A Nathanson-akták #1: „Menj és kérdezd meg Dr. Bernard Nathansont”

Ezekben a 2021-es karácsony előtti napokban – az emberiség Megváltójának 2000 évvel ezelőtti születését váró napokban – az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságán egyre hevesebb vita folyik arról, hogy pontosan mikor kezdődik egy meg nem született gyermek élete, és mikortól kezdve kapja meg a gyermek azt a törvény előtti egyenlő védelmet, amelyet az Egyesült Államok alkotmánya véd. Az erről szóló beszámolókat lásd ezeken a linkeken: PBS, SCOTUS Blog és USCCB.

Az emberi jogok és az emberi méltóság ezen alapvető kérdéséről való elmélkedéshez való hozzájárulásként egy sorozatot ajánlunk, amelyet “The Nathanson Files” (A Nathanson-akták) néven indítunk, és amelyben interjút készítek a Hosea Project alapítójával és vezetőjével, Terry Beatley-vel, aki több mint egy évtizeddel ezelőtt ígéretet tett Dr. Bernard Nathansonnak (link), hogy megismerteti történetét a világgal. Ezekben az aktákban Terry elmeséli Dr. Nathanson elképesztő történetét, aki egykor Amerika egyik vezető abortusz-orvosa volt, majd egy megrázó, mély intellektuális és spirituális megtérés élménye után Amerika egyik vezető “életpárti” orvosa lett.
    Itt egy link a cikkhez, amelyet Terry Beatley írt az Inside the Vatican magazin 2020. októberi számában. Amerika “abortuszkirálya” (Dr. Bernard Nathanson) és a “katolikus stratégia”. A 2020. októberi számot ezen a linken lehet megvásárolni.

Robert Moynihan: Jó napot, Robert Moynihan vagyok az Inside the Vatican magazintól, és ma Terry Beatley van velünk. Ő Korunk egyik nagy problémájáról fog velünk beszélni, nagyszerű éleslátással. És reméljük, hogy a beszélgetés sok ezer ember számára hasznos lesz.

Terry, örülök, hogy itt vagy ma, mert találkoztál Dr. Bernard Nathansonnal. Dr. Nathanson nagyon fontos személyisége volt országunk történelmének, és különösen az életpárti kérdés történetének.

Le tudná írni a találkozót, és elmondaná, hogy ki volt Dr. Nathanson, és hogy miért olyan fontos az öröksége?

Terry Beatley: Dr. Nathanson úgy volt ismert, mint az amerikai abortuszipar atyja.

Néhányan a 70-es évek elején Amerika abortuszkirályának nevezték, és az ő öröksége az életpárti oldalra való teljes átpártolás.

Tehát nem csak amerikai abortuszkirály volt, hanem 100%-ig egyértelműen életpárti, majd katolikus lett.

Azt tapasztaltam, ahogy az Egyesült Államokban utazom, hogy kevesen ismerik a történetét, de a legtöbb amerikainak fogalma sincs arról, hogy Amerika abortusziparának atyja életpárti lett.

Azért olyan fontos a története, az öröksége, mert az emberek szeretik a történeteket.

Ez egy olyan történet, amely megváltoztatja és meggyőzi a szíveket, és ez egy olyan igaz történet, amely segít az embereknek megérteni, hogy a csecsemők meggyilkolásának egész iparága hazugságon és propagandán alapul.

Dr. Nathanson azt akarta, hogy minden amerikai, különösen a katolikusok, megismerjék az igazságot, melyet hátrahagyott.

Moynihan: Ön valahogyan Dr. Nathanson barátja lett. Ő már elhunyt. El tudná mondani, hogyan történt és hogyan találkozott vele?

Beatley: Nos, mielőtt áttértem volna a katolikus hitre, 2009 novemberében egy imavirrasztáson voltam a nazarénus templomban.

Ez azután történt, hogy több éven át tanulmányoztam Margaret Sangert, a Planned Parenthood abortuszklinikai hálózatot, és azt, hogyan szabadította rá Amerikára a fogamzásgátlást.

És kezdtem megosztani ezt az információt Virginiában számos feketék látogatta templomban.

És az emberek reakciója nagyon bátorított engem.

Szóval 2009-ben ott voltam ezen az imavirrasztáson, és buzgón kértem az Urat, hogy adjon útmutatást: „Mit kezdjek ezzel az információval?”

Ezek a csodálatos tapasztalatok, hogy megosztottam a Planned Parenthood rasszista történetét.

Csak annyit hallottam az ima alatt, hogy „menj, készíts interjút Dr. Bernard Nathansonnal.”

