A test teológiája kezdőknek

Amikor egy új telefont kapunk, először elolvassuk a használati utasítást, hogy tudjuk, miként használhatjuk jól. Amikor összeszerelős bútort vásárolunk, először megnézzük az útmutatót, hogy miként kezdjünk hozzá. Éppen így Christopher West: A test teológiája kezdőknek című műve egy alapmű ahhoz, hogy hozzálássunk feltárni azt az emberi testről és szexualitásról szóló használati utasítást, amelyet Szent János Pál 1979 szeptembere és 1984 novembere között adott közre 129 rövid beszédében.

Világszerte elismert előadóként, Christopher West azt a célt tűzte ki, hogy egyszerű, hétköznapi nyelven továbbadja Szent János Pál ezen tömörsége miatt máig is kevéssé felfedezett kincsét. Ennek érdekében minden követ megmozgatott. A pápa tanításának szerkezetét megtartva A test teológiájának második megfogalmazása is Krisztus szavaiból indul ki és sok bibliai részre alapozva fedi fel a pápa mondandóját.Számos eligazodási pont segíti az olvasót abban, hogy világosan megértse a test teológiáját. 14 oldalnyi szószedet nyújt támpontot a hagyományos teológiai iskolát nem végzett olvasóknak, hogy a számukra idegen fogalmakat könnyen megjegyezzék. Rövid, érthető tagolások teszik a szöveget átláthatóvá. West kiváló hasonlatokat használ és a homályos, nehezen érthető részekre külön hangsúlyt fektet. A legnagyobb témához köthető félreértéseket pedig kiemeli és humorosan tisztázza.

Egyet érthetünk abban, hogy a szex a legtöbb ember számára egy misztérium: egy olyan dolog, ami megközelíthető ugyan, de igazán, teljességében meg nem érthető. Mindenkinek van teste. Elengedhetetlenül testi lények vagyunk, de ez egy olyan ajándék, amelynek megismerésére túl csekély időt fordítunk. Egy olyan világban, amelyben hazugságok tömkelege terjeng, a pápa tanítása egy fényes csillag, amely az Evangélium világosságát hordozza. Mivel a gonosz mindig a legértékesebb dolgokat támadja, szükség van arra, hogy felvértezzük magunkat az igazsággal. A könyvet elolvasva megértjük Isten akaratát a szexualitással kapcsolatban, amely örömhír mindazok számára, akik elvesztek vagy tévútra futottak a divatos párkapcsolati trendek világában, amelyeket a Cosmo vagy a Joy hirdet. A pápa tanítása bevezet a szexualitás legmélyebb misztériumába, mert nem elégszik meg kevesebbel, minthogy hitelesen éljük meg ezt az ajándékot. Sok hitoktatót és papot nevetnek ki manapság, amikor az Egyház szexről szóló tanítását hirdetik az emberek között. A könyv közérthetően ismerteti azt a teológiát, amely távol a tiltások prűd listájától, aminek gyakran mondják az Egyház tanítását, és elmagyarázza, hogy az Egyház szexuális etikája, hogyan felel meg tökéletes módon szívünk legmélyebb vágyainak a szeretet és az egység felé. Az Istentől kapott méltóságunkra bocsájt fényt, amelyet a kultúra kábító hatásai eltompítanak bennünk.

A könyvismertető elolvasható itt.

 

Létrehozva 2014. június 27.