A szürke ötven árnyalata-nagyon nem ajánljuk

Egy pszichológus, Miriam Grossman kifejtette aggasztó véleményét a legújabb filmsláger, A szürke ötven árnyalatával kapcsolatban.

A szürke ötven árnyalatával kapcsolatban semmi sem szürke, hanem fekete. Hadd magyarázzam meg.

Olyan embereknek segítek, akik belül összetörtek. Nem úgy, mint az orvosokat, akik röntgensugarakat használnak és vérvizsgálatokat végeznek annak érdekében, hogy kiderítsék miért fáj valakinek valami, engem azok a sebek érdekelnek amik láthatatlanok. Kérdéseket teszek fel, és nagyon figyelek a válaszokra. Így állapítom meg, hogy az ember aki elöttem ül, miért „vérzik”.

A sok évnyi hallgatásból sokat lehetett tanulni. Az egyike azoknak a dolgoknak amiket megtanultam az, hogy a fiatal emberek hihetetlenül össze vannak zavarodva szerelem terén – hogyan kell megtalálni és megtartani. Rossz döntéseket hoznak amik aztán nagy fájdalmakat okoznak.

Nem szeretném ha úgy szenvednél, mint azok az emberek akiket az irodámban látok, ezért egy új filmről írok, melynek címe a szürke ötven árnyalata. Még akkor is ha nem nézed meg a filmet, a mérgező üzenete lassan beleivódik a kultúránkba, és veszélyes gondolatokat ültethet el az agyadban.

A szürke ötve árnyalata valentin nap alkalmával jelenik meg a mozikban, tehát gondolhatnád azt hogy egy romantikus történet, de ennek ne dőlj be. A film valójában egy beteg és veszélyes kapcsolatról szól, ami tele van fizikai és emocionális bántalmazással. Elbűvölőnek hat, mert a színészek szépek, drága autóik és repülőik vannak, és Beyonce énekel. Gondolhatnánk, hogy Christian és Ana-val kapcsolatban minden rendben van, és hogy a kapcsolatuk elfogadható.

Ne engedd hogy manipuláljanak. Azok az emberek akik a film mögött állnak, csak a pénzedet akarják; nem érdekli őket az álmod vagy te magad.

A bántalmazás soha nem fényűző és elfogadható. Soha nem oké semmilyen körülmények között sem.

A szürke ötve árnyalatával kapcsolatban ennyit kell tudnod: gyermekként Christian Grey-t rendkívül elhanyagolták. A szerelemről nem tudja mi az, mert soha nem tapasztalta meg. Az elméjében a szerelem összefonódik a megalázással és a fájdalommal. Christian örömét leli a nők bizarr módon való bántalmazásában. Anastasia egy fiatal és éretlen lány aki bedől Christian küllemének és gazdagságának, és buta módon aláveti magát az akaratának.

A való világban ez a történet rosszul érne véget, Christiannal a rácsok mögött, Ana pedig egy intézményben – vagy a hullaházban. Vagy Christian folytatná Ana bántalmazását és ő maradna és szenvedne. Akárhogyis, az életük egészen biztosan nem lenne leányálom, nekem ezt elhiheted.

Orvosként mondom neked, ne nézd meg ezt a filmet. Tájékozódj, ismerd meg a tényeket, és meséld el a barátaidnak, hogy miért ne nézzék meg ők sem.

A szürke ötven árnyalatának üzeneteiből néhányat kiemelnék:

1.) A Nők egy olyan Férfit akarnak, mint Christian akik parancsolgatnak és durvák.

Nem! Egy pszichológiailag egészséges Nő elkerüli a fájdalmat. Biztonságban, akarja érezni magát egy olyan Férfi mellett aki tiszteli és akiben megbízik. Menyasszonyi fátyolról álmodik és nem bilincsekről.

2.) A férfiak olyan Nőt akarnak aki szende és bizonytalan.

Nem. Egy pszichológiailag egészséges Férfi olyan nőt szeretne maga mellé aki képes kiállni önmagáért. Ha épp nincs formában akkor szeretné ha a Nő helyre rántaná.

3.) Anastasia szabad választás jogával élve döntött úgy, hogy beleegyezik a bántalmazásba, tehát senkinek sincs joga ítélkezni a döntése felett.

Helytelen logika. Természetesen Anastasia-nak volt választási lehetősége – és rosszul választott. Egy öndestruktív döntés pedig rossz döntés.

4.) Anastasia Christiannal kapcsolatban megfontolt és objektív módon hoz döntéseket.

Vitatható. Christian folyamatosan alkohollal látja el Anastasiat mely megbénítja az ítélőképességét. Ezzel egyidejűleg Anastasia szexuálisan aktívvá válik Christiannal – ami az első szexuális élménye lesz – nem sokkal a találkozásuk után. A neurotudományok szerint az intimitás ugródeszkát jelent a bizalma, ragaszkodása és és érzelmei számára még azelőtt, hogy christian azt kiérdemelte volna. A Szex egy hatalmat hordozó élmény – főleg akkor ha az elsőről van szó. És Végül Christian manipulálja Ana-t hogy írjon alá egy szerződést, mely megtiltja, hogy valaha bárkinek is elmondja azt, hogy Christian bántalmazta.

Az alkohol, a szex és a manipuláció együttese nem úgy hangzik mint az objektív és átgondolt döntések meghozatalához szükséges hozzávalók.

5.) Christian érzelmi problémáit meggyógyítja Ana szerelme.

Csak a mozivásznon. A való világban Christian nem változna számottevő mértékben. Ha Anastasia szeret érzelmileg zavart embereken segíteni akkor pszichológus vagy szociális munkás lenne.

6.) Jó dolog a szexualitással kísérletezni.

Talán csak egy egészséges, hosszú távú, monogám és komoly kapcsolatban amit „házasságnak” is lehetne nevezni. Máskülönben a nemi úton terjedő betegségek, a nem kívánt terhesség, és a szexuális erőszak élményeiben nagyobb eséllyel részesülhetsz. Nagyon meg kell választani, hogy kit engedsz magadhoz közel érzelmileg és fizikailag egyaránt, mert akár egyetlen találkozás is végleg megváltoztathat mindent.

A lényeg az, hogy a szürke ötven árnyalata által közvetített ötletek veszélyesek és rossz döntésekhez vezethet. Az egészséges és egészségtelen kapcsolatok között óriási különbségek vannak, de a film ezt a határvonalat elmossa, és elkezdesz azon gondolkodni, hogy mi egészséges és min nem az egy kapcsolatban. Mi a beteges? A szürkének annyi árnyalata van; Én ebben nem vagyok olyan biztos.

Egy olyan kapcsolat amelyben a bántalmazás jelen van, mindegy hogy konszenzusos vagy nem, az teljességgel elfogadhatatlan.

Ez csak fekete és csak fehér. A szürkének egyetlen árnyalata sem létezik itt.

(forrás: Hermann János/szabadonebredok.hu)

 

Létrehozva 2015. február 19.