szülői létbe.

Az én esetemben az apám a tényleges, biológiai apám volt. Azonban mindenféle apa fontos tényezője a családoknak. A mostohaapák, a törvényes gyámok, a nevelőapák, a nagyapák, sőt még a közeli családi barátok is, akik színlelt apaként viselkednek, mind fontos szerepet tölthetnek be a családokban. Még van egy YouTuber is, aki 4,6 millió feliratkozó számára „apaként” viselkedik, akik hozzá fordulnak „Dadvice” [apai tanács] tanácsokért, a szakáll borotválásától kezdve a belső nélküli talicska gumiabroncs felfújásáig.

A jelenlévő és résztvevő apa előnyei azonban messze túlmutatnak azon, hogy van valaki, aki megtanítja a talicska karbantartását. Valójában Marc Grau  és Hannah Riley Bowles, a Harvard családkutatói azt állítják, hogy

„az elkötelezett apaság jelentősége ma már olyan módon elvitathatatlan, ahogyan az a korábbi évtizedekben sosem volt.”

Egyre több bizonyíték bizonyítja a résztvevő apaság tagadhatatlan előnyeit – a családra, a gyerekekre, az anyára és még magára az apára is vonatkozóan. Íme néhány kiemelkedő adat:

Előnyök a család számára:

  • Magasabb családi jövedelem
  • Csökken a szegénység kockázata
  • Nagyobb időbeli rugalmasság

Előnyök a gyermekek számára:

  • Csökken a koraszülöttség és a csecsemőhalandóság aránya.
  • Kevesebb sírás újszülöttként
  • Kevesebb tanulmányi kihívás
  • Kevesebb kockázatvállalás és bűnözés serdülőkorban
  • Kevesebb viselkedési kihívás
  • Kevesebb mentális egészségügyi kihívás
  • Nagyobb fizikai aktivitás
  • Kevesebb kábítószerrel való visszaélés
  • Jobb szociális működés és kevesebb romantikus kapcsolati probléma
  • Csökken a korai szexuális tapasztalatok és a tinédzservárandósság kockázata
  • Magasabb kereseti lehetőség felnőttként

Előnyök az anya számára:

  • Kevesebb egészségügyi probléma anyaként
  • Képes magasabb színvonalú szülői tevékenységet nyújtani
  • Több idő a szabadidős tevékenységekre
  • Nagyobb mentális és érzelmi jólét

Előnyök az apa számára

  • Nagyobb elkötelezettség a szolgáltató szervezetekben
  • Jobb étrend és fizikai aktivitás
  • Csökkentett kockázatos viselkedés
  • Csökkentett alkoholfogyasztás
  • Megerősödött generációk közötti családi kapcsolatok

Mítoszok az apaságról

A megállapított előnyök ellenére még mindig sokan vannak, akik úgy vélik, hogy az apák nem is olyan fontosak. Legalábbis nem olyan fontosak, mint az anyák. Ez a hiedelem az egész társadalomban tükröződik.

Emellett van néhány más mítosz is, amelyek útjában állnak annak, hogy egyes apák nagyszerű apák legyenek. 

  1. A férfiaknak hiányoznak az ösztöneik ahhoz, hogy tudják, hogyan kell gondoskodni a babájukról és kommunikálni vele
  2. A babák hamarabb, erősebb, jótékonyabb érzelmi kötődést alakítanak ki az anyukájukkal, mint az apukájukkal
  3. Az anyukákhoz képest az apukák természetüknél fogva kevésbé empatikusak és kevésbé képzettek a kommunikációban
  4. Az apák és az anyák között a teher már egyenlően oszlik meg
  5. Az apák nem olyan kompetensek, mint az anyák

Tény #1. A szülői szerepvállalás egy tanult dolog

A közhiedelemmel ellentétben a szülői ösztön nem is olyan nagy dolog. Bár igaz, hogy mind a férfiak, mind a nők egyedi hormonális és agyi változásokon mennek keresztül, amelyek fokozzák a kötődést, a gondozást és a kommunikációt a babájukkal, a szülői tevékenység nagy része egy tanult dolog. Azt feltételezik, hogy elcseréltük az ösztönöket a tanulásra, gondolkodásra képes agyunkkal járó rugalmasságra. Ez a rugalmasság azt jelenti, hogy a férfiak és a nők egyaránt könnyen megtanulják a gyermekneveléshez szükséges feladatokat.

