A helyzet súlyossá vált és egyre fokozódik

Homeopátia és orvosi etika

A minap a kezembe kerül a Magyar Orvosi Kamara hivatalos folyóirata, az Orvosok Lapja. Amikor átlapoztam az újságot, a 16. oldalon megakadt a szemem egy piros alapon fehér betűkkel nyomtatott “Tisztelt Olvasóink!” kezdetű íráson. A szerkesztői vagy vezércikkek általában nem az újság közepén, hanem az elején szoktak megjelenni, ezért sejtettem, hogy érdekes témáról lehet szó abban a pár sorban. Nem tévedtem.

A lap szerkesztője valószínűleg azért ragadott tollat, hogy “megmagyarázza” a következő 4 oldalon közölt írást: egy interjút egy homeopata orvossal. Az interjúra itt nem is reflektálnék – ha valaki olvasott már homeopata orvossal készült beszélgetést, az úgyis tudja, miről van szó benne (csak a szokásos sablonos válaszok a homeopátia védelmében, különösebb meggyőző erő nélkül). Némileg meglepett, az az, hogy az interjút készítő ahelyett, hogy releváns, a lényegre irányuló kérdéseket tett volna fel, tulajdonképpen “alákérdezett”, azaz segített az interjúalanynak, hogy kifejthesse álláspontját- ezt hívják mikrofonállvány-attitűdnek. De térjünk vissza az olvasókat megszólító szerkesztői íráshoz. Ebből megtudhatjuk, hogy az elmúlt években

“számos olyan tevékenység, eljárás, termék jelent meg, amely az orvosi tudás nyújtotta garanciák és szakmai ellenőrzés nélkül kínál a lakosságának, a betegeknek “alternatívát” és (…) a helyzet napjainkra olyan súlyossá vált, hogy ezek ellen fel kell lépni”.

Helyes. Egyetértek. Elkezdtem kutatni az emlékeimben: volt-e az elmúlt években akár egyetlen alkalom is, amikor az Orvosi Kamara nyilvánosan fellépett ilyen esetben? Sajnos, semmi nem jutott eszembe… De olvassunk tovább:

“Nagyon világosan szeretnénk azonban kijelenteni, hogy a “front” nem az orvosok között húzódik. Az orvosok által, a szakmai és etikai felelősség mellett végzett, engedélyezett tevékenységek ugyan képezhetik szakmai viták tárgyát, de amíg a szabályok nem változnak, törvényes eljárásnak tekintendők. (…) Az orvosi diploma nélkül, az orvosi felelősség megkerülésével folytatott tevékenységet tartjuk szükségesnek korlátozni, mert ezek a magyar lakosság számára veszélyesek”.

Na itt álljunk meg egy szóra. Megpróbálom értelmezni a fentieket. Az orvos minden olyan módszert, szert alkalmazhat, amit a törvény megenged vagy nem tilt.

Az írás elolvasható a Ködpiszkáló blogon.

Létrehozva 2015. október 29.