A hiszékenység csapdái

Mai világunk egyre hangosabban, és egyre több mindent próbál eladni nekünk. Ha a tévét nézzük, vagy egy-egy napilapot olvasunk, (de még a keresztyén folyóiratokra, újságokra is igaz), hogy tele vannak nélkülözhetetlennek beállított áruk kínálatával.

Mindig hangosabb reklámok özöne vesz minket körül a divat, a háztartás, az elektronika, a szórakozás és még inkább a gyógyászat témakörében. Egyre nehezebben tudunk ezek között eligazodni, és sokszor egy-egy kínálatnak be is ugrunk. Majd pedig vagy felfedezzük, hogy hitetés áldozatai lettünk, vagy nem, és az így szerzett nagyszerű cikkek, módszerek, életmódi tanácsok rabszolgáivá válunk; sőt apostolaivá lépünk elő. Sajnos, a keresztyén gyülekezetekben is gyakran találkozunk a legkülönbözőbb gyógyhatású csodaszerek elkötelezett apostolaival és terjesztőivel.

Amikor az ember így hitelt ad valami hiteltelen kínálatnak, lényegében a hitét használja, de nem jól, nem a Bibliában kijelölt módon. Amikor a hitet nem arra és úgy használjuk, mint amire való és kaptuk, hiszékenységről beszélhetünk.

A hit egyik legfontosabb jellemvonása, hogy kapcsolatot teremt. Úgy is mondhatjuk, a hit az ember „hatodik érzékszerve”, amellyel a lelki valóságot képes felfogni, Istent tudja megragadni és megismerni. Ha az ember a hitét a Bibliában kijelölt módon, rendeltetésszerűen használja, akkor Jézus Krisztuson, mint „ajtó”-n keresztül az élő Istennel veheti fel a kapcsolatot.

Az ember azonban a hitével nemcsak Istenhez képes kapcsolódni, hanem bármi vagy bárki máshoz is.

Így, ha kabala tárgyakhoz, babonához, egy-egy csodagyógyítóhoz, módszerhez, gyógyhatású készítményhez, vagy bármi reklámhoz stb. kapcsolódik a hitével, akkor a természetfeletti világ ezek mögött megbújó, Istennel ellenséges személyeivel – a Sátánnal és démonaival – kerülhet kapcsolatba.

A lényeg, hogy a hit minden esetben kapcsolatot teremt! Olyan a hit, mint egy vezeték vagy csatorna, mert mindig a hit vonalán közlekedik az erő. Ezt látjuk az élő keresztyén hit esetében is (lásd a vérfolyásos asszony történetét!).

A hiszékenység kapcsán is a hit a közvetítő csatorna. Ha ezt felismerjük, akkor értjük meg, hogy az ördögnek miért nem is célja, hogy az embert távol tartsa a hittől. Sőt azt akarja, hogy legyen hite, csak ezt a hitet ne az élő Istenbe vesse!

Azért kínál fel annyi vonzó pótmegoldást, látszat-alternatívát. Azt mondja: „Az a fő, hogy hiszel, hiszel valamiben…, akármiben!” Vagyis: legyen zsinórod, legyen kapcsolatod, amelyiken közlekedhet az erő. A hiszékenységre alapozó módszerek mögött rejtőző Gonosz pedig gondoskodik arról, hogy az erőforrást biztosítsa!

A hiszékenység megjelenési formái napjainkban

A hiszékenységnek sokféle tartalma lehet, mint a saját elképzelésem, feltételezésem, alaptalan váradalmam:

  • Mint a karizmatikus tévedés a hittel, miszerint, ha elég erősen hiszek, akkor Isten (meg kell és) meg fog gyógyítani.
  • Vagy a tanítványok tévedése és csalódása, akik Jézus Krisztus első földi ittjártakor a dicsőséges messiási királyság beteljesedésére vártak. Eközben figyelmen kívül hagyták a szenvedő messiásról szóló próféciákat, és az Úr Jézus kereszthaláláról és feltámadásról szóló mondanivalóját is eleresztették a fülük mellett. Lehet a hiszékenységem tárgya egyenesen a gonosz kínálata, és ide igen sokféle dolog besorolható:

1. Amikor a gonosz csupán a „hazugságok atyja”-ként jelentkezik, mint:

 – a kereskedelmi reklámokban, amelyek – a kínált termék szükséges és hasznos voltától teljesen függetlenül – egyedül az eladni kívánó hasznára néznek.

