Megbocsátani másoknak nagyon fontos…

… és talán könnyebb, mint gondolnád.

Évközi 24. Vasárnap

Jézus mai példabeszédében egy szolga hatalmas adóssággal tartozik királyának, egész pontosan (az eredeti görögben) 10.000 ezüst tálentummal. Ez az összeg 150.000 évnyi munkával volt egyenlő a régi világban, ma 4,5 milliárd dollár értékű lenne. Ez egy visszafizethetetlen adósság, de a szolga királya gazdag az együttérzésben, szánalmat érez, és elengedi a férfi teljes kölcsönét.

Nos, ez a szolga maga is hitelező volt, és egyik alkalmazottja jelentős, de sokkal kisebb összeggel, szó szerint 100 dénárral tartozott neki, ami akkoriban 100 napi bér volt. Gondolj rá úgy, mint 10.000 dollárra. Az újonnan adósságmentes ember felkutatta ezt a szolgát, és fojtogatni kezdte, követelve, hogy “Fizesd vissza, amivel tartozol!” Annak ellenére, hogy könyörgött a türelmes irgalomért, az első szolga a másodikat az adósok börtönébe küldte, amíg visszafizeti az adósságát.

Most, amikor más szolgák is szemtanúi voltak mindennek, mélyen átérezték a helyzetet. Elmentek, és jelentették az egész helyzetet a királynak, mindannyiuk mesterének. A király beidézte a könyörtelen szolgát, és gyors ítéletet mondott: “Te gonosz szolga! Megbocsátottam az egész adósságodat, mert könyörögtél. Nem kellett volna megsajnálnod a szolgádat, ahogy én is megsajnáltalak? Aztán gazdája az adósok börtönébe dobatta mindaddig, amíg vissza nem fizeti az egész adósságát.

A király egyértelműen dühös volt. Haragjának ritka oka az volt, hogy ezek a saját szolgái voltak. A 100 dénáros adós, akit a börtönbe kerülés miatt szenvedett, társai, akik a botrány szemtanúi voltak, és mindez személyesen érintette a királyt. Az ő szorongásuk mélyen megérinti őt, mert a király könyörületes, de más módon is érintette őt: szolgáit, akiket fogva tart vagy zavar ez a nyomorúságos dolog, megakadályozta őket abban, hogy elvégezzék a számára fontos munkát. Ők mind az ő szolgái, de az egyik tettei megakadályozta a többieket abban, hogy szabadon és teljes mértékben teljesítsék az  ő akaratát.

Természetesen a király és a mester ebben a példázatban Istent jelképezi. Ki a csuda bocsátja meg valakinek a 4,5 milliárd dolláros személyes adósságát, mint a mi Urunk, aki megbocsátja bűneink adósságát? És mi mindannyian az Ő szolgái vagyunk, ahogy Szent Pál mondja: “Akár élünk, akár meghalunk, az Úré vagyunk.” Ha meg akarjuk tanulni a leckét a szolgától, akinek elengedték nagy adósságát, hogyan kerülhetjük el, hogy bebörtönözzék vagy akadályozzák a többi szolgát? Az irgalmas szeretet által.

Ha valaki haragszik rád, kiabál veled vagy kritizál, amikor tudod, hogy valaki nem szeret vagy megvet, milyen hatással van ez rád? Nem a feszültség és a szorongás növekedik benned? Megszállottként gondolsz arra a személyre és a helyzetre? A fejedben futtatsz-e forgatókönyvet arról, hogy mit kellett volna korábban mondani vagy tenni, vagy mit fogsz tenni a következő alkalommal, amikor keresztúthoz érkezel? Elkerülöd azt a személyt, vagy azokat a helyeket, ahol lehetnek, és kényelmetlenül érzed magad a jelenlétükben? Pletykálsz másoknak a folyamatosan keserű konfliktusról, és ezzel terjeszted a botrányt? Ha igen, akkor be vagy börtönözve, részben akadályozva békésen szolgálni Urunkat.

