A házasság nem halálos ítélet a férfiak számára

A házasság szörnyű dolog a férfiak számára – ezt az üzenetet kapjuk a Piros Pirula jobboldaltól, a jobboldali online influenszerektől, akik a férfiakhoz, különösen tinédzserekhez és azokhoz a férfiakhoz szólnak, akik rosszul jártak vagy  nem volt szerencséjük a másik nemmel, ha szerelemről vagy házasságról van szó.

Vegyük Andrew Tate-et, a Piros Pirula jobboldal legerősebb hangját. „Az a probléma, hogy a nyugati világban egy férfi számára nulla előnye van a házasságnak” – mondta Tate. „Nulla statisztikai előny van. Ha használod az eszed, ha a szíved helyett a fejed használod, és megnézed, milyen előnyei vannak a házasságnak, akkor abszolút semmi.”

Pearl Davis, egy másik jobboldali influenszer még tovább megy: „A modern házasság halálos ítélet a férfiak számára” – mondja.

Valójában ennek az ellenkezője igaz. Azok a férfiak, akik házasok lesznek és maradnak is, nem csak tovább élnek, de több szexet, sokkal több pénzt és boldogabb életet kapnak, mint nőtlen társaik.

Több pénz

A házas férfiak általában 10-20 százalékkal többet keresnek, mint az egyébként hasonló egyedülálló férfiak. Sőt, egy minnesotai egypetéjű ikreket vizsgáló tanulmány szerint a mintában szereplő házas ikrek 18-26 százalékkal többet kerestek, mint azok az egypetéjű ikrek, akik nem voltak házasok.

A házas férfiak többet keresnek, többet tesznek félre, és általában a második jövedelem biztonságát élvezik. Következésképpen a tipikus ötvenes éveiben járó, stabilan házas férfi több mint tízszer akkora vagyonnal rendelkezik, mint nem házas kortársa (körülbelül 399 000 dollár, szemben a kevesebb mint 35 000 dollárral.) Tehát a hipergazdag Tate – aki sokat ad Bugattijára és a fényűző életmódjára – a kivétel. Általánosságban elmondható, hogy a házas férfiak sokkal gazdagabbak, mint egyedülálló társaik.

Még több szex

A házas férfiak többet szexelnek, mint nőtlen társaik. Azt is nagyobb valószínűséggel mondják, hogy elégedettek a szexuális életükkel: egy tanulmány szerint a házas férfiak 51 százaléka mondta azt, hogy rendkívül elégedett a szexuális életével, szemben az élettársi kapcsolatban élő férfiak 39 százalékával és az egyedülálló férfiak 36 százalékával.

A férfiak nem csak jobb szexuális életet élnek, ha házasok; nagyobb valószínűséggel tapasztalnak jobb fizikai és érzelmi egészséget is.

Jobb egészség, nagyobb boldogság

Azok a férfiak, akik házasságot kötnek és házasságban maradnak, majdnem 10 évvel tovább élnek, mint nem házas társaik. Egy 2013-as harvardi tanulmány szerint a házas férfiak lényegesen tovább élnek – beleértve a rákbetegséggel diagnosztizált férfiakat is.

A fiatal házas férfiak boldogabbak és kevésbé depressziósak, mint a nem házas férfiak. A 20-39 éves férfiaknak csak 6%-a számol be arról, hogy boldogtalan, de az ugyanilyen korú, nem házas férfiak 17%-a az.

Ráadásul: A fiatal házas férfiak 43%-a jelenti azt, hogy „nagyon boldog” az életével, szemben az egyedülálló férfiak 20%-ával és az élettársi kapcsolatban élő férfiak 24%-ával.

Azok, akik a házasságot „halálos ítéletnek” nevezik, nem a tényeket nézik. Valójában egy nemrégiben készült Gallup tanulmány szerint a kétségbeesésből eredő halálesetek száma – amelyek a férfiak körében koncentrálódnak – különösen magas azokban a régiókban, ahol a nem házas amerikaiak dominálnak.

Hogyan csökkentsük a válás kockázatát?

De mégis: mi a helyzet a válás kockázatával – egy olyan kérdéssel, amelyet Tate és Davis a házasság elleni támadásaikban kiemelten kezel? Nem végződik-e két házasságból az egyik válással, ami a házasságot rossz fogadássá teszi?

