Hanyatlóban a homeopátia (áprilisi tréfa)

Egyre több patika szünteti be a homeopátiás szerek forgalmazását, feloszlathatja magát a homeopata egyesület

Sötét fellegek gyülekeznek a homeopátia egén. Már alig van olyan patika, ahol lehet homeopátiás szert kapni, súlyos gondokkal küzdenek a homeopátiás gyógyszereket gyártó cégek is. Eközben egyre cikibb homeopátiával gyógyítani, kérdéses, hogy megmarad-e a homeopata orvosok egyesülete. Összeállításunkban beszámolunk a válsághelyzetről.

Egyre kevesebb a “homeopatika”

Olvasónk fütyülni szeretett volna az influenzára, ezért felkereste a lakóhelyéhez legközelebbi gyógyszertárat, hogy Oscillococcinumot vásároljon. Ott azonban a patikus sajnálkozva tárta szét a karját: “Sajnos már nem tartunk homeopátiás szereket, olyan kevesen veszik, hogy nem éri meg.” Így olvasónk egy másik patikát keresett fel, ahol azonban már a bejáratnál egy cédula fogadta: “Homeopátiás szereket nem forgalmazunk!” Végül olvasónknak csak az ötödik gyógyszertárban sikerült Oscillococcinumhoz jutnia.

Olvasónk levele nyomán mi is felhívtunk néhány patikát, hogy megérdeklődjük, lehet-e náluk homeopátiás szereket kapni. “Még lehet, de siessen, mert jövő hónaptól mi is beszüntetjük” – tájékoztatott az Ady Endre utcai Kígyó patika dolgozója. Volt, amelyik patikában csodálkozva fogadták hívásunkat: “Legalább fél éve senki nem keresett nálunk homeopátiás szert, így nem rendeltünk többet” – magyarázták.

A Flórián téri gyógyszertárban az üzletvezetővel is sikerült beszélnünk. “Nemcsak a kereslet csappant meg a homeopátiás szerek iránt, de ellenségességet is tapasztaltunk a vásárlók részéről” – mesélte az üzletvezető. “Többször előfordult, hogy ha homeopátiás szert ajánlottunk problémájukra, felháborodottan utasították vissza, sőt, volt olyan vásárló, aki kijelentette: be nem teszi a lábát hozzánk többet. Így osztottunk-szoroztunk, és rájöttünk, hogy jobban járunk, ha nem kínálunk ilyen szereket, sőt, ki is tettünk egy jól látható táblát a kirakatba, hogy “Nálunk nincs homeopátiás szer!”, mert úgy tapasztaltuk, szívesebben bejönnek a vásárlók, ha ezt látják. Gondolom, hitelesebbnek, szakszerűbbnek tartanak minket”.

Érdeklődtünk a Magyar Gyógyszerészi Kamaránál is, ahol azt a tájékoztatást kaptuk: minden patika maga döntheti el, akar-e homeopátiás szereket forgalmazni, nincs olyan jogszabály, amely ezt kötelezővé tenné. Ők is tapasztalják a trendet, becslésük szerint 25 milliárd forinttal csökkenhetett a homeopátiás szerek forgalma az elmúlt évben, s ezt a kereslet csökkenésével magyarázzák. “A gyógyszertárakat az üzleti szempontok vezérlik”, mondta Hankó Zoltán, a kamara elnöke, “nem lehet rákényszeríteni őket, hogy olyan termékeket raktározzanak, amelyeket aztán nem vesz meg senki”. A félreértéseket elkerülendő, a kamara azt javasolja a gyógyszertáraknak, hogy a bejárati ajtón egyértelműen jelezzék, lehet-e náluk kapni homeopátiás szert. A jelölésre vonatkozóan egységes szimbólumokat is terveztek (lásd fent).

Ugyanakkor kétséges, hogy a “Homeopátiás szert is árusítunk” jelzést fogja-e használni egyetlen patika is, hiszen ez már negatív reklámnak tűnik. Egyre gyakoribb, hogy a vásárlók elfordulnak az ilyen gyógyszertáraktól. Székesfehérváron a Berényi út és a Nefelejcs utca sarkán lévő patika egykoron öles táblákon hirdette, hogy homeopátiás szaktanácsadást is nyújt – mára azonban bezárt és már csak az “ELADÓ” felirat díszeleg az épületen.