Könnyen elérhetjük ezt a hatást másokon azzal, hogyan bánunk velük. A saját haragunk ápolása és dédelgetése saját haragunk rabjává tesz bennünket. Ha néha hiányosságot vagy gyengeséget tapasztalsz másoknál,  legyél kegyes. Talán csak hadd legyen; hagyd, hogy elmúljon. Cselekedeteiket a legnagyobb nemeslelkűséggel értékeld. A hibák gyakoribbak, mint a rosszindulat. És neked is vannak rossz napjaid.

Néha azonban a közjó érdekében kell foglalkoznunk a dolgokkal. Ahogy hallottuk a múlt héten, a szeretet néha arra hív bennünket, hogy testvéri korrekciót tegyünk. Amikor megtesszük, tegyük kedves, gyengéd lélekkel, megosztva az igazságot szeretetben, hogy képesek lehessenek befogadni. Irgalmas szeretetre van szükség ahhoz, hogy távol tartsuk egymást a börtöntől, a meg nem bocsátás börtönétől és a megbánást nem tanúsítás börtönétől.

A mi Atyánkban imádkozunk: „Bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek.” Jézus azt tanítja tanítványainak: „Ha nem bocsátasz meg másoknak, atyátok sem fogja megbocsátani vétkeiteket.” És a mai példázat végén Jézus figyelmeztet minket, hogy sorsunk olyan lesz, mint a könyörtelen szolgáé, ’hacsak nem bocsátasz meg a testvérednek szívedből’. Sok keresztény találja most ezt a tanítást mélyen nyugtalanítónak. Zaklatottak, mert azt hiszik, hogy nem tudnak megbocsátani. De általában ez azért van, mert azt hiszik, hogy a megbocsátás olyasvalamit jelent, ami különben nem az.

A megbocsátás nem ugyanaz, mint a felejtés. Nem kényszerítheted magad, hogy amnéziás legyél és elfelejtsd. Talán egész életedben emlékezni fogsz a gaztettre. A megbocsátás nem azt jelenti, hogy azt mondjuk, amit valaki megtett, az nem volt komoly vagy rossz dolog. Az elkövetett bűncselekmény lehet, hogy súlyos bűn volt, és az ellenkezőjét állítani hazugság lenne. A megbocsátás nem azt jelenti, hogy amit valaki megtett, az már nem fáj. Csak a kegyelem és az idő gyógyíthat bizonyos sebeket, de még a hosszan tartó fájdalmak ellenére is meg tudunk bocsátani. A megbocsátáshoz nem szükséges, hogy úgy tegyél, mintha mi sem történt volna. A megbocsátás nem azt jelenti, hogy minden úgy lesz, mint ahogy előtte. A megbocsátás teljes kiengesztelődéshez vezethet, de nem mindig. Megbocsáthatsz valakinek, még mielőtt bízni lehetne benne. Már megbocsáthatsz valakinek, mielőtt megbánná, hogy megtett valamit. Miért? Mert a megbocsátás azt jelenti, hogy szeretnünk valakit annak ellenére, hogy rosszat tett.

A megbocsátás szeretni valakit a bűnei ellenére. Van valaki, aki miatt aggódsz, hogy még nem bocsátottál meg neki? Akkor imádkozz értük, mert nem gyűlölhetsz valakit, és imádkozhatsz érte egyszerre. Van valaki, akiért nehezen tudsz imádkozni? Akkor őérte kell imádkoznod, mindkettőtök érdekében. Jézus azért jött, hogy kibékítsen minket egymással és az Atyával. Szóval légy könyörületes. Jézus azon munkálkodik, hogy meggyógyítsa a bűn és a megosztottság sebeit. Szóval légy könyörületes. És Jézus közbenjár értünk Atyánkkal. Szóval te is légy könyörületes.

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2020. december 22.