 Hasonló a háttere és a célja az ún. termék-bemutatóknak, amelyekre a meghívás többnyire a legszegényebb nyugdíjas réteghez érkezik telefonon vagy a postaládába bedobott értesítőkkel. A becsalogatottak azután ügyes meggyőzés áldozataivá lesznek, amikor megtudják, hogy a bemutatott termékre feltétlenül szükségük van, és nem veszik észre, hogy csupán az eladás, a zsebükből az utolsó fillér kivétele az igazi cél… Ha ilyen módon beugrunk a hazugságok atyja sugallatának, akkor ettől okkult fertőzést ugyan nem kapunk, de a pénzünket garantáltan másra fogjuk költeni, mint amire kaptuk, vagy amire valóban szükségünk lenne.

 Például Isten népe között is slágernek számít a Bioptron lámpa. Számos hívás érkezik hozzám, vajon van-e okkult háttere. Okkult háttere ugyan nincs*, de a kínált gyógyhatás negyede sem igaz. Orvosként csupán két valós indikációt ismerek: esetleg segíthet krónikus visszeres fekélyek gyógyulásánál, és lehet némi tüneti jó hatása arcüreg vagy középfülgyulladás esetében. Ez utóbbinál hasonló hatás érhető el pamutzokniba töltött, felmelegített konyhasóval is; tehát tökéletesen felesleges valakinek négyhavi (esetleg fél éves) nyugdíját a lámpára költeni. A Bioptron lámpával kínált szín-terápia – hasonlóan az aroma- terápiákhoz – tipikusan az az eset, amikor valami kellemesnek mondható hatásnak gyógyhatást tulajdonítanak; hiszen így nyílván jobban eladható.

 – Tudatlanságunkat, nyomorúságainkat és hiszékenységünket használja ki az úgymond gyógyhatású és egészségmegőrző készítmények ma már átláthatatlan kínálata; amelyek esetében kb. 1:50-hez az esélye annak, hogy az eladott termékben egyáltalán tartalmazza azt, ami rá van írva. Ha történetesen igen, akkor a legfinomabban szólva, ezek egyszerűen feleslegesek; többnyire csak annak használnak, aki eladja, lévén a valós cél: az üzlet!

 Egyik nyári konferenciánkon hallottam először – kedves hívő testvérünktől – egy újabb, mindent gondunkat megoldó, egészségünket, életenergiánkat megőrző módszerről, a lúgosítás módszeréről. „A pH csodáról” az érdeklődők az ilyen című könyvből vagy az internetről tájékozódhatnak. Robert O. Young sejtbiológus több évtizedes kutatásai és az ún. Új Biológia Elmélet szerint az egészségkárosító életmódot folytatók – elhízás, egészségtelen összetételű étrend; sok szénhidrát, húsféle, zsíros ételek, kevés vagy semmi zöldség és gyümölcs, dohányzás, mozgásszegény életmód, következményes cukorbetegség és magas vérnyomás – esetében a szervezet „elsavasodik”, ami tovább fokozza sérülékenységét, akárcsak a fertőzések iránti érzékenységét is. Idáig az elmélet. A keresztyén terminológiával egyszerűen életmódi bűnökként összefoglalható, vagy az orvoslás fogalmai szerint a metabolikus szindróma kórkép, ami hazánkban valóban igen elterjedt. Persze az elsavasodás, úgy, ahogyan ez az elmélet állítja, már nem igaz, mert a szervezet szabályozása a legvégsőkig – a halál előtti órákig – biztosítja a vér normális sav-bázis egyensúlyát!