Gondban a homeopátiás gyógyszergyárak

A drámai keresletcsökkenést természetesen a homeopátiás szerek gyártói is megérezték. Az egyik legnagyobb cég, az Oscillococcinumot is gyártó Boiron részvényeinek árfolyama pl. az utóbbi egy évben komoly lejtmenetbe került, több mint 30%-os árfolyamcsökkenés következett be:

Kerestük a Boiron magyar képviseletét, hogy megkérdezzük, hogyan érinti őket a keresletcsökkenés, de nem kívántak nyilatkozni. Egy iparági informátorunk szerint viszont komoly a helyzet. Tavaly tavasszal jelent meg az a nagy publicitást kapott ausztrál tanulmány, amely lényegében kimutatta, hogy a homeopátia semmire sem jó. Ez nagy felzúdulást okozott a cégnél, egyre többen vannak azok, akik nem látják biztosítottnak a karrierjüket egy homeopátiás gyógyszergyárnál, ezért több vezető beosztású dolgozó nyújtotta be az utóbbi hónapokban a felmondását, de a cég még bízik abban, hogy erőteljes marketing révén még visszaszerezheti a vásárlók bizalmát. Így a közeljövőben várhatóan újabb tévéreklámok és óriásplakátok révén próbálják majd az emberekre tukmálni a termékeiket.

Vegyes fogadtatás a háziorvosoknál

Szabó Amália háziorvosnak vegyes érzései vannak a jelenséggel kapcsolatban: “Egyik szemem sír, a másik nevet” – mondja. “Egyfelől örülök, hogy kimegy a divatból ez a tudománytalan gyógymód, másfelől viszont a homeopátiás szerek nagyon jó placebók, jó eszközt jelentettek az olyan betegek esetében, akiknek nem volt komoly bajuk, most kénytelen vagyok mindenre valódi gyógyszert felírni, még akkor is, ha nem volna szükséges” – magyarázza. “De már lassan nem merek homeopátiás szert ajánlani, mert jobb esetben a beteg visszajön, hogy ezt nem is lehet kapni, rosszabb esetben sarlatánnak nevez, és másik háziorvost választ.” Szavai szerint ma már szégyellnivalónak számít, ha egy orvos homeopátiával foglalkozik, így ma már csak kevesen dicsekednek el vele.

Baljós jelek a homeopaták egyesületénél

A fejleményekről szerettük volna megkérdezni a Magyar Homeopata Orvosok Egyesületét is. Az egyesület egy budai irodaházban bérel irodát, a megadott telefonszámot azonban hiába hívtuk, nem vették fel. Így felhívtuk az irodaház recepciósát, aki azt mondta, februárban lejárt az egyesület irodabérleti szerződése, s nem újították meg, így az iroda megüresedett. “De egyébként már hónapok óta nem láttam senkit az irodában megfordulni” – tette hozzá a recepciós. Egy neve elhallgatását kérő homeopatától úgy értesültünk, hogy jó néhányan léptek ki a homeopaták egyesületéből az utóbbi egy évben, így az is lehet, hogy nemsokára feloszlatja magát az egyesület.

Az írás elolvasható itt.

 


 

FONTOS! A forráscikk alján ez olvasható:

“Kedves Olvasóink! Fenti cikkünk április 1-jei tréfa, így zömmel kitaláció. Tartalmaz azonban néhány valóságelemet is, pl. a Boiron-részvények árfolyama valóban a bemutatott módon alakult, és Székesfehérváron valóban megszűnt a homeopátiát hirdető patika. Gratulálunk azoknak az olvasóinknak, akik felismerték a tréfát, és sikerült elkülöníteniük a valós és a fiktív elemeket.”

Prof. Dr. Boldogkői Zsolt Homeopátia – a nagy átverés c. írását elolvashatod itt.

Létrehozva 2016. október 18.