Tény #2: A csecsemők egyformán kötődnek az anyukához és az apukához

Úgy tűnik, hogy a babák körülbelül 7-9 hónapos korukig nem alakítanak ki érzelmi kötődést senkivel. Ekkor egyformán erős, egyformán hasznos kötődést alakítanak ki anyával és apával. Ezek a kötődések azonban valószínűleg kissé eltérnek egymástól, sok anyuka szolgál elsődleges kötődési figuraként, míg az apák jellemzően a biztonságos felfedezést segítik elő. Bár ezek a szerepek nem eredendően nemi alapúak, és az anyák, az apák képesek mind a kötődést, mind a felfedezést elősegíteni, sok szülő természetes módon kerül bele ezekbe az egymást kiegészítő szerepekbe.

Tény #3: Az apák és az anyák egyformán empatikusak és együttérzők

A férfiak és a nők között nincs jelentős különbség az empátia vagy a kommunikáció terén. Bármilyen észlelt különbség jellemzően a nemi sztereotípiáknak való megfelelésből fakad; például, bár az empátia szintjében nincsenek eredendő különbségek, a férfiak kevésbé valószínű, hogy érzékenynek és érzelmesnek mondják magukat. Ez azt jelenti, hogy az apa jelenléte is lehet kedves, gondoskodó otthon.

Tény #4: A gyermekgondozás megoszlása még javítható

Bár az olyan nemzeteknél, mint például Ausztrália, az apák 1970 óta megháromszorozták a gyermekeikkel töltött időt, még mindig egyenlőtlenségek vannak a férfiak és a nők gyermekgondozásra fordított ideje között. Az ausztrál nők átlagosan napi 86 percet töltenek gyermekgondozással, míg az átlagos férfiak ennek kevesebb mint a felét. Nemcsak az abszolút idő tekintetében foglalkoznak többet az anyák a gyermekeikkel, hanem a gyermekeikkel töltött idő minősége is különbözik. Az anyák idejük nagyobb részét töltik olyan feladatokkal, mint a gyermekek szállítása és az étkeztetés, míg a férfiak a gyermekgondozással töltött idő nagyobb részét töltik játékkal és beszélgetéssel a gyermekeikkel. A férfiaknak még mindig bőven van lehetőségük arra, hogy feljebb lépjenek.

Tény #5: Az apák nem hülyék

Még mindig olyan kultúránk van, amely az apákat hülyének nézi. Pedig nem azok. Szerencsére az olyan jó tévés apukák, mint Bandit (Bluey) kezdik kiszorítani a hülye apukaábrázolásokat, mint Homer Simpson (The Simpsons) és Peter Griffin (Family Guy). Tekintettel arra, hogy a férfiak és nők között nincs különbség az általános intelligencia tekintetében, tényleg nincs okunk továbbra is azt hinni, hogy az anyukák hozzáértőbbek vagy okosabbak, mint az apukák.

Hogyan kell apáskodni

Mik tehát a legjobb módszerek az apák számára az „apáskodásra”? Csak a megjelenésről van szó? Vagy vannak hasznos dolgok, amiket tehetünk? Íme néhány dolog, amit az apák tehetnek, hogy egyedülállóan hasznosak legyenek:

1. Vegyél ki apasági szabadságot.

Azok az apák, akik apasági szabadságot vesznek ki, különösen, ha legalább két hetet, jelentősen nagyobb valószínűséggel szentelnek időt a gyermekgondozásra és a házimunkára, nemcsak a szabadságuk ideje alatt, hanem legalább a gyermek két-három éves koráig!

2. Legyél jelen!

Egyszerűnek tűnik, de ne feledd, hogy az otthon jelenlévő apa védőfaktor a fiúknál az antiszociális viselkedés csökkentésében, a lányoknál pedig a tinédzserterhesség, a depresszió és a korai szexuális aktivitás csökkentésében.

3. Oszd meg a terhet.

Emlékszel a #4. tényre? Nagyon valószínű, hogy a gyermekgondozási és házimunkával kapcsolatos feladatok elosztása nem olyan egyenletes, mint ahogyan azt hinni szeretnéd. Azzal, hogy felvállalják és megosztják a terheket, az apák segíthetnek még jobban csökkenteni a nemek közötti szakadékot, mintát adhatnak gyermekeiknek az egészséges kapcsolatok működéséről, és elvárásokat támaszthatnak gyermekeik jövőbeli kapcsolataihoz.

4. Játssz!

Az apák egyedülálló módon játszanak, különösen a kockázatvállalás és a felfedezés ösztönzésével. Az a fajta erőteljes, stimuláló, durva játék, amiben az apák olyan nagyszerűek, előre jelzi a fokozott szociális kompetenciát, miközben csökkenti az externalizáló és internalizáló viselkedési problémákat.

5. Olvass a gyerekeidnek!

A közös könyvolvasás, a mesélés és a gyerekeknek való éneklés mind a kognitív stimuláció fontos formái, amelyeknek bizonyított előnyei vannak a gyerekek olvasási készségének javulásában. Érdekes módon ezek az előnyök még kifejezettebbek, ha a mesemondást az apa végzi.

