Életpárti győzelem az Európai Parlamentben

Az Európai Parlament a mai napon leszavazta Edite Estrela portugál képviselő javaslatát, amely emberi joggá kívánta nyilvánítani az abortuszt.

A jelentés, amelyet Edite Estrela portugál képviselőnő, a Szocialisták és a Demokraták Haladó Szövetségének tagja nyújtott be, emberi joggá kívánta nyilvánítani az abortuszt. A parlament a mai napon leszavazott dokumentumot október 22-én további átdolgozásra visszaküldte a női jogokkal és genderegyenlőséggel foglalkozó bizottságnak.

A „döntési szabadságért” lobbizó nemzetközi Planned Parenthood szövetség támogatásával megfogalmazott jelentésben az a kérés állt, hogy az Európai Parlament hozzon határozatot, mely szerint az abortusz – mint emberi jog és mint közegészségügyi feladat – legyen „törvényes, biztonságos és mindenki számára elérhető”. A dokumentum szerint „az egyéni, a társadalmi és a gazdasági fejlődés szempontjából lényeges, hogy a nőknek joguk legyen szabadon, felelősséggel dönteni arról, mikor és hány gyermeket akarnak”.

A jelentés a serdülőkori szülések és nem kívánt terhességek adataival illusztrálta, hogy több országban, ahol a művi abortusz nem engedélyezett, a nők kénytelenek „más tagállamokba utazni, hogy abortuszt végeztessenek”, vagyis – állítja – „nyilvánvaló, hogy a művi abortusz tilalma nem csökkenti annak előfordulási arányát”.

A Magyar Kurír tudósítása elolvasható itt.

Létrehozva 2013. december 10.