Miért okoz szorongást a bepiszkolt cipő és az előszaggatott farmer?

Volt olyan idő, amikor divat volt olyan ruhákat készíteni, melyek az emberekből a legjobbat hozták elő. Az volt az elképzelés, hogy szerényen és ízlésesen szépítsék az embert. Arra törekedtek, hogy elegánsnak, tisztának és vonzónak tűnjenek. A divat veszélye mindig a túlzás és a hiúság volt.

Változnak az idők. A divat új mélypontra jutott. Manapság az emberek a divatot arra használják, hogy alábecsüljék saját magukat. Az azonnali üzenetváltás eszközének tekintik a divatot, hogy megmutassák, kik szeretnének lenni. Mint a közösségi médiában, egy határozott képet kell mutatniuk.

Így a „nyomasztó” divat trendek némelyike kiemeli a tervezett gondatlanságot és a rondaságot. Ez nem titok. Egyre jobban arra törekszenek, hogy kihozzák az emberekből a legpiszkosabbat.

Az idő előtt tönkretett piac

Mindenki ismeri a mindenütt jelenlevő szakadt farmer kinézetet. Az előszaggatott farmer azonban a „idő előtt tönkretett” és „szándékosan elnyűtt” ruházati piacnak csak kis része.

Valójában a ruhadarabok elszakítása elég unott dolog. A koszos a menő. A „szándékosan lehangoló” ruházat legújabb darabja a szándékosan mocskos kivitel. A kopás, dörzsölés és a mocsok a trendi. Az előlyukasztott anyag és a rojtos szegély után szintén sokan megfordulnak, provokálva az iPhone szelfiket.

Például a Golden Goose utcai tornacipők 425 dollártól indulnak. Két változat létezik. Az egyik előre koptatott, a másik csak piszkos. Az előre beszennyezett cipőket az előkelő piacok fogyasztóinak értékesítik, akik lelkesen fogadják a redukált minőséget.

Alapvető becstelenség

A lehangoló divat alapvetően tisztességtelen. A Facebook és az Instagram által vezérelt világban sokan úgy tesznek, mintha mások lennének. Ennyit a lehangoló divatpiacról, ami annyira hamis és nem autentikus.

Vegyünk például a koszos tornacipőket. Megpróbálják közvetíteni ezt a viseltes megjelenést anélkül, hogy így kellene élni. Jelzi azok gondtalan hozzáállását, akik azt akarják, hogy az emberek azt gondolják róluk, hogy nem törődnek a megjelenéssel. Ezek a fogyasztók egyébként eleget törődnek azzal, hogy hatalmas összegeket fizessenek a kiagyalt szegénységre utaló megjelenésért.

A koptatott, dörzsölt vagy szennyezett ruházat arra utal, hogy viselőjük kalandos életet él, ami nagy árat követel ruházatuktól. A kárt nem saját tevékenységük, hanem képzeletük és pénztárcájuk okozza. Ráadásul az ilyen ruházatot viselők nem elégedettek a kisebb szakadásokkal és tépésekkel. Akkora kárt (és kamuzást) kell elszenvedniük, ami a ruházat normál használata esetén igen ritkán fordul elő.

Tükörben az önközpontúság

A lehangoló divat bántó, mert tükrözi az önközpontúságot és az idők frenetikus féktelenségét. Az önközpontú világban mindenkinek most és mindennel kell rendelkeznie, azonnal és könnyedén. Senkinek nincs ideje, hogy bejárassa az új ruhát. Mindenki a kopott és szakadt ruházat azonnali kényelmét akarja, hogy kevésbé érezzék korlátozva magukat. Ezenfelül a lehangoló ruhát viselő személyeknek kell a legújabb divat trendek középpontjában érezniük magukat, és bemutatni ezt Facebook és való világi barátaik számára.

Ugyanez az önközpontúság tükrözheti azt a lustaságot, amikor az emberek nem akarnak erőfeszítéseket tenni arra, hogy jól mutatkozzanak be mások előtt. Ezek az emberek úgy vélik, hogy a divat csak az egyéni kényelem vagy előny érdekében létezik. A központban saját maguk állnak.

Ez azonban nem igaz. Az emberek divatosan öltöznek, hogy másoknak örömet szerezzenek. A ruházatnak elő kell segítenie a társadalmi kapcsolattartást. A rendezett ruházat viselése az udvariasság kiterjesztése mások felé. A divat nem lehet piszkos, büdös vagy idétlen, nem okozhat kellemetlenséget az embereknek.

Egy olyan társadalomban, ahol az udvariasság ennyire hanyatlik, valamennyire azokat kell hibáztatni, akik figyelmen kívül hagyják azt, ami a szokatlan divatban tükröződik.

Az egyén méltósága

Az emberek elfelejtik azt is, hogy az öltözködés egyik kulcsfontosságú szerepe az ember méltóságának megőrzése. Az Isten képmására és hasonlóságára teremtett ember a méltósága miatt nem hordhat olyan mindent megmutató vagy erkölcstelen divatruhát, ami másokat bűnre ösztönöz. Ehelyett az embereknek gyakorolniuk kell a szerénység erényét, amely az ember külső megjelenését és viselkedését irányítja, és ezáltal hozzájárul a polgári, erényes és harmonikus társadalomhoz.

Ha mindkét nem megfelelően öltözik, ez segíti az erényt. Segíti az egészséges és rendezett társadalomban az elfogadható, tisztességes és illő normák kialakítását. Ez szöges ellentétben áll a bármit-megtehetsz kultúrával, ahol kevés határ van.

Ezenfelül a szerénység normái megakadályozzák, hogy a divat rabszolgává tegye azokat a fogyasztókat, akik azt követik, amit mindenki más csinál. A méltóság elvének érvényesülése az öltözködésben lehetővé teszi az ember számára, hogy ellenálljon az Instagram tömegek zsarnoki nyomásának.

Tetszik vagy sem, az öltözködésnek üzenete van. A piszkos ruhák piszkos üzenetet küldenek. A lehangoló divat a lehangoltság üzenetét küldi a kultúra állapotáról.

A cikk forrása angol nyelven

További írásunk a témában:

 Szemérmetlenség szándékosan szakadt ruhát viselni?

 

 

Létrehozva 2020. február 17.