A szex, a drog és a rock ‘n roll a halálba vezet, nem a szabadságba

Nemrég holtan találták a 43 éves Jessica Redding pornószínésznőt. Ez elgondolkodtatott, mert eszembe jutott, hogy azt hallottam, hogy a „rock sztár” a legalacsonyabb várható élettartamú szakma. Emlékszem, amikor középiskolás lázadóként azt hittük, hogy Kurt Cobain a valaha élt legnagyobb zenész, hogy aztán néhány hónappal később kiderüljön, hogy pisztolyt dugott a szájába és meghúzta a ravaszt. Ez egy kicsit felrázta az én generációmat. Talán ezek a „szabadságok” vezetnek a halálhoz.

Egy kis kutatást végeztem, és arra jutottam, hogy a három állítólagos szabadsághoz leginkább kötődő életmód közül az elmúlt 50 évben ezeknél a legalacsonyabb a várható élettartam. A szex, a drog és a rock ‘n roll mind a halálhoz vezet, nem pedig az élethez.

Itt nem olyan munkáról van szó, ahol a legnagyobb valószínűséggel halsz meg munka közben. A favágók, a halászok és a pilóták vezetik ezt a listát. De még a fakitermelés során is csak 0,14%-uk hal meg munkavégzés közben. A 25-44 éves korosztály esetében a két leggyakoribb halálozási ok a mérgezés (gyakran kábítószer-túladagolás) és az öngyilkosság. Ezek többsége nem munkahelyi baleset, de egy munka könnyen hozzájárulhat a drogfüggőséghez vagy mentális egészségi problémához, ami e két okhoz vezet.

Ki hal meg fiatalon

Vizsgáljuk meg a pornószínészek, drogdílerek és rock sztárok átlagos várható élettartamát. Összehasonlításképpen: a jelenlegi várható élettartam az Egyesült Államokban 78,6 év.

A pornográfiában szereplők fiatalon halnak meg

A társadalom gyakran bálványozza a pornófilmek főszereplőit. Az ő életük azonban messze nem annyira csillogó. A Fight the New Drug [honlap] számos tanúvallomást közölt arról, hogy mennyire szörnyű ezekben a videókban szerepelni. Míg 47%-uk egy-két film után abbahagyja, addig 53%-uk legalább három pornófilmet végigcsinál. Daniel Jennings 129 nagyobb pornósztár halálát vizsgálta és megállapította, hogy átlagosan 37,4 évesen haltak meg. Ez valószínűleg enyhe szelekciós torzítás, de jelzi, hogy a pornószínészek az átlagosnál korábban halnak meg. A 129-ből 21 öngyilkosságban, 19 kábítószer-túladagolásban, 5 pedig az alkoholfogyasztással összefüggő májproblémákban halt meg: ha ezeket hozzáadjuk ahhoz a 11-hez, ahol a halál oka nem szerepel a listán, akkor a halálesetek majdnem felével számolhatunk. 28-an HIV-ben vagy AIDS-ben haltak meg. Ezen túlmenően sokan haltak meg gyilkosságban, autóbalesetben és rákban.

A drogfüggők fiatalon halnak meg

A kábítószerfüggők várható élettartamát nehezebb nyomon követni, mivel [ezek használata] illegális. (Kezdetben a kábítószer-kereskedők esetében megpróbáltam ezt, de nem találtam elég adatot ahhoz, hogy működjön). A függőség és a túladagolási arányok alapján azonban extrapolálhatunk egy becslést. Az NIH szerint körülbelül 2 millió amerikai opioid-függő. A CDC szerint 47 600-an haltak meg opioid-túladagolásban annak ellenére, hogy a legtöbb elsősegélynyújtónál már van Narcan a túladagolás visszafordítására. Ha ezeket a számokat vesszük, akkor azt kapjuk, hogy minden negyvenkettedik opioid-függő meghalt tavaly a kábítószerektől. Nem veszik figyelembe azokat, akik kábítószerektől származó más okok miatt haltak meg, például ésszerűtlen kockázatvállalás miatt. Ez olyannyira elfajult, hogy az opioidválság miatt az USA-ban csökkent a várható élettartam.

A rocksztárok fiatalon halnak meg

Végül pedig itt vannak a rock sztárok. Több tanulmány is megállapította, hogy a rock sztárok az átlagosnál fiatalabban halnak meg. Greg Hall azt a 252-t vizsgálta meg, akik 2014-ben a Rolling Stone 100 legnagyobb előadójának listáján szerepeltek. Úgy találta, hogy bár statisztikailag csak 44-nek kellett volna meghalnia, 82-en haltak meg. Dianna Kenny egy másik tanulmányt készített több mint tizenkétezer rock sztárral, és azt találta, hogy a férfi rocksztárok átlagosan az 50-es éveik végén halnak meg, míg a nők a 60-as éveik elején. Mindkettő jóval a normális várható élettartam alatt van.

Nem ez az igazi szabadítás

A szex, a drog és a rock’n roll állítólag felszabadítanak minket, mégis megölik az ebben résztvevőket. Ennek ellenére a popkultúra még mindig ezt az életmódot tolja elénk modellként. Talán meg kellene vizsgálnunk a popkultúrát, és olyan kultúrát kellene létrehoznunk, ami valóban felszabadító, és valóban teljes élethez vezet. Egy ilyen kultúrának tartalmaznia kell a vallást, de más jó dolgokat is, mint például az irodalmat és a művészetet, amelyek felemelik az emberi lelket.

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2021. november 8.