TELJES LISTA: Hol állnak a püspökök a homoszexuális párok megáldásáról?

A katolikus prelátusok világszerte megosztott álláspontot képviselnek a Vatikán Fiducia Supplicans című, rendkívül vitatott dokumentumával kapcsolatban.

Megjegyzés: Ez a cikk automatikusan gépi fordításban készült magyarra.

A szerkesztő megjegyzése: Ez a lista folyamatosan frissül, ahogy a Fiducia Supplicansra adott válaszok a világ minden tájáról érkeznek…

VATIKÁN VÁROS (LifeSiteNews) – A katolikus püspökök világszerte megosztott álláspontot képviselnek az azonos nemű párok megáldását illetően, miután Ferenc pápa és Victor Manuel Fernández bíboros december 18-án kiadta az ilyen áldást jóváhagyó dekrétumot.

“Az itt felvázolt horizonton belül megjelenik a szabálytalan helyzetű párok és az azonos nemű párok áldásának lehetősége, amelynek formáját az egyházi hatóságoknak nem szabad rituálisan rögzíteniük, hogy elkerüljék a házasság szentségéhez tartozó áldással való összetévesztést” – olvasható a 31. pontban. dokumentum Fiducia Supplicans.

A Fernández által a Hittani Kongregáció vezetőjeként kiadott és Ferenc által jóváhagyott szöveg, amelyben a Vatikán jóváhagyta az azonos nemű párok “megáldását”, a páros magánprojektjének eredménye volt. 

A sokkoló megjelenése óta a püspökök és püspöki konferenciák világszerte gyorsan reagáltak: Egyesek határozottan ellenezték a szöveget, mint a hagyományoktól való eltérést és mint kísérletet arra, hogy megáldják azt, amit nem lehet megáldani; mások viszont melegen üdvözölték a szöveget, mint szükséges intézkedést. 

A nagy többség középútra tért: a vatikáni eredetét tekintve természetesnek fogadják el a szöveget, kiemelnek belőle bizonyos részeket, hogy megerősítsék az egyház házasságról szóló tanítását, de a viták elkerülésére tett nyilvánvaló kísérletként nem tesznek említést a későbbi, az azonos neműek áldását jóváhagyó részekről.

A Fiducia Supplicans-t ellenző püspökök és papok

Egyre több püspök lépett fel azzal a feltűnő lépéssel, hogy ellenzi az azonos neműek áldásának vatikáni engedélyezését, és közben ismerteti az áldásról és a homoszexualitásról szóló katolikus tanítást.

Argentína

Fernández bíboros egyik elődje La Plata érsekeként, Hector Aguer érsek folytatta Ferenc pápával szembeni éles kritikáját, és azt írta “Fiducia supplicans nem szabad engedelmeskedni.”

Megjegyezte, hogy a CDF 2021-es tilalma az azonos neműek megáldásáról “azt mondta, hogy egy homoszexuális párt nem lehet megáldani, mert Isten nem áldhatja meg a bűnt. Ez az igazság. Minden áldás magában foglalja Isten megelégedettségét a megáldott személyben, vagy tárgyban”.

Ausztrália

Az Ausztrál Katolikus Papi Testvériség követte brit és amerikai kollégáik példáját. a weboldalon.egy nyilatkozat, amely megállapítja, hogy “[a] házassági szövetségen kívüli, különböző nemű vagy azonos nemű emberek közötti szexuális aktusok nem felelnek meg a Teremtő tervének”.

Megjegyezve, hogy a “hiteles lelkipásztori és lelki gondozásnak” “Isten emberi szexualitásra és házasságra vonatkozó tervének egyértelmű bemutatásához” kell kapcsolódnia, a papság azt írta, hogy “soha nem adható áldás bűnös cselekedetekre, és nem legitimálhatók olyan kapcsolatok, amelyek eredendően összeegyeztethetetlenek az isteni tervvel”.

Brazília

Mint kiemelt a Messa in Latino, Brazília püspöke által Adair José Guimarães a Formosa Egyházmegyéből kijelentette: december 23-án, hogy az egyházmegye nem fogadja el a Fiducia Supplicans. Megjegyezve, hogy a dokumentum nagy valószínűséggel “botrányt és félreértést” okozna, és következésképpen az egyházmegye nem fogja végrehajtani a dokumentumot. 

Guimarães hozzátette, hogy a Vatikán szövege által okozott zűrzavar fényében hamarosan egy dokumentumot ad az egyházmegye számára a további teendőkről.  

Kamerun

Az egyik leghatározottabb válaszban a kameruni püspökök – akiket az ország püspöki konferenciájának elnöke, Andrew Fuanya Nkea érsek képvisel – kijelentették, hogy “hivatalosan megtiltjuk a “homoszexuális párok” megáldását a kameruni egyházban”.

 A teljes cikk elolvasható itt.

 

 

Létrehozva 2023. december 29.