A hagyományos katolikus udvarlás szakaszai

Ez az írás több mint konzervatív – ez az írás az udvarlás katolikus megközelítését definiálja. Ha régen működött, ma miért ne működne? A szerk.

Mivel a házasságok több mint 50%-a különéléssel és válással végződik, fontos, hogy az ember Isten udvarlásra vonatkozó iránymutatásait követve készüljön fel a sikeres házasságra.

A modern társadalomban sokan a szerelmet az érzésekre, a külsőségekre vagy a drámára alapozzák, amit félreértelmeznek szenvedélyként.

Egyes férfiak szándékosan provokálnak drámát, hogy érzelmi szorongást vagy féltékenység érzését keltsék a nőben – ez egyébként az érzelmi bántalmazás egy formája.

A modern randizás és a hagyományos udvarlás két nagyon különböző dolog.

A modern randizás általában rekreációs céllal történik, azaz azért töltünk időt valakivel, hogy jól érezzük magunkat, szexuális élvezetet éljünk át, és aztán meglátjuk, hová vezet. Az udvarlás pedig egy szándékos és céltudatos folyamat, amelyben a házasság a végső cél.

Ez azt jelenti, hogy becsületes, kizárólagos, tiszta, tiszteletteljes, elkötelezett és szeretetteljes kapcsolatban állunk egy Isten által kiválasztott személlyel.

Az udvarlás fő célja az a folyamat, amelynek során azt vizsgáljuk, hogy aki udvarol nekünk, rendelkezik-e elegendő erénnyel ahhoz, hogy jó férj és apa legyen – és fordítva.

Lényegében meghallgatáson van a jövendőbeli gyermekeitek férjének és apjának szerepére.

Ennek eredményeképpen az udvarlás soha nem tart hosszabb ideig, különben megnő az esélye annak, hogy szexuális bűnt követünk el.

Bárki, aki azt állítja, hogy 2 évig vagy annál hosszabb ideig randizik vagy udvarol neked, egyszerűen csak az idődet vesztegeti.

Nem kell 2 év vagy 6 év ahhoz, hogy tudd, hogy ez az a személy, akit feleségül szeretnél venni és akivel családot szeretnél alapítani.

Az udvarlás rövid ideig tart, és végérvényesen véget ér.

Vagy eljegyzéssel, vagy a kapcsolat felbontásával ér véget.

Nem azért randizol vagy udvarolnak neked, mert valakinek a barátnője akarsz lenni. Akkor teszed ezt, amikor már készen állsz arra, hogy feleség legyél!!!

Ha még nem állsz készen, azaz még tanulsz, két munkahely között vagy más kötelezettségek állnak fenn, akkor nem szabad randiznod.  Ennyi.

Töltsd ki a társaság iránti igényedet azzal, hogy női barátaid vannak, és más társadalmi tevékenységekben vagy csoportokban veszel részt.

Hacsak nem udvarolnak, a nem házas személyeknek semmi keresnivalójuk nincs, hogy ellenkező neműekkel legyenek együtt (azaz sok időt töltsenek kettesben).

A tisztaságon alapuló, szent házasság építése már a házasságkötés előtt elkezdődik, és a társaság fenntartásának egyetlen törvényes oka az udvarlás, ami a házasságra való felkészülés.

Mielőtt belevágnál egy hagyományos katolikus udvarlásba, biztosítanod kell, hogy mind te, mind a kiszemelted felkészült legyen lelkileg, anyagilag és szellemileg.

A katolikus udvarlás a lelki, szellemi és pénzügyi felkészülés befejezése utáni időszak.

Rendben kell lenned Istennel, rendben kell lenned saját magaddal és rendben kell lenned a pénzügyeiddel (FŐLEG a férfiaknak), mielőtt elkezdesz az udvarláson és a házasságon gondolkodni, ha egy életre szóló, egészséges, boldog és teljes házasságot szeretnél.

A Példabeszédek 24,27 azt mondja: „Lásd el kinti tennivalódat, és végezd el mezei munkádat, azután építsd házadat!

