Élni és vállalkozni – könyvbemutató a Sapientia főiskolán

Jeffrey Cornwall és Michael Naughton könyve gyakorlati tapasztalatokon keresztül mutatja be, hogy a vállalkozás lehet erényes szakma. Jó vállalkozónak lenni: kihívás. A vállalkozóknak akkor lehet nagyobb esélyük a ha megtanulják egyensúlyban tartani a munkát és a magánéletet és beépítik az erényt üzleti modelljükbe.

A szerzőpáros könyvét november 30-án mutatta be a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán Szabó Tamás, a Mária Rádió elnöke, és Szlias Roland, a Sapientia Főiskola oktatója. Mint a sajtóbemutatón elhangzott: a kötetet kiadó Mária Rádió egyik fontos törekvése, hogy az egyház társadalmi tanítását megismertetve  gondolkodásra késztessen gazdaságról és erkölcsről, illetve ezek kapcsolatáról.

A bemutatón Szabó Tamás, a Mária Rádió elnöke elmondta: a nem nyereségorientált, és önkéntes munkán alapuló rádió nagyon fontosnak tartja a gazdaságnak a keresztény etika felőli megközelítését. E témával foglalkozott az a műsorsorozatuk is, amely a Helen Alford – Michael Naughton szerzőpáros a Menedzsment, ha számít a hit című könyvén alapult, és ezért adták ki a most bemutatott kötetet is.

Szilas Roland, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola oktatója szólt a főiskolán folyó gazdaságetikai képzésről, és bemutatta a kötet szerzőinek munkásságát.

Jeffrey Cornwall a Tenessee Állambeli Nashville-ben a Belmont Egyetem Vállalkozási tanszékének első vezetője, a University of Saint Thomas, a University of Wisconsin-Oshkosh és a University of Kentucky egyetemeken volt tanszékvezető. Az nyolcvanas évek végén abbahagyta az egyetemi oktatást, és az Atlantic Behavioral Health Systems társalapítója és elnök vezérigazgatója lett az Észak-Karolina Állambeli Raleigh-ben. Kilenc évi gyors növekedés után eladta vállalati részvényeinek legnagyobb részét és visszatért az egyetemi oktatáshoz, hasznosítva a gyakorlatban szerzett tapasztalatait. 

Michael Naughton a University of St. Thomas (Minnesota) egyetem Katolikus Társadalmi Tanítás Tanszékét vezeti. Tanít a Katolikus Tanulmányok Tanszékén valamint az Etikai és Jogi Tanszéken. A katolikus társadalmi tanítás és az üzleti élet kapcsolatát vizsgája. Több nemzetközi konferenciát szervezett az Egyesült Államokban, Európában, Ázsiában és Latin Amerikában katolikus társadalmi tanítás és vállalatvezetés témában. Mint életpályájuk is mutatja: a szerzők kiegészítik egymást: Michael Naughton inkább az elmélet és a teoógia, Jeffrey Cornvall pedig a gyakorlat oldaláról vizsgálja  a kérdést.
 
A szerzőpárost a Minnesotai Szent Tamás Egyetemen 2000-ben hitről és vállalkozásról indított kurzusának sikere késztette a könyv megírására. A könyv alcíme. Négy erény, amely segít, hogy jobban menjen az üzlet és az élet. Gyakorlati tapasztalatokon keresztül mutatják be, hogy a vállalkozás erényes szakma, a vállalkozónak nem kell etikátlannak lennie a túlélés érdekében.  A kötetet mindenkinek ajánlják, aki új vállalkozásba kezd, és azt szeretné, hogy egészében „jó életet”,  erényes életet élhessen.

A könyvet Osvay Péter fordította, szakmai lektora Baritz Sarolta Laura OP volt. Az élni és vállalkozni kapható az egyházi könyvesboltokban, illetve megrendelhető a Mária Rádió weboldalán.

Magyar Kurír

Létrehozva 2011. november 30.