 De az alapgondolat – lényegében a metabolikus szindróma kórkép – igaz, és innen indulnak azután a hangsúlyeltolások és csúsztatások, valamint a minden bajt megoldó, megváltó ötletek, és természetesen a gyártóknak kitűnő üzletet kínáló készítmények; hiszen szerintük nem kell semmi más, mint a szervezet elsavasodását ellensúlyozni az általuk forgalmazott kitűnő táplálék kiegészítőkkel, lúgosító ásványi sók keverékével és a Supergreens készítménnyel, ami 49 féle bio-termesztett zöldség és fű különlegesen kezelt szuperkoncentrátuma.

 Vagyis a problémát nem természetes és egyszerű módon kell megoldani, úgy, hogy valaki megtér életmódi bűneiből – csökkenti az energia bevitelt, egészséges összetételű étrendre tér át, sok zöldséget és gyümölcsöt, minimális szénhidrátot és húst fogyasztva, nem lefogy, és áttér a mozgásgazdag életmódra, hanem ezekkel a kiegészítőkkel méregdrága áron váltja meg – helyesebben szólva próbálja megváltani – betegségokozó életmódját.

 Másrészt, mivel ezeket a készítményeket főleg megelőzésre kínálják, az egyébként egészséges, normális testsúlyú egészségimádók fogják a teljesen normális sav-bázis egyensúlyukat úgymond lúgosítani, amire legfinomabban fogalmazva, az égadta világon semmi szükségük sincs! Ezektől legfeljebb a vizeletük pH-ja fog lúgosodni, ami persze bizonyos vesekövesség esetén valóban kedvező. De akiknek nincs hajlamuk vesekőre, azok vajon minek szedjék? Egyetlen valós ok: az Inner Light cég életben tartása, illetve gazdagítása!

 – Hasonló a helyzet ma a vitaminok hihetetlen túladagolásával is. Hogy milyen jó és meggyőző az üzlet érdekében ezek reklámja, két példát említek. Mivel kardiológusként megtalálható vagyok a neten, sok, mondhatni egzotikus telefonhívást kapok. A közelmúltban például egy újságíró hívott fel, aki elmondta, hogy a barátnőjének valamiféle szívbillentyű problémája van, de mégis szeretne részt venni egy maratoni futóversenyen. Tőlem megnyugtatást várt, hogy ugye ez nem fog nála bajt okozni. Próbáltam meggyőzni az illetőt arról, hogy én csupán orvos vagyok és nem orákulum…

 Az is kiderült, hogy az illetőnek orvos javasolt valamiféle „szívszabályozó” gyógyszert, de azt persze nem szedi, hanem helyette: Ki mit gondol, mit szed? – Vitaminokat szed! Ugye az is ugyanolyan jó lesz? – hangzott a következő megnyugtatást váró kérdés. Biztosítottam a telefonálót arról, hogy az orvos javasolta szabályozó és a vitaminok messze nem ugyanazt csinálják, sőt, egy szívprobléma esetén egyáltalán nem kívánatos a túlzottan jó étvágy és elhízás, amit pedig joggal várhat a vitaminoktól. Így talán jobb lenne, ha az orvosi javaslatot fogadná meg.

A vitamin-kérdés jelenlegi hihetetlen hangsúlyeltolódásáról tanúskodik a magyar vitamin király, a szcientológus Lenkei Gábor ez év tavaszi rendezvénye, aki kibérelte a budapesti sportarénát és meghívta oda a nyugdíjasokat, akik nemcsak az ingyenes rendezvényt élvezhették beetetésként, hanem a végén egy-egy doboz valamilyen Lenkei-féle készítményt is ajándékba kaptak. Nekem nincs kétségem afelől, hogy Lenkei nem fizetett rá erre a reklámra; a szcientológusok különösen is „utaznak” a pénzre. A Lenkei-féle vitaminokra jellemzők az ésszerűtlenül nagy dózisok. A Gyógyszerészeti Intézet vizsgálatai szerint egyes készítményei nemcsak egyszerűen orvosilag feleslegesek, hanem bizonyíthatóan károsak is. Hangzik a figyelmeztetés, én is onnan tudom, de erre valahogyan nincs fülük az embereknek.

