A legnagyobb Mária kegyhelyek

A nyár az utazások időszaka. Egy alkalommal II. János Pál is buzdított arra, hogy a szünidőben látogassuk meg az Istenszülő kegyhelyeit is. Ezt évente több millió hívő meg is teszi. A német püspöki konferencia hírportálja bemutatta a világ legnagyobb, az Egyház által elismert Mária-kegyhelyeit.

Guadalupe, Mexikó

A legnagyobb Mária-kegyhelyek listájának első helyén vitathatatlanul a mexikói Guadalupe áll. Körülbelül 20 millió zarándok látogatja meg évente ezt a búcsújáróhelyet, amely Mexikóváros peremén található. 1531 decemberében jelent meg ezen a helyen a Szent Szűz Szent Juan Diegónak egy mesztic arcvonásait viselve, és azzal bízta meg a szentet, hogy építsenek ott templomot. Miközben ő a jelenésről beszámolt a püspöknek, ruháján kirajzolódott a későbbi kegykép, a guadalupei Miasszonyunk; hogy a „La Morenita” („a Sötétbőrű”) milyen módon került a szövetre, a mai napig megmagyarázhatatlan. Ezek után egy kisméretű templomot építettek a jelenés helyén, majd később, 1976-ban azt a nagy bazilikát, amely ma is őrzi a kegyképet és 40 ezer férőhellyel rendelkezik. A guadalupei Mária Latin-Amerika és persze Mexikó patrónája.

Aparecida, Brazilia

Az éves szinten mintegy 8 millió zarándokot befogadó brazíliai Aparecida (São Paulo tartomány) a legnagyobb Mária-kegyhelyek között a második helyet foglalja el. 1717. október 12-én akadt ezen a helyen három halász hálójába egy Mária-szobrocska. Az „aparecidai fekete Madonnának” nemsokára csodatévő erőt tulajdonítottak. A szobrot először egy erre a célra kialakított kis kápolnában tisztelték, amelynek helyén aztán 1834-ben bazilikát építettek, hogy a megnövekedett számú hívők tömegeit be tudják fogadni. Minthogy aztán ez a templom is kicsinek bizonyult, 1955-ben egy újabb bazilika került a helyére, mely 173 méteres hosszával és 168 méteres szélességével a világ legnagyobb templomai közé tartozik. Az aparecidai Miasszonyunk 1929 óta Brazília védőszentje. 2017-ben – a szobor megtalálásénak 300. évfordulóján – 13 millió zarándok kereste fel a kegyhelyet.

Lourdes, Franciaország

A világ harmadik és Európa legnagyobb Mária-kegyhelye a franciaországi Lourdes. Közel 6 millió zarándok érkezik évente ebbe a Pireneusok között fekvő kisvárosba. A Szűzanya 1858-ban jelent meg itt a 14 éves Bernadette Soubirous-nak összesen 18 alkalommal, és mint a „Szeplőtelen Fogantatás” mutatkozott be neki. A Massabielle hegy barlangjában, a jelenések helyén fedezte fel Bernadette Mária útmutatása alapján a mára világhírűvé vált gyógyforrást. 70 csodás gyógyulást ismert el eddig az Egyház hivatalosan – a gyógyulások teljes száma 30 ezer körül mozoghat. A jelenések barlangjának „szent területe” mellett három nagy bazilika várja a Lourdes-ba látogató zarándokokat, valamint a betegek és fogyatékkal élők számára kialakítottak fürdőket is. A lourdes-i Szűzanya ünnepnapja február 11., az első jelenés időpontja – egyben II. János Pál pápa kezdeményezésére a betegek világnapja is. 1958 óta a nemzetközi katonai zarándoklatot is Lourdes-ban szervezik meg.

Fatima, Portugália

Több mint 5 millióra tehető azoknak a száma, akik évente ellátogatnak a portugáliai kegyhelyre. Fatimában 1917-ben jelent meg a Szűzanya több alkalommal három pásztorgyermeknek. Egyebek mellett ekkor osztotta meg velük az úgynevezett „három fatimai titkot”: egy újabb világháború kitörésének, Oroszország újbóli kereszténnyé válásának a kommunizmus után és a „fehér püspök” elleni merényletnek a próféciáit. 1917. október 13-án hívők tízezrei voltak tanúi egy, a látnokgyermekek által előre bejelentett napcsodának. II. János Pál a harmadik titokban az ellene 1981. május 13-án elkövetett merénylet beteljesedését látta, és megmenekülését is a fatimai Szűzanyának tulajdonította. A 2017-es centenáriumi évben több mint 9 millió zarándok látogatta meg a portugáliai kegyhelyet.

Częstochowa, Lengyelország

A ranglista következő helyén a lengyelországi Częstochowa áll évi 4,5 millió zarándokával. 1384 óta tisztelik ezen a helyen a világhírű Fekete Madonna képét. A legenda szerint Szent Lukács festette, azonban a 80×120 cm méretű, bizánci stílusban készült kegykép keletkezése a 6. és 8. század közé tehető. Az Istenszülőt és a gyermek Jézust ábrázoló ikonnak csodatévő erőt tulajdonítanak; neki tulajdonítják az 1655-ös svéd támadástól való megmenekülést is, melynek idején a kegyképet a Jasna Góra nevű dombocskán elhelyezkedő pálos kolostorban őrizték. A náci megszállás és a kommunizmus évei alatt a częstochowai Madonna mindvégig Lengyelország vallási szimbóluma maradt. A sziléziai kegyhely ikonja az ország legszentebb vallásos relikviájának, a kegyhely pedig nemzeti kegyhelynek számít.

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2018. augusztus 1.