Minden dolognak megvan a maga rendje és ideje, beleértve a romantikát is.

Az igazi erényes férfi, aki érett és felelősségteljes, gondoskodik arról, hogy önmaga és a pénzügyei rendben legyenek, hogy megfelelően gondoskodhasson leendő feleségéről és családjáról, mielőtt udvarlásba kezd.

Ellenkező esetben ez olyan, mintha egy pilóta úgy tervezne repülést, hogy nincs elegendő üzemanyag a gépében.

Egy munkanélküli vagy nem kereső férfinak nem dolga az udvarlás.

Ha valaki biztos abban, hogy hivatást érez a házasságra, de még nem képes udvarolni, pl. kora miatt, vagy még iskolába jár, vagy nem képes családot fenntartani, akkor nincs dolga a másik nemmel.  Ne akarjon botrányt vagy bűnt okozni a másiknak.

Nagyképűségből fakadó bűn, ha a bűn veszélyének teszi ki magát, mielőtt képes lenne családot eltartani.

Összefoglalva, az udvarlásnak két fő előfeltétele van:

  • Fel kell készülni anyagilag, lelkileg és szellemileg.
  • A férfinak keresőtevékenységet kell folytatnia, és anyagilag képesnek kell lennie arra, hogy a családjáról való gondoskodással eleget tegyen leendő férjként vállalt kötelezettségeinek.

Most már tudjuk, hogy maga az udvarlás egy folyamat, de mivel jár ez a folyamat?

Íme a hagyományos katolikus udvarlás szakaszai.

BARÁTSÁGI SZAKASZ

Ebben a szakaszban elsősorban azt vizsgáljuk, hogy

  • vannak-e közös dolgaitok
  • van-e némi fizikai vonzalom
  • képes-e gondoskodni a házastársi kötelezettségeinek védelméről és ellátásáról.
  • Randevúk legfeljebb kéthetente egyszer, az SMS-ek legfeljebb naponta egyszer, a telefonhívások pedig hetente legfeljebb egyszer, maximum 20 percig tarthatnak.
  • A barátoknak bemutathatja az illetőt, de a családnak nem.
  • A randevúknak nagyon kötetlennek kell lenniük, például múzeumi randevúk, közös részvétel életvédő vagy más katolikus gyűléseken vagy rendezvényeken, kávézás, egy hely felfedezése és így tovább.

Ennek a szakasznak a legfontosabb elemei a következők:

  • Nem tarthat tovább 3 hónapnál.
  • Kerülni kell, hogy kettesben legyetek együtt.
  • Kerülni kell az érzelmi intimitást.
  • Itt nincs kizárólagosság – kötetlenül találkoznotok kell másokkal, hogy bővítsétek a lehetőségeket, és kerüljétek el, hogy érzelmileg elkötelezzétek magatokat egy személy mellett, amíg nem lesz kizárólagos kapcsolat.
  • Nem szabad, hogy a fizikai vonzalom jelei legyenek köztetek.
  • Minden randevúnak vagy együtt töltött időnek csoportos keretek között vagy mások társaságában kell történnie.
  • Néhány rövid telefonbeszélgetésen és csoportos együttléteken keresztül ismerkedjetek meg egymással nagyon kötetlen módon.

Ebben a szakaszban teljesen távolságtartónak kell lenned, hogy tisztán tudd megítélni, hogy az illető erényes vagy sem.

Függetlenül attól, hogy mennyire jóképű vagy tehetséges, vagy mennyi pénze van, ha nem erényes, akkor teljesen szerencsétlen lesz a házasságod, és egész életedben fizetni fogsz ezért.

Ha mindketten eldöntöttétek, hogy udvarlási szándékotok van akartok, akkor a férfinak fel kell keresnie az apádat vagy a férfi családfőt, hogy engedélyt kérjen az udvarlásra, és akkor tovább léphettek a következő szakaszba.

