A te vállalkozásodért imádkozik valaki?

„Ezért a vállalkozásért senki nem könyörög.” Hallottunk már ilyen kijelentést? Vagy épp mi magunk mondtuk már? Általában egy ilyen kijelentés az üzlet sikertelenségét vetíti elő, amin már az ima se segít.

Ugyanakkor vizsgálhatjuk ezt a kérdést teljesen más szemszögből is. Tapasztalataim szerint sok kis és nagy vállalkozás épp azért bukik el, mert nem imádkoznak érte. Vannak vezetők és tulajdonosok, akik Isten vezetése és útmutatása helyett saját maguk határozzák meg az irányt. Nincs helye annak a mérlegelésére, hogy Isten mit gondol szándékaikról.

Számos olyan emberrel találkoztam, akik kudarcbiztos ötlettel álltak elő, megfelelő üzleti tervet készítettek, partnereket szereztek és az induláshoz szükséges tőkéjük is meg volt. Egy dolog azonban hiányzott: nem imádkoztak a vállalkozásukért Isten áldását kérve.

Egy ingatlanfejlesztéssel foglalkozó barátom például, találkozott egy kihagyhatatlan lehetőséggel. Megszerezte a szükséges emberi és anyagi forrásokat, és mindent meg tett, amit kellett. Kivéve egyet: nem imádkozott. Évekkel később a kudarcbiztos vállalkozása a csőd szélére jutott és a barátom azon fáradozott, hogy kikerüljön ebből a helyzetből.

Ehhez a barátomhoz hasonlóan sokan csak vállvonogatással, vagy épp kételkedve fogadják azt a gondolatot, hogy az üzleti tervek írásának folyamatában az imádkozásnak is helye van. Miért kéne imádkoznunk az üzleti világban elérni kívánt céljainkért? Mi köze Istennek a vállalkozásunkhoz? Ugyanakkor, ha hiszünk a Szentírásban, akkor el kell ismerjük, hogy Neki igenis sok köze van ahhoz, hogy egy vállalkozás virágzik vagy épp kudarcot vall. Lássunk néhány alapelvet:

Isten iránymutatása messze felülmúlja a miénket. Honnan szereztük az intellektust, tapasztalatot, szenvedélyt, a velünk született tehetséget, melyek mind elengedhetetlenek egy vállalkozáshoz? Lehet, hogy mi magunk keményen megdolgoztunk a készségeink továbbfejlesztéséért, de az „alapanyag” Istentől származik. Amikor bevonjuk Őt a tervezésbe, elismerjük mindazt, amit Ő már megtett, és mindazt, amit meg fog tenni. „Az embernek az értelme terveli ki útját, de az Úr irányítja járását.” (A példabeszédek könyve 16, 9) „Az Úr irányítja a férfi lépteit, az ember hogyan érthetné meg útját?” (A példabeszédek könyve 20, 24)

Isten gondolkodása messze felülmúlja a miénket. Két fajta Istennel szembeni viselkedés veszélyes az üzleti tervezés szempontjából: teljesen figyelmen kívül hagyni Őt, vagy azt képzelni, hogy mindaddig elfogadható minden számára, amíg törvényesen cselekszünk. Sajnálatos, ha kihagyjuk Istent a tervezésből, miközben imában feltárulhat előttünk az Ő jobb terve. „Bízd az Úrra dolgaidat, akkor teljesülnek szándékaid.” (A példabeszédek könyve 16, 3) „Sokféle szándék van az ember szívében, de csak az Úr tervei valósulnak meg.” (A példabeszédek könyve 19, 21)

Isten időzítése sokkal jobb, mint a miénk. Saját elképzelésünk szerint gyakran érezzük, hogy azonnal cselekednünk kell, félve, hogy elveszíthetjük a tökéletes lehetőséget. A Szentírás azonban azt tanítja, hogy bölcsen tesszük, ha óvatosan és imádságos várakozással járunk el. „Légy csendben, és várj az Úrra! (…) Reménykedj az Úrban, maradj az ő útján! Ő felmagasztal, és öröklöd a földet.” Zsoltárok könyve 37, 7; 34)

Forrás: keve.org, Monday Manna

Létrehozva 2022. február 5.