Agykontrol és Agyideg

Aranka
Ismét több tévedésbe is beleesett, kedves Agyideg. Hogy mi köze van az Istent követőnek az Egyházhoz? A Bibliában az is benne áll, hogy Jézus egy közösséget hozott létre (72 tanítvány, majd belőlük kiválasztotta a 12 apostolt, ezek élére állította Pétert, hogy vezetőjük is legyen), és erre a közösségre bízta örökségét, s ez a közösség Pünkösd napján egyházzá vált. Tessék csak elolvasni az apostolok cselekedeteinek ide vonatkozó részét.
-Igaza van, csakis Jézus által lehet üdvözülni, de Jézus az üdvözülés eszközeit (szentségek) adta Egyházának, többek között: keresztség, bűnbocsánat, Eukarisztia. Persze, hogy nem az Egyház üdvözít, hanem a benne élő és munkálkodó Jézus. Ha állítana magáról olyat a katolikus Egyház (márpedig nem teszi), hogy ő az egyedüli üdvözítő Egyház, akkor annyiban jogosan tenné, hogy a szentségek teljességben benne találhatók meg.
-Hogy Ön szerint mi óriási hiba, az az Ön magánvéleménye, joga van hozzá. Szent Pál apostol viszont azt mondja: “Az Egyház Krisztus teste”.

Agyideg:
“2. Kedves Arankánktól idézek: Jézus Krisztus elég keményen beszél az olyanokról, akik csak a szájukra veszik őt, de nem élnek tanítása szerint: „Nem mindenki, aki azt mondja nekem: Uram, Uram!, megy be a mennyek országába, csak az, aki megteszi Atyám akaratát, aki a mennyben van. Sokan mondják majd nekem azon a napon: Uram, Uram! Nem a te nevedben prófétáltunk, nem a te nevedben űztünk ördögöket, és nem a te nevedben tettünk sok csodát? Akkor majd kijelentem nekik: Sohasem ismertelek titeket. Távozzatok tőlem ti, akik gonoszságot cselekedtetek!”

Aranka:
Igazán örülök, hogy most már “kedves Arankánk” lettem az Ön számára, és még idéz is, csakhogy nem tőlem, hanem Jézustól. A fenti szavakat ugyanis Ő mondta a tanítványoknak Máté evangéliumában (7,21-23).

Agyideg:
-“Isten országa Bennetek van ! Nem kőből és fából épült házakban. (templomok) Hasítsd szét a fát, és ott leszek. Emeld fel a követ, és megtalálsz.”
“Ne építsetek az én atyámnak templomokat,
mert az én atyám temploma a Világ.
Egy mező a csillagos ég alatt. Egy Hold-sütötte tengerpart. Egy liget. Vagy egy barlang, ahol a Nimfák játszadoznak*. EZ a templom, Nem az amit az ember épít.” Isten bennünk lakik!”

Aranka:
Nos, ezek a Pipacsvirágtól származó kedves idézetek a Nag-Hammadi iratokból valók. Az iratok nagyobbik része a 4. századból származik. A gnoszticizmus, mint a kereszténység egyik szinkretista (más vallásokkal keveredett) irányzata, Alexandriában alakult ki a 2. század folyamán. A bonyolult szellemiségű irányzat azonban nem lehetett vetélytársa a sokkal egyszerűbb és könnyebben befogadható páli kereszténységnek. Hogy miért nem? Mert Jézus nem az okoskodóknak hozta el az evangéliumot, hanem az egyszerűeknek, akik Őt nyitott szívvel hallgatták: ” Abban az órában Jézus kitörő örömmel dicsőítette az Istent a Szentlélekben, ezekkel a szavakkal: „Dicsőítelek, Atyám, ég és föld Ura, hogy elrejtetted ezeket a bölcsek és okosak elől, és kinyilvánítottad a kicsinyeknek. Igen, Atyám, így tetszett neked.” (Lk 10,21)
A Nag-Hammadi iratok hitelességéről csak annyit, hogy az egyik honlapon ez szerepel a megtalálásáról:
– 1947-ben Közép-Egyiptomban, egy kecskéket legeltető, 10 éves fiúcska beleesett egy sziklasírba. A Nap fénye megvilágította belülről, a réseken keresztül ezt a sziklasírt, ahol cserépedényeket látott. Azt gondolta, az öregek elbeszéléseire gondolva, hogy azokban az edényekben arany van. összetörte hát azokat, ám arany helyett pergamenek kerültek elő. Az eltitkolt iratokra bukkant rá. Ezek a tekercsek aztán a kairói, és a British Múzeumba kerültek, amelyek egy részét megvásárolta a Vatikán. A lelőhelyet Nag- Hammádinak hivták, nem messze van Luxortól.
– Egy másik szintén “nagyon hiteles” portálon pedig ez:
Az iratok 1945-ben a dél-egyiptomi Nag Hammádi (az ókori Khénoboszkion) közelében, nem messze Luxortól kerültek elő. Nem szervezett ásatás során, hanem a helyi lakosság fedezte fel, így a tudomány sokáig nem is tudott róluk. Muhammad al-Samman és Kalifah Ali al-Samman találtak rá, miközben jó termőföldet kerestek. (Wikipédia)

Nos, kedves Agyideg, ráment a vasárnap délutánom, hogy válaszoljak (legalább nagyjából) a felvetéseire. Talán most már érthető, miért is nem tudok minden levélre azonnal és kimerítően reagálni. Engem abszolút kimerítettek a szövevényes megfogalmazásai és a totális tájékozatlanságról árulkodó kérdései, állításai. Sok kérdéstől megkímélte volna magát, ha figyelmesen elolvassa azt az írásomat, amire hivatkozik.

Kívánok Önnek további szép életet, remélem, odaát majd találkozunk, és akkor mindent színről-színre, tisztán látunk mindketten. Isten áldja meg!

 

Létrehozva 2022. június 27.