Tégy többet, mint amit a törvény előír

Mikor belevágtam egy bibliai tanításokon alapuló üzleti és szakmai vezetőknek szóló szeminárium indításába, jó ötletnek tűnt, hogy magamon kezdjem a dolgot. Megvizsgáltam addigi életem minden lényeges fejezetét, kutatva, előfordult-e, hogy nem tartottam be azokat a bibliai alapelveket, amelyek akkor már életem vezérelvei voltak.

Úgy gondoltam, ha magam sem akarok igazán Isten törvényei szerint élni, – még ha utólagos rálátással is – hogy lenne jogom üzleti és szakmai vezetőkön számon kérni ugyanezt.
Személyes vizsgálódásom során rábukkantam egy esetre, amiben bűnösnek ítéltem magam: volt egy kifizetetlen céges adósságom az egyik korábbi vállalkozásomban.
Bár ez egy olyan céges kötelezettség volt, amiért a törvény szerint én személyesen nem tartoztam felelősséggel, Isten világossá tette előttem, hogy Ő azt akarja, hogy minden üzleti ügyem makulátlanul tiszta legyen – beleértve ezt a múltbéli esetet is.
Kis időbe és fáradságba telt, míg felgöngyölítettem pontosan kinek is tartoztam, és küldtem nekik egy csekket a teljes összegről. A cég tulajdonosai elképedtek, és nekem is kifejezték hálájukat. Azt is elmondták, hogy mivel ezt az adósságot ők már évekkel korábban leírták, a befolyt összeget egy helyi gyülekezetnek adták.
Bár ez a pénzügyi kötelezettségem lejárt és feledésbe is merült, akkor is tudtam, hogy ez nem ment fel engem Isten előtti felelősségem alól. A makulátlanság nem olyan dolog, amit érdekeinknek megfelelően ki-be lehet kapcsolgatni. Makulátlan emberként ezeket az értékelveket életünk 100%-ában be kell tartanunk. Ez az eset olyan volt, mint egy próba, amiben Isten tudni akarta, hogy hiszek-e benne annyira, hogy helyesen cselekedjek – akkor is, ha ez pénzbe is kerül.
Pál levele az efézusiakhoz 5,3.” Ellenben paráznaság, bármiféle tisztátalanság vagy nyerészkedés még szóba se kerüljön közöttetek, ahogyan ez szentekhez méltó.“ Viszonylag egyszerű megfogadni a hitet és az értékeket, de ezek szerint élni – különösen, ha személyes ára is van – sokkalta nehezebb. Ugyanakkor Jézus Krisztus követőiként ez elhívásunk része a munkahelyünkön. “A tetteink ékesebben beszélnek szavainknál,” ez a bölcsesség azt mondja, hogy ha abban reménykedünk, hogy bármilyen hatásunk lehet a mindennapokban körülöttünk lévő emberek örökkévaló létére, viselkedésünknek összhangban kell lennie megvallott hitünkkel.
Isten törvényei gyakran túlmutatnak a hatályos jogszabályokon, és Isten követeiként legjobb, ha mi is túlteljesítjük az aktuális elvárásokat. A Biblia óvatosságra int: “ A becsületeseket feddhetetlenség vezeti, de a hűtleneket elpusztítja romlottságuk.”(Példabeszédek könyve 11,3).
Miután helyrehoztam a kifizetetlen adósságomat, elmúlt belőlem az a félelem, hogy üzletemberként bármilyen kétség merülhet fel a makulátlanságommal kapcsolatban. Mivel a pénzt egy helyi gyülekezetnek továbbították, ki tudja? Lehet, hogy egy imameghallgatást töltött ott be. Két legyet ütött egy csapásra, ahogy mondják!

 

Forrás: Monday Manna

A KEVE Társaság a CBMC International és az Europartners társszervezete

Létrehozva 2014. június 3.