Leonard Cohen és az ökumené

Az egyik katolikus médiaportálra az egyik tag (nevezzük Vé-nek) feltöltötte Cohen kétórás londoni koncertjének felvételét. Furcsállottam a dolgot, és megkérdeztem, hogyan kerül  Cohen buddhista zen szerzetesként ide: mi az ő mondanivalója számunkra, katolikusoknak.

Vé azt válaszolta, hogy nem érti a kérdést. Ha feltölti ide, az nem tragikus senkire nézve. Azzal érvelt, hogy Cohen ember, nem kéne vallás vagy faji megkülönböztetés alapján bárkit elítélni. Micsoda ember lehetek, aki nem érti a zenének a mondanivalóját. Innen kezdve a katolikus inkvizíciót képviselem az ő szemében.

További érvelése az ökumené volt, melynek lényege Vé szerint “a különféle keresztény felekezetek, egymás hitnézetei különbségeinek ellenére tanúsított tolerancia”.

Vé érvelése több helyen sántít:

  • A buddhizmus se nem keresztény, se nem ökumenikus.
  • A tolerancia nem azt jelenti, hogy hagyjuk összemosni a feketét a fehérrel, a kereszténységet bármi mással.
  • A zenének és szövegnek összhangban kell lennie, hogy kifejezzen valamit. Találomra kiválasztottam a koncerten is énekelt “The Future” című dalt, ennek szövegéből idézek néhány sort:

“Give me absolute control
over every living soul
And lie beside me, baby,
that’s an order!
Give me crack and anal sex

Give me back the Berlin wall
give me Stalin and St Paul

You don’t know me from the wind
you never will, you never did
I’m the little jew
who wrote the Bible”

Durva, trágár, istenkáromló sorok. Pont olyan, mint a körülöttünk levő világ nagy része. Se nem igaz, se nem szeretetteljes szöveg ez.

Imádkozom V.-ért, és imádkozom Cohenért is. Mást nem tehetek.

Létrehozva 2019. október 7.