Ez a 3 hónapos szakasz szintén fontos, és megvédhet téged, mivel a legtöbb mérgező, nárcisztikus, veszélyes vagy destruktív ember ebben a szakaszban felfedi a PIROS LAPOKAT.  Amikor ezt észreveszed, könnyen odébbállhatsz és megvédheted magad, mert még nem vagy érzelmileg erősen hozzájuk kötődve.

Óvakodj mindenkitől, aki megpróbálja siettetni a kapcsolatot, vagy kizárólagosságot követel a 3 hónapos határidő előtt – a bántalmazó és nárcisztikus emberek hírhedtek arról, hogy ezt teszik, mivel ez elhomályosítja az ítélőképességedet, és vakká tehet téged a nagyon nyilvánvaló piros zászlókkal szemben, melyeket ők mutatnak.

Továbbá, hölgyeim, ha a 3 hónapos határidő végéig nem jelzik a kizárólagosságra vagy az udvarlásra vonatkozó szándékot, vessetek véget a kapcsolatnak.  Függetlenül attól, hogy milyen kifogásokat hoz fel, szándékosan pazarolod az idődet.

UDVARLÁSI SZAKASZ

Tehát eldöntötted, hogy udvarolni szeretnél neki, ha férfi vagy.  Vagy úgy döntöttél, hogy elfogadod a kérését, hogy udvaroljon neked, ha nő vagy.

Ebben a szakaszban elsősorban azt nézed, hogy:

  • hogy elég erényes-e, valamint képes-e mértéktartást gyakorolni a szexuális vágyaiban veled szemben.
  • képes-e áldozatot hozni érted azzal, hogy önmegtagadást és önuralmat tanúsít szexuális késztetései terén. Ha most nem elég férfias ahhoz, hogy meghozza ezeket az áldozatokat, akkor amikor feleségül veszed, kellemetlen meglepetés ér: házasságtörő vagy pornófüggő lesz.
  • ez a személy a legjobb esélyt adja-e neked, valamint a leendő gyermekeiteknek arra, hogy a mennybe jussatok.
  • szeret-e téged. Az irántad érzett szeretetét az fogja bizonyítani, hogy képes lesz áldozatot hozni és önmegtagadásra az irántad érzett késztetéseivel szemben, tiszteli a becsületedet és a jó hírnevedet, és az is, hogy képes lesz elvégezni a nehéz munkát, hogy gondoskodjon rólad.

Szakíts vele, ha intimitásra törekszik.  Nem tisztel és nem szeret téged; nem áll szándékában feleségül venni téged, és egyszerűen csak ki akar használni, majd eldobni téged, mint a szemetet.

Ennek a szakasznak a legfontosabb jellemzői:

  • Ez a szakasz 3-9 hónapig tartson.
  • Ez a kizárólagos szakasz, és egyikőtöknek sem szabadna találkoznia egy harmadikkal.
  • A másik személynek semmiképpen sem szabad egyetlen társkereső applikáción vagy weboldalon szerepelnie.
  • Nem szabad, hogy a fizikai vonzalomnak jele legyen köztetek, mivel kellő távolság szükséges, hogy objektíven meg tudd ítélni, hogy hozzámenj-e feleségül.
  • Kerülni kell, hogy kettesben legyetek együtt; ez tiszteletet mutat Isten és a személy iránt, akit állítólag szeretsz.
  • Ebben a szakaszban egy kicsit több időt fogtok együtt tölteni, de kerülni kell a késő esti randevúkat, és biztosítani kell, hogy az együtt töltött időt nyilvánosan vagy barátok, illetve családtagok társaságában töltsétek – így a nyilvánosság gardedámként működik.
  • Ebben a szakaszban megismerkedtek egymás családjával is.
  • A randevúkra hetente legfeljebb egyszer kerüljön sor; az SMS-ek naponta legfeljebb kétszer, a telefonhívások pedig hetente legfeljebb háromszor, legfeljebb 45 percig.
  • Most már elkezdheti bemutatni a személyt a családtagoknak
  • A randevúknak négyszemközt kell történniük, és lehetnek romantikusabbak is, például vacsora- vagy ebédrandi, stb.

