Ez a Szűz Mária-szobor magasabb, mint a Szabadság-szobor

Venezuelában épült azon a helyen, ahol állítólag 1570-ben megjelent a Szűzanya.

Kattintson ide a diavetítés elindításához

1892-től 1954-ig, amikor Ellis Island az Egyesült Államokba való belépés fő kikötőjeként szolgált, az Atlanti-óceán túlpartjáról érkező bevándorlókat egy kolosszális neoklasszikus szobor fogadta, amely azt képviselte, amit kerestek: a szabadságot.

„Akkor hirtelen nagy zajt hallottunk, és megérkeztünk Amerikába” – emlékezett vissza egy migráns. „Mindenki elkezdett kiabálni, hogy látják a hölgyet, a Szabadság-szobrot.”

A “Lady”, egy 46 m magas rézszobor, amit 1886-ban ajándékozott Franciaország az Egyesült Államoknak. Frédéric Auguste Bartholdi francia szobrász tervezte, és Gustave Eiffel építette, aki egy évvel később Párizsban felépítette a róla elnevezett tornyot.

„A szabadság megvilágosítja a világot” (Lady Liberty hivatalos nevén) évekig a legmagasabb szobor volt egész Amerikában. Aztán 1983-ban Manuel de la Fuente spanyol szobrász a nyugat-venezuelai Trujillo államban felállított egy 46 m magas Szűz Mária-szobrot, a “Virgen de la Paz”-t (a Béke Szűze).

Az impozáns, teljes egészében betonból készült és mintegy ezer tonnás szobor néhány centivel magasabb, mint a Szabadság-szobor (46 m a talpazattól a fáklyáig) és jó pár centivel magasabb, mint a brazíliai Rio de Janeiróban, a Corcovado hegy csúcsán álló világhírű Megváltó Krisztus szobor (38 m).

alt

A diavetítés elindítása

Luis Herrera Campins venezuelai elnök parancsára épült a „Peña de la Virgen” (Szűz Mária sziklája) nevű fennsíkon, ahol állítólag 1570-ben megjelent Szűz Mária. A történet szerint egy fiatal nő sétált Carmona falu utcáin, hogy gyertyát vásároljon. Egy csapat férfi közeledett feléje és megkérdezték: „Miért jársz egyedül?”, mire a nő így válaszolt: „Nem vagyok egyedül, Istennel, a Nappal és a csillagokkal vagyok”, avagy más verziók szerint: „Testvérek, ne felejtsétek el, hogy Istennel, a védelmezőmmel járok.” A férfiak ezután követték őt, amikor néhány szikla mögé bújt, és rájöttek valódi kilétére.

A Szabadság-szoborhoz hasonlóan a Béke Szűze is látogatható belülről, öt zárt erkélyéről látványos kilátás nyílik a környező trópusi erdőre.

Mindkét emlékmű gazdag szimbolikával rendelkezik. A Szabadság-szobor Libertas-t, a szabadság római istennőjét ábrázolja, aki jobb kezével fáklyát tart a feje fölött, baljában pedig egy táblát, amelyre római számokkal JULY IV MDCCLXXVI (1776. július 4.) van felírva, ami az Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatának dátuma. A „Virgen de la Paz”-t a Béke Szűzanyja ihlette, aki 1568 óta Trujillo, 1960 óta pedig a helyi egyházmegye lelki patrónusa. Jobb kezében egy fehér galambot tart, amely a földi béke szimbóluma.

A szobor egy másik rekordot is tart, mégpedig a világ legmagasabb Mária-ábrázolásának rekordját. Kolosszális mérete és erős szimbolikája ellenére sem vonz annyi látogatót, mint az ország más turisztikai helyszínei.

Forrás angol nyelven

Létrehozva 2023. október 27.