Beteg gyermek és misén való részvétel kötelessége

Egy olvasótól…

Ma reggel [vasárnap] részt vettem egy tradicionális szentmisén, így otthon maradhattam egy beteg gyermekkel, miközben a férjem és az idősebb gyermekek egy későbbi, Novus Ordo misére mentek a plébániánkon. Már majdnem ott voltam, amikor eszembe jutott, hogy ezt a misét nem Vízkereszt ünneplésére tartják. Holnap kell-e ismét elmennem egy tradicionális szentmisére Vízkereszt ünnepén? A pap azt mondta, hogy mindent meg kell tennünk, hogy holnap részt vehessünk a Vízkereszt misén, de nem hiszem, hogy nekem ez kötelező lenne. Lehet, hogy elmegyek, de ez kellemetlen lenne a család számára, mivel a fiam beteg. Köszönöm a válaszát, Atya.

Ha a fiad beteg és ápolásra van szüksége, akkor nem vagy kötelezve misére, vasárnap vagy másik napon sem. Neked kötelességed a fiaddal szemben van.

A misére vonatkozó kötelezettségedet a kán. 1983 szerint teljesíted. Ennek alapján akkor teljesíted a kötelezettséget, ha a kötelezettségvállalás napján veszel részt a szentmisén, vagy annak vigíliáján. Ha vasárnap mentél a misére, akkor teljesítetted kötelezettségedet függetlenül attól, hogy melyik miseforma volt a szentmisén.

Ugyanakkor Vízkereszt, január 6-a, amely ebben az évben egy hétfőre esik, nem kötelező ünnep az Egyesült Államokban. (Természetesen minden vasárnap az.)

Ha Angliában élsz, akkor a Vízkereszt ott is kötelező ünnepnap [Magyarországon is parancsolt ünnep. A szerk.]  Amikor Vízkereszt szombatra vagy hétfőre esik, a Novus Ordo naptárban átviszik azt vasárnapra (ami mindig kötelező). Ha Vízkereszt nem hétfőre vagy szombatra esik, akkor Angliában a Vízkereszt parancsolt ünnepnek számít.

Megismétlem, ha saját betegség vagy családi betegség, rossz időjárás, vagy idegenek inváziója, erdőtüzek, ciklonok okozta nem várt támadás, árvizek és hasonlók miatt akadályoztatva vagy a miselátogatásban, akkor nem vagy köteles teljesíteni azt.

A cikk forrása angol nyelven

Létrehozva 2020. február 16.