Egy igazán erényes és becsületes férfi megvédi a tisztaságodat, a becsületedet és a hírnevedet.  Ha ezt nem teszi meg, nem lesz jó férj vagy apa, mivel fogalma sincs arról, hogyan kell megvédeni és megvédeni a családját. Az önuralom hiánya az udvarlásban gyakran önuralomhiányként jelentkezik a házasságban, és az ilyen férfiaknak gyakran van viszonyuk a házasságon kívül.  Kerüld ezeket!!!

Ha az udvarlás során bármikor veszélyezteti a becsületedet és tisztaságodat, vagy következetesen próbálja a testi közelség bármilyen formáját erőltetni, dobd ki őt!!!

Egyáltalán nem törődik veled.

Ha szexelsz vele, az nem garantálja, hogy hozzámész – NÉZD MEG EZT!

ELJEGYZÉS/JEGYESSÉG SZAKASZA

Az eljegyzés az, amikor meghozod a döntést, hogy összeházasodtok.

Általában a lánykéréssel kezdődik, hogy a házasságkötéshez megkérik a kezedet a szüleidtől, majd eljegyez téged a házassághoz.

Az ókorban az egyház nem tekintett egy párt ténylegesen házasnak, amíg nem mentek át a jegyességi szertartáson.

Bár ennek a rítusnak a használata háttérbe szorult, sok hagyományos katolikus visszahozza ezt a gyakorlatba.

Tehát a leánykérés és az eljegyzés után mindkettőtöknek el kell mennetek a paphoz, hogy az eljegyzés megtörténjen.

Ha egyszer az eljegyzés megtörtént, mindketten kötelez a házasság, hacsak nincs ellene súlyos ok.

Ebben az időszakban csak korlátozott és nagyon visszafogott jeleknek kell lenniük a vonzalomra vonatkozóan, mivel még nem vagytok házasok.

Ennek a szakasznak 3-5 hónapig kell tartania, és a nászmisével tetőzik.

Ennek a szakasznak a csúcspontjai:

  • Ne jegyezzétek el egy mást egy év előtt – legalább egy teljes évre van szükségetek ahhoz, hogy minden évszakban és helyzetben szemügyre tudjátok venni ezt a személyt, megfigyelve, hogyan reagál az emberekre vagy a stresszhelyzetekre.
  • A bűnhöz közeli alkalmak elkerülése érdekében a vonzalom minden jelét nagyon korlátozottan és kis adagokban kell megmutatni.
  • Kerüljék a kettesben együtt töltött időt.
  • Igen, időnként megfoghatjátok egymás kezét, vagy adhattok egy puszit, de semmiképp se adjatok nyelves csókot. Olvasd el A szenvedélyes csók veszélyei a nem házasok számára című cikkemet.
  • – Most már elkezdheted a neki való alárendeltség jeleit mutatni, azaz a fontosabb döntésekben ráhagyatkozhatsz és így tovább, ahogy mindketten tervezitek a közelgő esküvőtöket és házasságotokat.
  • Még mindig gyakorolnod kell az önuralmat, neki pedig ebben a szakaszban még mindig önmegtagadást kell mutatnia veled szemben. Ha [a férfi] most képtelen megtagadni magát, akkor a házasság után sem lesz képes megtagadni magát, és pornóba, házasságtörésbe és más nőkkel való szexuális viszonyba fog bocsátkozni.
  • A randevúk hetente legfeljebb kétszer, az SMS-ek naponta legfeljebb négyszer, a telefonhívások pedig naponta legfeljebb egyszer, maximum 30 percig tarthatnak.
  • Most van az, amikor kettős randevúkat tarthattok a szülőkkel vagy más házaspárokkal, hiszen tőlük tanulhatsz tippeket arra vonatkozóan, hogy mitől lesz sikeres egy házasság.

Ha betartjátok a fenti irányelveket a szent udvarláshoz, akkor boldog, szent és hűséges házasság elé nézhettek.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2023. október 1.