Sokakat kell kiragadnod az ördög karmai közül

A misztikusok és a stigmatizáltak különleges ajándékok az Egyház és az emberiség számára. Isten az ő életükön keresztül rendkívüli módon szólítja meg az emberek lelkiismeretét, és megtérésre, bűnbánatra hívja őket. Korunk egyik nagy misztikusa és stigmatizáltja Wanda Boniszewska nővér (1907–2003) az Angyalokról Nevezett Nővérek Kongregációjából. Nem mindennapi személy ő, Isten választotta ki, hogy – Marthe Robinhoz és korunk más stigmatizáltjaihoz hasonlóan – a világ gonoszságáért elégtételt adva tegyen tanúságot hősies áldozatával.

A hivatás születése

Wanda Boniszewska 1907-ben született egy vallásos nemesi családban, nem messze Vilniustól. Nagyapja a januári felkelés után elveszítette vagyonát, és aztán már csak a fia tudott ötven hektár földet vásárolni a Navahrudak melletti Novaja Kamionka faluban az Amerikában, nehéz munkával keresett pénzén. Wanda édesanyja zsidó volt, akit örökbe fogadott egy lengyel katolikus család, és gondoskodott vallásos neveléséről. Tizenhat éves korában keresztelkedett meg, és tudatosan választotta a katolikus vallást. Franciszek és Helena Boniszewskinek tizenegy gyermeke volt; házukban a mély vallásosság, a kölcsönös segítség, a munka iránti tisztelet és a hazaszeretet légköre uralkodott.Wandában már fiatal korában felébredt a vágy, hogy szerzetes nővérként Istennek szentelje magát.

Amikor tizenhat éves lett, jelentkezett az új, Angyalokról Nevezett Nővérek Kongregációjába, melyet nem sokkal azelőtt Wincenty Kluczyński érsek alapított. E rejtett, szerzetesruha nélküli kongregáció feladata az volt, hogy segítsék a papokat a lelkipásztori munkában. Wandát azonban fiatal kora miatt nem vették fel. Azt tanácsolták neki, hogy fejezze be az általános iskolát, és végezzen el egy egyéves gazdasági tanfolyamot. Az abból az időből származó fényképén egy derék, kerek, örömteli arcocskát láthatunk, és két szorosra font hajfonatot.

Végül 1926-ban vették fel Wandát az Angyalokról Nevezett Nővérek Kongregációjába. Wanda misztikus élményekkel gazdagított, nagyon intenzív belső életét vitte magával a szerzetesközösségbe. Lelki szemeivel látta Jézust a szentmise alatt. Jézus beszélt hozzá, nehéz és áldozattal teli utat jövendölt meg számára, és ennek készséges elfogadását kérte tőle: „Kereszten lesz az életed. Vigyázz, le ne szállj róla, mert az ellenség már készíti hadseregét.” Ezeket a szavakat akkor hallotta, amikor még a szülői házban élt. Később aztán megismétlődtek. Az már gyermekkorától előfordult vele, hogy valaki más szenvedését vagy betegségét látva arra kérte Jézust, hadd vehesse azt magára – és ez meg is történt.

Az ismertető megtalálható Philoméla blogján.

Létrehozva 2014. augusztus 15.