A Lenkei-féle kép egyébként tökéletesen összhangban van önmagával és a háttérben működő Gonosszal is. Jelen dicsőséges pályafutása kezdetén írt első könyvét olvastam; a betegeim adták kezembe. Ebből kiderült például, hogy van orvosi diplomája, de mindössze néhány évet dolgozott nőgyógyászként. Ennek ellenére volt bátorsága megtámadni a tényeken alapuló orvoslás 20. századi legnagyobb felfedezését. Miközben ki tudja hány száz oldalon részletezi, reklámozza és dicsőíti a maga vitaminjait; megtámadja, az egészségre károsnak állítja be és üzlettel vádolja a legjobb lipid-csökkentő gyógyszereket, az ún. statinokat, amelyeknek köszönhető többek között, hogy a fejlett országokban – Nyugat-Európában és Észak- Amerikában – az utóbbi 25 évben a várható élettartam 10 évvel megnőtt, és összehasonlíthatatlanul javult az emberek életminősége; felére csökkent az infarktusok és a stroke (agyér-katasztrófák) gyakorisága!

 A lúgosító kezelés és a vitaminok csupán két kiragadott példa az átláthatatlan kínálat- özönből; lehetetlen mindegyikkel tételesen foglalkozni. Ám ne legyen kétségünk afelől, hogy a többi sem jobb. Különösen akkor gyanakodjunk, ha immunrendszerünket akarják bármivel erősíteni, ugyanis ilyen valós módszereket a tudomány még nem ismer. Azokon a területeken, ahol a tudomány kijelenti; itt tartunk, és még nincs tovább, rendre teremnek a látszatmódszerek egy-egy, talán reálisnak tűnő, de a szakma szabályai szerint nem bizonyított ötletből. Egy ötlet vagy sejtés tudományos igazolása igen sok időt, munkát és pénzt igényel, és még az is bebizonyosodhat, hogy nem használható. Ezért sokkal célravezetőbb ezeket az ötleteket tényként tálalva piacra dobni…

Hasonló a helyzet az antioxidánsokkal is – vitaminok, a csodaszernek állított Q10, valamint egyéb, általánosan elterjedt anyagok, mint a flavonoidok sorolhatók ide, és a zöldségekben, gyümölcsökben kellő mennyiségben megtalálhatóak. Egészséges összetételű étrend mellett pluszban történő bevitelük táplálék kiegészítőkkel, egészségmegőrzésre ajánlott tabletták formájában egyszerűen felesleges. Ám még az is kiderülhet róluk, hogy szedésük káros.

 Ezeknek az ötleteknek a tudományos igényű vizsgálata az esetek többségében nem történik meg, vagy csak utólag, amikor egy-egy nagyon elterjedt valamit végül az orvoslás vizsgálni kezd, hiszen annyi önkéntes kísérleti alany van, és már az egész világ zeng a hasznosságukról. Így igazolta például több vizsgálat** is, hogy a dohányzás rákokozó hatásának kivédésére ajánlott antioxidáns karotinoidok egyáltalán nem védenek, sőt az ezeket szedő dohányosok körében a tüdőrák esélye legalább 10 %-kal nagyobb volt, mint a csak dohányosok között!

2. A gonosz kínálata lehet még ezeknél is rosszabb, amikor az ügyes reklámok – Próbáld csak ki, ingyen! – és termékbemutatók már okkult hátterű árut adnak el nekünk, mint pl.:

– A mágneses matracokat, talpbetéteket, karkötőket.

– A jádeköves masszázságyat, ami az energia-gyógymódok közé sorolható kristálygyógyászat egyik formája.

