Nyári öltözködési etikett a templomban

Nemrég a nyári kánikulában bejött egy hölgy az egyik szupermarketbe egy szál bikiniben és úgy vásárolt. (Nem üdülő-övezetben.) A nők azonnal összesúgtak, a férfiak inkább összekacsintottak, de összességében mindenki megdöbbent, majd felhördült, hogy hát mit képzel magáról, meg hogy ilyet azért nem illik, álljon meg a menet, az emberek mit meg nem engednek maguknak? A pénztárban állók között pedig már mindenki méltatlankodott.

Vajon megesik-e hasonló dolog a templomok látogatásakor? Bizony itt is találkozunk – ha bikinivel szerencsére nem is – nem odaillő viselettel, akár szentmisére megyünk, akár turistaként térünk be egy szent helyre. Mintha már nem tulajdonítanánk ennek kellő fontosságot.

Nyáron még inkább felmerül a kérdés, hogy mi is a pontos etikett, hogyan illik bemenni egy templomba?

A lényeg egyetlen mondatban: A szoknya, ruha vagy nadrág érjen térd alattig, a vállak legyenek teljesen befedve, ne legyen túl mély a dekoltázs, a has ne legyen szabadon. Vagyis a vállaktól a térdig legyünk fedve.

5 pontba szedve a részletek:

  1. Az alsó öltözet (szoknya, ruha, nadrág – férfiaknál is) takarja el a térdet. 
  2. A vállak ne legyenek fedetlenek. Spagettipántos vagy ujjatlan (a sima ujjatlan sem jó), „vállban lyukas“ felsők, nyári ruhák, férfiaknál ujjatlan vagy „izompóló“ nem megfelelő öltözet!
  3. Hölgyeknél, lányoknál ne legyen mélyen kivágott dekoltázs és ne viseljünk átlátszó felsőt, ne legyen ki a hasunk.
    Ötlet: ujjatlan ruha tetejére fel lehet venni egy vékony rövid ujjú kardigánt, blézert vagy kinyitott blúzt a templomban tartózkodás idejéig. De nagyon szép megoldás egy vékony sálkendő is a vállakra. Ez elfér kicsire hajtva minden retikülben, még utazás, városnézés során is. Érdemes beszerezni egy különösen szépet, ráadásul a hűvös nyári estéken is jó szolgálatot tehet.
  4. Nem szerencsés viselet a sportcipő, a kihívóan magas tűsarok, flip-flop papucs, nagy feliratú pólók, szakadt farmer, rikítóan élénk színű, illetve testhezállóan szűk ruházat, nadrág helyett leggings, fülhallgató a nyakban, napszemüveg a homlokon, mobil a kézben stb. (Utóbbiakat tegyük el erre az időre.)
  5. Férfiak sem sapkát, sem kalapot nem viselnek a templomban.

      +1: Jó minderre törekedni gyermekeink öltöztetésekor is. Egy kislány gyönyörű lehet miniszoknya helyett egy csinos kisruhában, egy kisfiú rövidnadrág helyett pedig térdnadrágban és ingben szintén igazán csinos és vagány.

A teljes cikk elolvasható itt.

Lásd még itt: Templomi etikett

Létrehozva 2021. június 25.