SMS-ben is működik a buddhista áldás

Áldás sms-ben? Gyónás interneten? Imaközösség Skype-on? Elég elbizonytalanítóak ezek a kérdések. Úgy gondolom, hogy az a legjobb, ha maradunk a hagyományos, személyes kapcsolatokon nyugvó módszereknél. Szentségek esetében mindenképpen ez az egyetlen járható út.

Egy kínai buddhista templom új szolgáltatással igyekszik elkerülni az ünnepi szezonban a tumultust.

A híres vuhani buddhista templom új szolgáltatással rukkolt elő: arra bátorítják a hívőket, hogy inkább küldjék el imáikat SMS-ben, mint hogy a helyszínen tömjént égetve mondják el azokat. „A kezdeményezés segít a leglátogatottabb időszakokban az emberek számának kordában tartásában, és így csökken a tűz és a tömegben a pánik kialakulásának veszélye” – indokolta a szokatlan ötletet a 17. században épült Kuj-jüan (Guiyuan) templom egyik szerzetese. Az említett szentélyt a tavaszi vallási ünnepek alkalmával százezrek látogatják.

Egy nyolcnál kevesebb írásjelet tartalmazó SMS 3 jüanba kerül, egy hosszabb, legfeljebb 20 karakterből álló áldásért pedig a 10 jüant kell fizetni, ami igen magas ár ahhoz képest, hogy egy nem emelt díjas szöveges üzenet elküldésének ára csupán 0,15 jüan. Igaz ugyanakkor, hogy még így is olcsóbb, mint egy belépőjegy, mely az ünnepi szezonban 20 jüanért vásárolható meg.

A folyamat úgy működik, hogy a szolgáltatást igénybe vevő személy elküldi az áldást a címzett telefonszámával együtt, majd a szolgáltató továbbítja azt. Reggel nyolc és délután öt között az üzenetek megjelennek a templom délnyugati sarkán kihelyezett LED-falon is. A lehetőség csak a templommal együttműködő szolgáltató előfizetői és azok közül is a Hupej tartományban élők előtt nyitott, de eddig így is több mint 30 ezer ember próbálta ki- adta hírül az IT Café.

Létrehozva 2012. február 14.