– De ide sorolhatók a mozgásterápia címén reklámozott és terjesztett, különböző keleti vallásokhoz kötött „tornák” vagy táncok.

– Mint, ahogyan a jóga nem torna, hanem a hinduizmus önmegváltó módszere, ennek 20. századi, európai és amerikai továbbfejlesztett, úgymond vallástalanított változata a Pilates- módszer***; az erős és egészséges test vallása.

– Hasonlóképpen a tajcsi (tai-chi. A szerk) sem csupán torna vagy tánc, hanem az ősi kínai vallás mozgás, légzés, meditációs módszere, amelynek célja, hogy a világmindenséggel harmóniába kerüljünk. Vagyis nem más a tajcsi, mint egy vallás liturgiája.

– Biztosan okkult hátterű a szelíd gyógymódként kínált gyógyító semmi, a homeopátia****, amely talán a legelterjedtebben használt módszer ebben a csoportban. Sajnálatos módon orvosok, főleg gyerekgyógyászok is használják; a homeopátia megjelenése óta megosztotta az orvosokat. A hatóanyagot nem is tartalmazó készítmények a mai apostolok szerint azért hatnak, mert a hígított szer lenyomatot képez, a vízcseppek emlékeznek az anyagra. A módszer elindítója, Samuel Hahnemann szerint azonban gyógyszerei a kozmikus energia révén hatnak, amelyet a mágikus rituálénak megfelelő szerkészítési technológia során gyűjtenek a készítményekbe. A szerkészítési technológia pedig a mai napig ugyanaz!

A hiszékeny ember tapasztalatai

A látszatmódszerekbe vetett hit útján az ember tapasztalatokra tehet szert talán javulni fog a közérzete, átmenetileg kevesebb panaszt okoz mozgásszervi betegsége a jádeköves masszázságy használatával, vagy megvédik a vitaminjai, beteljesednek életében a horoszkóp jóslatai stb.

Ezek egy-szinten lévő dolgok. A hiszékenyek tapasztalatai azonban nem hiteles próbái a teljes valóságnak. Tapasztalatai nem egyebek, mint amikor egy hal megkóstolja a horgász csaliját. Az finom, jó falat, de ha bekapja, a csaliban benne lesz a horog is!

A hitét nem jól, nem Isten rendelése szerint használó ember, azon túl, hogy kiürül a pénztárcája, ráadásul a saját hatáskörében már nem uralható, ellenséges erőknek és személyeknek szolgáltathatja ki magát. Kockázatos tehát hiszékenynek lenni és elfogadni a csalit, a látszatot, beugrani a reklámoknak, mert a csaliban mindig van horog!

A jó hit – az igazi hit – soha nem egy-egy gyógymódhoz, gyógyítóhoz, diétához, gyógyteához, gyógyszerhez, tornához stb. köt minket, még csak az orvoshoz (hívő keresztyén orvoshoz) sem, hanem a minket kereső és szerető Istenhez. A Szentírásban önmagát kijelentő, élő Istenbe vetett hit az egyetlen, amelyik életünk viharaiban valós, reális védettséget és biztonságot nyújt. Az ilyen hit védettséget és biztonságot képes nyújtani akkor is, amikor Isten már nem enged egy-egy betegségből felépülést, és elvisz ebből a látható világból. Az élő keresztyén hit mindig Isten konkrét szándékát és akaratát kutatja és igenli, bármi legyen is az. Soha ne feledjük, a cselekedeteink mindig megmutatják a hitünket (Jak 2,18); aki jádeköves masszázságyat vesz, vagy Pilates tornába kezd, vagy hitelt ad a lúgosítás elméletnek, az bizony hisz abban!

