Önszuggesztió és hit

Korunkban egyre elterjedtebbé válik, akár, mint motivációs eszköz, akár, mint megoldómechanizmus az önmagunk szuggerálása. Hányszor halljuk motivációs trénerektől, coachoktól, hogy csak bele kell nézni a tükörbe és ezerszer elmondani, hogy értékes vagy, esetleg, hogy menni fog! Csak el kell hinned, és a fantáziád teremt. Néha megspékelik némi ezotériával és azt mondják: be kell vonzanod az univerzumból.

Az önszuggesztió egy hasznos dolog, akkor, amikor hirtelen nincsen más eszköz a kezünkben, és szükségünk van arra, hogy kijöjjünk egy helyzetből, vagy egyedül győzzünk le egy félelmet, nehézséget. Ám, gyakori használata bizalmatlanságot szülhet még saját magunk felé is! Egy idő után már szüntelen együtt fog járni azzal az emlékkel, hogy sokszor mondtam már magamnak: „jó lesz!” – és nem lett jó. Vagyis, hogy a magam szavában sem bízhatok.

Sokan így látják a vallást is! Ha eléggé nagyra nő a szorongásod, vagyis a létedért való aggódás, akkor kitalál neked a feletteséned egy istent, aki gondoskodik, megvéd téged. Persze, a saját belső zavaraidnak megfelelő egyéniséggel: vagy sokat vár majd el tőled, vagy meg lehet vele alkudni, vagy éppen elérhetetlen és behajtó lesz veled szemben.

És valóban! Egyszer egy ezoterikus „gyógyítóval” beszélgettem. Arra voltam kíváncsi, vajon hogyan dolgozza fel azt a tényt, hogy nem használ a módszertana.

Hamar megkaptam a választ: „Amikor meggyógyítunk valakit, akkor, mivel sajnos még a negatív energiák gyökere benne van, ezért mire hazaér, már ismét visszavonzotta a bajt. Így, ugyan meggyógyítottam, de hiába, mert visszaszerzi a betegséget. Tulajdonképpen arra jöttünk rá, hogy a dolgok gyökerével kell foglalkozni!” –

Azt hiszem, az ezotéria lassan felnő a pszichológia alapszintjéhez…

Kezdődik a nagyhét. Visszaemlékezünk egy olyan eseménysorozatra, amely átszövi a történelmünket. De vajon, nem önszuggesztió-e, hogy Jézus valóban Isten Fia volt, és valóban megszabadított a bűneimtől és a haláltól? Néhány alapvető kérdést, röviden fel kellene tennünk!

A teljes cikk elolvasható itt.

Létrehozva 2021. április 3.