Ora et labora – amerikai módra

“Nem a házi feladat a legfontosabb probléma annak a kamasznak, akinek nincs apja, az anyja heroinon él, s akinek az utcájában mindennapos a lövöldözés.”

Bár a probléma állandó, a kisebbségi kérdést, a szegények, kirekesztettek felemelését leginkább választások előtt hozzák szóba a politikusok. Ilyenkor ígérgetésekben, demagógiában nincs hiány. Aztán sajnálatosan minden marad a régiben.

És úgy tűnik, hogy a nagystílű pénzadományok sem sokat segítenek. 2013-ban a Facebook-alapító Mark Zuckerberg százmillió dolláros támogatást jelentett be Newark közoktatásának fejlesztésére. A pénzből azonban nem a szegény iskolák, hanem a pr-cégek profitáltak.

Van-e megoldás? Amerikában nemrég mutattak be egy dokumentumfilmet Regula (The Rule) címmel, amely rendhagyó módon foglalkozik a kérdéssel. A New Jersey állambeli Newark bencés gimnáziumának tevékenységét vizsgálva arra keresi a választ, hogy mi a siker titka, miért kerülnek be az itt végzett, halmozottan hátrányos helyzetű diákok szinte teljes létszámban az egyetemekre. A film arra a végkövetkeztetésre jut, hogy a szerzetes tanárok nem tesznek mást, mint egy közel másfél évezredes dokumentum, Szent Benedek Regulájának alapelveire, vagyis Isten és a közösség szolgálatára, a kitartó munkára, a szigorra, az engedelmességre, az alázatra, a felelősségre, a szolidaritásra építik a nevelést. Az Ora et labora, azaz az Imádkozz és dolgozz jelmondat szellemében lenyűgöző eredmények születnek.

A Heti Válasz cikke elolvasható itt.

A film előzetese megtekinthető itt.

Létrehozva 2014. október 31.