Emlékszem, hogy hátradőltem a székemben, és csak ezt a monológszerű beszélgetést folytattam az Úrral: „Uram, miért mondana Dr. Nathanson ’igent’ az interjúkérésemre?”

Nagyon valószínűtlennek tartottam, de tudtam, hogy meg kell próbálnom.

Így hát megtaláltam a telefonszámát. Felhívtam New Yorkban.

A felesége vette fel. Azt mondta: „Terri, a férjem már több mint egy éve nem adott interjút. 83 éves. Halálos beteg, rákos.”

Azt is mondta: „Írja le a kérését. Faxolja át ide, és én átadom a férjemnek.”

Ezt tettem. Legnagyobb meglepetésemre pár nap múlva visszahívott.

Meglepetésére a férje igent mondott az interjúra.

Megkérdezte, hogy el tudnék-e repülni New Yorkba 2009. december 1-jén.

Ez volt a kezdete ennek az őrült, 12 éves utazásnak, egy ígéret miatt, amit Dr. Nathansonnak tettem.

Moynihan: Szeretném, ha elmondaná, mi történt, amikor elrepült New Yorkba, elment a lakására, és bekopogott az ajtón. Milyen volt a találkozás?

Beatley: Minden az ellenkezője volt annak, amire gondoltam.

Ő volt az abortuszipar atyja, a NARAL Pro-Choice America társalapítója.

Ő képezte ki a Planned Parenthood orvosait.

Szóval egy palotaszerű lakásra számítottam Manhattanben, New Yorkban.

Végül egy kis lakás lett ebből.

Mrs. Nathanson átvezetett a kis konyhán, és ott ült Dr. Nathanson egy kanapén, nagyon törékenyen.

Az ölében ült a kis Chihuahua kutyája. Szóval, ez az egy óra volt az, ami megváltoztatta az életemet.

Egy órán át ültem Dr. Nathanson mellett, és feltettem neki egy sor kérdést, melyeket mind előre megterveztem.

Csak annyit mondhatok, hogy ha a bűntudat kézzelfogható lenne, megragadhattam volna.

Nagyon, nagyon bűntudatos volt, megbánta, amit tett, hogy a halál kultúráját rászabadította az Amerikai Egyesült Államokra.

Az interjú végén megkérdeztem: „Dr. Nathanson, ha van üzenete Amerika számára, és ha elmondja, mi az, megígérem, hogy kézbesítem egész Amerikában, amíg nem válik általánosan elfogadottá, vagy amíg a Roe kontra Wade ítéletet meg nem buktatják.”

Nem tudtam, hogy mit fog mondani, de válaszolt.

Azt mondta: “Folytassátok annak a stratégiának a tanítását, hogyan tévesztettem meg Amerikát. És aztán mondd el Amerikának, hogy a NARAL társalapítója azt mondja, hogy szeressétek egymást. Az abortusz nem szeretet. Állítsátok meg a gyilkolást. A világnak több szeretetre van szüksége, és én most mindenem a szeretet.”

Moynihan: Szóval ezt az üzenetet mondta el Önnek Dr. Nathanson. Azt mondja, ez egy egyórás találkozó volt, ami megváltoztatta az életét. És amikor távozott a találkozóról, mit gondolt, mit kellene tennie?

Beatley: Nos, odanyúltam és kezet ráztam vele.

És megígértem neki, hogy elvégzem ezt a munkát.

Aztán a felesége rám nézett, és azt mondta: „Nos, sok szerencsét az ígéretéhez, Terry.” És becsukta az ajtót.

Emlékszem, hogy álltam, néztem az ajtóra és arra gondoltam: „Nem hiszem el, hogy ezt az ígéretet tettem Dr. Nathansonnak.”

Aztán elmentem.

Az egész interjú szürreálisnak tűnt, mert – és azt hiszem, fontos, hogy a hallgatók megértsék ezt – ő nem csak egy újabb abortuszos volt.

Ő az abortuszipar atyja, ami teljesen megváltoztatott mindent Amerikában.

Nincs senki, akit ne érintett volna az, amit ő tett.

És ezért nagyon szürreális érzés volt.

A következő 6 hónapban pedig egy elfoglalt, magántanuló anyuka voltam.

2010 tavaszán befejeztem a magántanulói évet, majd Fredericksburg-be (VA) költöztünk.

Ez volt a helyszín, ahol elkezdődött ennek az utazásnak a következő szakasza, és a Dr. Nathansonnak tett ígéret teljesítése.

És tulajdonképpen azzal kezdődött, hogy Virginia ezen részén megtanítottam az embereknek, hogy mi az abortuszipar, hogyan hatott a politika és a jog területére.

(Folyt.)

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2021. december 9.