Halloween = hit- és környezetszennyezés

Halloween = hit- és környezetszennyezés

Röviden és velősen a Halloween nevű eseményről

Sajnos a kordivatnak megfelel, amikor minden kritika nélkül, történelminek feltüntetett hivatkozással veszünk át egy olyan jelenséget, melynek alapjában véve elsősorban az angolszász kultúrában van helye.

A magyar néprajz is tartalmaz olyan elemeket, szokásokat, melyek helyenként a népi vallásosság elemeit is felvonultatva sokkal könnyebben érthetők akár a legkisebbek számára is. Nincs szükség az angolszász ünnepek és istenségek felsorolására, megértésére és elfogadására.

Sajnálatos módon a Halloween – időpontjából fakadóan- egyik fő célja, hogy elhalványítsa a halottak napjához, illetve a mindenszentek napjához kötődő magyar tradíciókat,

egyfajta pogány ünneplést erőltetnek ránk, melynek kultúrája máshol gyökerezik, nem a magyar néplélekben és szokásokban.

A tökfaragás magyar hagyományának bemutatása elég rövid lesz most, de akit érdekel, bizonyára talál további adalékokat ehhez.  Íme:

“Az első erről szóló történet, egészen Salamon király idejébe nyúlik vissza. Salamon trónviszályban állt unokatestvérével Gézával, illetve annak halála után Lászlóval. 1081-ben Salamon elismerte Lászlót magyar királynak, cserébe megtarthatta királyi címét. Azonban a királyi udvarban is terveket szőtt a trón visszaszerzésére. László ezt megtudta és biztonsági okból a visegrádi vár tornyába záratta. Az őröknek parancsba adták, hogy éjszaka töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy mindig szemmel tarthassák a rabot. A lámpások így a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak. Innen ered a mondás: “Fénylik, mint Salamon töke!” (Forrás: F. L. barátom saját gyűjtése)

Nem vesztegetnék szót (és olvasási időt) Jack a töklámpás sztorijának bemutatására.

Talán kevesebben tudják, hogy az angolszász “ünnep” egyik valódi célja nem más, mint egy sok milliárd dolláros üzlethez körítés biztosítása, eredményei pedig hatalmas környezetszennyezés. Egy becslés szerint 2019-ben Angliában az eladott kosztümök mennyisége 80 millió műanyag palacknak felelt meg, nem beszélve az egyszer használatos maszkok, kiegészítők, cukorka csomagolások környezetterheléséről.. Mindezt alig egy hónappal a karácsony, a legnagyobb “költési” szezon előtt.

Jó érzésű ember nem mehet el szó nélkül a Nyugat ezen eszméjének majmolása és az okozott szemét- és hulladékhegyek mellett, nem beszélve arról az erkölcsi rombolásról, amit Jézus születésének körülményei, a karácsony valódi jelentésének eltörlése okán okozunk, ha behódolunk ennek a pogány ünnepnek.

Ugyanez a keresztény- és vallásellenes törekvés figyelhető meg a grincsfa (másképpen manófa) terjesztésében, amikor sokan a fenyő gúzsba kötését (vö. a bűn megkötöz) ünneplik, az adventi koszorú fényre és életre utaló szimbolikájával szemben.

Tájékozódjunk (még ha körülményesebb is) a magyar népszokásokról (betlehemezés, Luca széke készítés, búzamag ültetés stb.), és ne terheljük gyermekeinket számukra teljesen idegen (és ráadásul környezetterhelő) divat majmolásával.


A Halloweenről további cikkeket itt találsz a honlapon.

A grincsfa cikkek pedig itt találhatók. (Ha egyáltalán érdekel még ezek után:-)

Létrehozva 2024. október 21.