Ma a házasságok mintegy 40%-a végződik válással, és a legtöbb válást a nők kezdeményezik. Ezek a statisztikák jobbak, mint korábban, de azt is jelzik, hogy a házasság még mindig kockázatosabb, mint azt sokan szeretnék.

De még itt sem kell, hogy a statisztikák reménytelenné tegyenek bennünket a házassággal kapcsolatban. Sőt, útmutatásul szolgálhatnak ahhoz, hogy mi az, ami működik azoknál, akiknek a házassága tartósan működik. A statisztikák azt is elárulják, hogyan kerülhetjük el a válást.

Sőt, a statisztikák négy lépést javasolnak a férfiak válási kockázatának csökkentésére.

1) Legyen munkád: A feleségek különösen nagy valószínűséggel olyan férfiakkal kötnek házasságot és maradnak házasok, akik megbízható családfenntartók. Egy harvardi tanulmány szerint a férj munkanélkülisége 33%-kal növelte a házaspárok válási kockázatát; ezzel szemben a feleség munkahelyének elvesztése nem volt hatással a házasságuk stabilitására. A tanulság az, hogy azok a férfiak, akik teljes munkaidőben vállalnak munkát és maradnak abban, sokkal kisebb valószínűséggel kerülnek válóperbe.

2) Rendszeres randevú esték: A National Marriage Project 2022-es „Szövetségeink helyzete” jelentése szerint azok a párok, akik rendszeresen tartanak randiesteket, közel kétszer nagyobb valószínűséggel számolnak be arról, hogy nagyon boldogok a házasságukban, mint azok, akik nem szakítanak időt a szikra életben tartására. A minőségi időtöltésre szánt párkapcsolat a válás kockázatának jelentősen alacsonyabb szintjével is összefügg. Tehát azok a férfiak, akik szeretnék, hogy házasságuk erős maradjon, és a válás kockázata alacsony legyen, bölcsen tennék, ha rendszeresen lehetőséget biztosítanak a romantikára.

3) Közös folyószámla: Az Indiana Egyetem nemrégiben végzett tanulmánya kimutatta, hogy azok az új házaspárok, akik közös folyószámlával kezdték, két évvel később jobb minőségű kapcsolatot ápoltak, mint azok az új házasok, akik nem rendelkeztek közös folyószámlával. Más kutatások szerint a külön számlák 20 százalékkal növelik a válás esélyét. Úgy tűnik, hogy a „mi előbbre való az énnél” megközelítés a pénzzel kapcsolatban növeli az esélyét annak, hogy a kapcsolat megmaradjon.

4) Közösség: A rendszeres templomba járás szintén 30-50 százalékkal csökkenti a válás kockázatát. Ez azért van, mert azok a férjek és feleségek, akik olyan emberekkel veszik körül magukat, akik komolyan veszik a házasságot és a családot, jobban boldogulnak. Valójában a legboldogabb házasságban élő embereknek ma Amerikában közös a hitük. Ha teheted, a helyi gyülekezettel való kapcsolatteremtés jelentős hozadékkal jár a házassága minőségére és stabilitására nézve.

A házasság nem halálos ítélet. A legtöbb ember számára, aki ma megházasodik, úgy tűnik, hogy ez egy jó üzlet: több pénz, több szex, jobb egészség, hosszabb élet és sokkal több boldogság. És ezzel a négy lépéssel a válás miatt aggódó férfiak is kivehetik a részüket abból, hogy ne csak a saját boldogságukat, hanem a házastársukét és gyermekeikét is biztosítsák.

Ez az, amiért a férfiaknak figyelmen kívül kell hagyniuk a Piros Pirula jobboldalt, és meg kell házasodniuk.

Brad Wilcox, a Virginiai Egyetem szociológiaprofesszora és a Családtudományi Intézet vezető munkatársa, a „Get Married: Why Americans Must Defy the Elites, Forge Strong Families, and Save Civilization” [Házasodj meg: Miért kell az amerikaiaknak szembeszállniuk az elitekkel, erős családokat létrehozni és megmenteni a civilizációt?] (Harper Collins Kiadó) szerzője.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2024. április 12.