A valós és látszatgyógymódok szétválasztása

Az Isten előtt kedves és utálatos módszerek vagy gyógymódok szétválasztására jó kritériumként kínálkozik a hit. A hit-semleges, objektivizálható módszerek Isten jó ajándékai. Ez azt jelenti, hogy az emberek hittel és hit nélkül, megváltva és megváltatlanul egyaránt részesülhetnek a klinikai vagy tényeken lapuló orvoslás jó hatásaiban. És valóban, a tudományos orvoslás módszereinek és gyógyszereinek a hatása bizonyítható; azaz a hatás pontosan lemérhető, kimutatható és ismételhető. Ehhez a valós hatáshoz nincs szükség semmiféle hitre.

Se a gyógyszerben, se az orvosban, még csak Istenben sem kell hinnie ahhoz valakinek, hogy meggyógyuljon pl. a tüdőgyulladása, ha szedi a megfelelő antibiotikumot. Ugyanígy egy-egy vérnyomáscsökkentő, láz- vagy fájdalomcsillapító és altató stb. hat akkor is, ha a beteg még csak azt se tudja, hogy kapott ilyesmit. Éppen ezért szeretik ma a klinikai vagy tudományos orvoslást tényeken alapuló orvoslásnak nevezni.

Tehát az Isten előtt kedves gyógymódok hatásosságukhoz nem követelnek hitet! A tudtán kívül kezelt beteg is meggyógyul. A klinikai orvoslás hatásában csupán rásegítő a bizalom, ahhoz szükséges, hogy valaki hitelt adjon az orvosi tanácsnak. A módszer hittel és hit nélkül egyaránt működik.

Ugyanakkor a látszat-gyógymódok mindenféle módszerével kapcsolatban hangoztatják, hogy hinni kell benne, illetve, hogy azoknak használ, akik hisznek benne. Ha ez így van, akkor ott vagy csak placebó-hatás érvényesül, vagy még ennél is rosszabbal, varázslással, mágiával van dolgunk!

Ezek a módszerek tehát hátterük és hitet követelő voltuk miatt nem járható utak a Jézus Krisztusnak elkötelezettek számára! Ugyanakkor – meggyőződésem szerint – nem is képesek a betegségeket sem gyógyítani, sem megelőzni, csupán a gonoszság csalása az egész (2Thess 2,9-10).

Dr. Erdélyi Judit / Budapest

—————————— 

* azaz nem mondható varázslásnak; bár az okkultizmus első fokozata a bálványimádás, az egészség-bálvány pedig manapság az egyik legdivatosabb isten.;

 ** Omenn GS, Goodman GE, Thornquist MD at al 1996 és 2004: „Risk factors for lung cancer…”; British Cancer Org. Calls for Warning Labels on Beta-Carotene, 2000. júl.;

*** Joseph Pilates (1880-1967) – német származású cirkuszi akrobata Angliában. Az 1920-as évek elejétől napjainkban is működik New Yorkban Pilates Stúdió ill. Intézet – kezdetben atléták és táncosok számára indították, ma már terápiás céllal és rehabilitáció gyanánt is. J. Pilates a test vallásának mondható módszerének kifejlesztésében döntően a jógából merített, de tanulmányozta a tajcsit, a zen buddhizmust és a görög filozófiákat is. Ezek ötvözete az a „holisztikusnak” mondható torna vagy testgyakorlat, amely napjainkban egyre nagyobb teret hódít hazánkban is. A Pilates módszer hat alapelve rávilágít a keleti filozófia gyökereire, bár nála hangsúlyosabb a test és lélek harmóniájára való törekvés, mint a világ-lélekkel való azonosulás. Más szóval Pilatesnél fontosabb a testgyakorlat, a test feletti kontroll, mint a meditáció. Éppen ezért sokan azt ajánlják, hogy a Pilates módszert a jógával együtt érdemes gyakorolni.;

**** A homeopátia elindítója Samuel Hahnemann (1755-1843) antropozófus gondolkodású, Krisztus-tagadó, német orvos. Részletes tanulmány – Dr. Erdélyi Judit: Homeopátia az ige mérlegén – Ajtónyitás: Vajon kinek? 2. kiadás, 2007.

Forrás

Létrehozva 2021. november 28.