6. Beszélgess a gyerekekkel

Az apukák egyedi kommunikációs stílust is folytatnak a gyerekeikkel. Úgy tűnik, az apák nagyobb valószínűséggel használnak hosszabb szavakat, amikor a gyermekeikhez beszélnek. Az anyukák egyszerűbben fogalmaznak. Mindkét kommunikációs forma értékes a gyerekek számára, de az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia jelentése rámutat azokra az adatokra, amelyek szerint „3 éves korban az apa-gyermek kommunikáció jelentős és egyedi előrejelzője volt a gyermek előrehaladott nyelvi fejlődésének, az anya-gyermek kommunikáció azonban nem.”

7. Fegyelmezésben való részvétel

Fegyelmezni annyit jelent, mint utasítani, tanítani és irányítani. A szülők hatékonyan fegyelmezhetik gyermekeiket, ha úgy szabnak határokat, hogy feltárják, mi történik, elmagyarázzák a kívánt viselkedés indoklását, és képessé teszik a gyerekeket a problémamegoldásra és ésszerű megoldások kidolgozására. Az apák jellemzően tekintélyelvűbbek, mint az anyák, ezért apaként talán keményebben kell dolgoznod azon, hogy eltávolodj a kényszerítő és büntető fegyelmezési módszerektől.

Az apaság számít

Nagyon sok más dolog is van, amit az apák tehetnek azért, hogy kiváló apák legyenek. De itt a lényeg: az apaság számít. Pont. Még akkor is, ha az apa nincs a családi házban. Még akkor is, ha az apa nem házas vagy nem együtt él anyával. Még akkor is, ha ez nem része a ’csomag’ megállapodásnak. (Ami egyébként ideális lenne, de a világ messze nem tökéletes).

Hat lány apukája vagyok. Mind a hat lány a feleségemtől született. Az első körülbelül 18 hónappal a házasságunk után született. És még ma is együtt vagyunk, több mint 25 évvel később. Ez azt jelenti, hogy sokkal több gyakorlati tapasztalatom van az „apáskodásban”, mint sok más apának máshol. De ez nem jelenti azt, hogy az én apai tapasztalatom az egyetlen validált módja annak, hogy jó apává váljunk.

Ausztráliában több mint 1 millió egyszülős család van, és ezeknek a családoknak a túlnyomó többségét az anya vezeti. Ráadásul az Egyesült Államokból származó adatok szerint a nem velük élő apák 27%-a egyáltalán nem látta a gyerekét az elmúlt évben. Ez rengeteg olyan gyermeket jelent, akik apák távollétében nőnek fel.

Az elvált férfi soha nem lehet kifogás arra, hogy távolról legyen apa. Csak azért, mert a házasság nem sikerült (vagy a párkapcsolat szétesett), még nem jelenti azt, hogy kudarcot vallottál, hogy a padon ülsz, és hogy nincs mit adnod. Au contraire [ellenkezőleg]. Ez ugyanannyit vagy még többet számít.

Az olyan apák esetében, akiknek több nőtől vannak biológiai gyermekeik, a családi struktúra bonyolultsága sem mentesíti őket a felelősség alól. Minden gyermeked egyformán megérdemli az időt, energiát és szeretetet.

Az, hogy távol élsz a gyerekeidtől, nem jelenti azt, hogy nem tudod biztosítani számukra azokat az előnyöket, melyeket egy részt vevő apa nyújt számukra.

Ötvenkét tanulmány metaanalízise egyértelműen alátámasztja, hogy a nem velük elé, de bevont apák még mindig pozitív hatással lehetnek gyermekeik iskolai teljesítményére, viselkedésbeli alkalmazkodására és érzelmi jólétére. A részvétel számít. A pozitív apa-gyermek kapcsolat számít. Fontos, hogy érdeklődjön gyermeke tevékenységei iránt. Fontos, hogy időt töltsön a gyerekekkel.

Az anyák nem apák. Az anyák nem tudják helyettesíteni a hiányzó apákat; nem tudják biztosítani a gyermekeik számára mindazokat az előnyöket, amelyek abból származnak, ha az apák részt vesznek és jelen vannak az életükben.

Az apák pedig nem anyák. Ők nem ugyanúgy nevelnek. Ehelyett egyedülálló, fontos hozzájárulást nyújtanak a családjukhoz, olyan hozzájárulást, melyet nem szabad elvetni vagy leértékelni.

Dr. Justin Coulson bestseller író, férj és hatgyermekes apa. Legutóbbi könyve a Miss-Connection.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2023. december 14.