J.K. Rowling árulása

Elizabeth Lev  a Duquesne Egyetem Olasz tanszékének keresztény mûvészet tanára írja:

Az elmúlt hetek legkeserûbb újdonsága az, ahogyan  J.K. Rowling elárulta az olvasóit.  A kedvelt Harry Potter könyvek szerzõje,  Rowling  ugyanis bejelentette  a legutóbbi könyv részlet ismertetõjén, hogy Dumbledore homoszexuális.

Ha valaki nem tudná,  Harry Potter varázsló tanonc, aki a  Hogwart nevű varászló iskolába jár, s barátaival harcol a rossz erők ellen, melyet  Lord Voldemort képvisel, s ebben a harcában segíti őt az iskola igazgatója, Dumbledore, aki a bölcsesség, a bátorság és az önfeláldozó szeretet megtestesítője.  Az elmúlt tíz év során, mialatt a könyv sorozat megjelent, sok keresztény aggodalmaskodott, hogy rengeteg gyermek olvassa e könyveket, mely a boszorkányságot ártalmatlannak tünteti fel.

Sok szülő, köztük magam is úgy véltem, a könyv egyszerűen szórakoztató, s ahogy  szerzõ a varázserőkről beszél, az csak írói fogás, tetszett, hogy a történetekben  egyértelmű, hogy mi a jó és mi a rossz, nincsenek összemosva a harátok
Most azonban Rowling, aki azért vált Anglia legismertebb asszonyává, mivel nem kevert erkölcsi, politikai és szociális propagandát a könyvébe, összemosta a határokat.  Legutóbbi könyvében, mely ismét nagy hasznot hozott a számára, feltárta, hogy az igen kedvelt iskolaigazgató homoszexualis, és cselekedeteinek rugója frusztrált érzelmi kapcsolata egy másik férfi iránt.

Elöntött a harag, amikor rádöbbentem  Rowling’ árulására. Hét könyvet írt meg anélkül, hogy említette volna a homoszexualitást.  Még  Severus Snaperől, aki a hatodik történet szerint a legfeminebb alkat, az derül ki, hogy egy nő iránti szerelme indítja a jó felé.
J.K. Rowling  Dumbledore-t mint erős apa-figurát ábrázolta, akin keresztül Harry Potter, s rajta keresztül számtalan gyerek tanult meg ráhagyatkozni arra az apai bölcsességre, amit képviselt  Dumbledore elválaszthatatlan az iskolájától,  a Hogwarts és annak diákjai iránti szeretete szinte úgy állt előttünk, mint egy házastársi kapcsolat. Idõsek és fiatalok számára Dumbledore képviselte az egészséges hűséget, biztonságot.

Harry Potter foggal körömmel védte iskolaigazgatóját, minden gonoszsággal, támadással szemben, rendkívüli nehézségeket, sõt kínzást is vállalva, még a halállal is szembenézett érte. S rajta keresztül gyermekek tanulták ezt a magatartást.
S most, amikor milliónyi gyermek szívét vásárolta meg, a szerző Dumbledore-t a homokos lobby reklámává teszi. Rowling’ ezzel az árulásával, a fiatalok megrontását szolgálja.

Hogyan értelmezzük ezek után Harry és Dumbledore  a zárt ajtók mögött töltött bizalmas óráit? Hogyan tekintsünk barátságukra, mely eddig olyan nemesnek, tisztának és felemelőnek tűnt?

Vajon mit gondolhat errõl Dante Alighieri, a másik író, aki olvasóit a természetfeletti világba vezette? Dante szegényen, száműzve városról-városra vándorolva írt, de nagyon jól tudta mekkora hatalom az irodalom, és mekkora felelősség írni.
Valószínûleg azok között a kárhozottak találnak helyet  Rowling számára, akik mint  a trubadur Bertran de Born, sikamlós, csábító dalaival híres lett, belebonyolódott a politikába is, és szembeállította a fiatal francia királyt az apjával
A firenzei költő pontosan tudta, mennyire súlyos bűn az árulás, és a pokol legmélyebb bugyraiba készített helyet, Judáshoz és Brutuszhoz közel az árulóknak.

Ott, Lucifer torkának közelében, vannak azok, akik kivívták mások szeretetét, elfogadták a szeretetet és megcsalták, jégpáncélként veszi körül őket azok lehelete, akikben megfagyott a szeretet, mert bíztak és elárulták őket.
S nincs az a mágia avagy pénz, ami ezt a fagyot oldani tudná.

Létrehozva 2011. június 15.