A hindukat idegesíti, hogy a görög egyház elítéli a jógát

A hinduk „csalódottak” és „szomorúak” a görög ortodox egyház nemrégiben tett nyilatkozata miatt, amely szerint a jóga összeegyeztethetetlen az ortodox keresztény szellemiséggel.

A jóga valójában bármilyen vallás gyakorlásával összeegyeztethető – véli Rajan Zed, a nevadai Egyetemes Hinduizmus Társaság vezetője.

„Bár a hinduizmus vezette be és táplálta, a jóga világörökség volt és a felszabadulás erejét jelenti, amit mindenki használhat. Bárki gyakorolhatja saját vallását és jógázhat is. A jóga segít hozzájárulni az ember spirituális céljainak eléréséhez bármilyen vallásban/felekezetben, amiben hisz. Ez nem ellentétes semilyen hittel, inkább lelkileg egészségesebbé tesz bárkit ”- olvasható egy nyilatkozatban Zed honlapján.

A görög egyház Szent Szinódusának június 2-i ülésén kijelentették, hogy a jóga a hindu vallás alapvető részét képezi, és ily módon „teljesen összeegyeztethetetlen az ortodox hitünkkel, és nincs helye a keresztények életében”.

A Szinódus a görög média beszámolói alapján foglalkozott a jóga azon képességével, hogy segíti a stresszben szenvedő embereket a koronavírus járvány alatt.

A hindu vezető most arra szólítja fel az athéni Ieronymos érseket, hogy „gondolja át, revideálja és értékelje újra a jógát”, mivel sok görög ortodox állítólag gyakorolja a jógát. „Ha elutasítják a többszörösen jótékony jóga által nyújtott értékes lehetőségeket, az egyértelműen rossz szolgálatot jelent számukra” – érvel Zed.

Zed saját kijelentése azonban tudtán kívül is a jóga és a kereszténység összeegyeztethetetlenségére mutat rá. „Patanjali szerint, aki kodifikálta a Jóga Szútrát, a jóga módszertani erőfeszítés volt a tökéletesség elérésére az emberi természet különböző elemeinek ellenőrzése során” – mondta a hinduizmus egyetemes társaságának vezetője, míg

az ortodox kereszténység azt tanítja, hogy az úgynevezett tökéletességhez vezető utak Krisztus tanításain kívüli démoni téveszmék, kezdve Ádám és Éva bűnével az Édenkertben.

Sőt, ezt az álláspontot a Szent Szinódus már több éve következetesen tartja, mivel az új nyilatkozat lényegében a szinódus 2015. június 16-i sajtóközleményének ismétlése.

Stefanos filippi metropolita a görög televízióban június 5-én elmagyarázta, hogy az Egyház nem ítél el semmiféle testmozgást, de a jóga nem egyszerűen csak testmozgás, a széles körben elterjedt tévhit ellenére.

„Ennek a filozófiának a különleges formája, amint az nyilvánvalóvá válik, egy személytelen istenre vonatkozik” – mondta a hindu gyakorlatról.

„A tudatlanság öl” – figyelmeztetett ő is.

Nem minden hindu tanító tartja Zed álláspontját.

Például, ha azt gondoljuk, hogy a jóga pusztán fizikai testgyakorlás, akkor az oda vezet, hogy „azt mondjuk, hogy a keresztelés csak egy vízalatti testgyakorlás”

mondta Swami Param, a Klasszikus Jóga Hindu Akadémia és a Dharma Yoga Ashram részéről (Manahawkin, NJ).

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2020. június 26.