Lakótelepi Betlehem

Ez egy kutyaól – felelte Matyi. – Dehogy is! Nézd már meg jobban, ez egy Betlehem. – Betlehem? Tényleg! Na látod, ehhez kell az intelligencia, hogy ezt az ember meglássa.

Az Arany János Általános Iskola mellett van egy park. Körbeveszi a panel, neve nincs. Pedig állítom, hogy nagyon jó kis hely, van itt játszótér, focipálya, kutyafuttató, graffitis fal, edző alkalmatosság…

Ez utóbbiról csak a helybeliek tudnak, mert a guglis kocsi nem járt itt, mióta megépítették. A graffitis fal viszont rajta van a virtuális utcaképen. Persze nem abban a romos állapotban, ahogy ma látható. Mert ha itt graffitizni lehet, akkor a srácok tuti, hogy valami olyat tesznek, amit nem lehet, vagyis a falat darabokra törik.

Jó ideje hányódtak már a téren ezek az OSB lapok. A gyerekek ugratónak használták, mások ezzel támasztották ki a lábukat edzés közben. De a legtöbben csak a szemetet látták benne. A névtelen park egyébként is nevezetes arról, hogy sok benne a szemét. A látogatók hozzák ide a teli flakont, az üveget, meg a dobozt, aztán nem viszik el.

Ebben a parkban történt, és ez merőben szokatlan, hogy valaki összeszedte a lapokat, és egymáshoz döntve felépített belőlük egy sátortetős házacskát.
Nahát, mi ez? – kérdezték egymástól a járókelők.
Ez egy kutyaól – felelte egy középkorú férfi.
Akkor miért vannak mellette a fenyőágak? Talán inkább Betlehemi istálló, nem?

Igaz, tényleg, hiszen Karácsony van.Aztán mentek tovább, és nem történt semmi. A beszélgetést hallotta egy harmadik járókelő is, aki mögöttük haladt, és a biciklijét tolta arrafelé. Egy kicsit ő is megállt a tákolmány előtt.

Milyen érdekes – gondolta. Még hogy kutyaól! Ez tényleg a betlehemi istálló. Milyen jó lenne berendezni, hiszen épp ma van Szenteste! Miért ne születhetne meg éppen itt a Kisjézus? Hamar csak! Szedjük össze a berendezést! Ez a kék flakon, milyen komoly, ő lesz József, aki őrzi a Szentcsaládot. Aztán nézzük csak, összenyomott kólás doboz, ez jó lesz jászolnak. És itt ez az ásványvizes flakon, mi is van ráírva? „Aqua” Nem inkább „anya”? De igen, anya, a Kisjézus édesanyja, Mária! Tegyük őt is oda. Mindjárt kész. Már csak a Kisjézus hiányzik.

Az írás elolvasható itt.

Létrehozva 2015. december 25.